Dieta antycholesterolowa - zalecenia, produkty, przepisy

Poziomy cholesteroluDo prawidłowego funkcjonowania organizmu nieodzowny jest cholesterol, jednak zbyt wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do wystąpienia wielu chorób m. in. choroby wieńcowej i zawału serca. Prawidłowy poziom cholesterolu nie powinien przekraczać 200 mg/dl. Odpowiednio zbilansowana dieta antycholesterolowa ma za zadanie zapewnić właściwy poziom cholesterolu - zarówno nadmiar jak niedobór są niekorzystne dla naszego zdrowia i wywołują szereg dolegliwości zdrowotnych.

Cholesterol otrzymujemy nie tylko z pożywienia - organizm produkuje go w granicach 1-2g dziennie w narządach m. in. w wątrobie. Dla zdrowia niebezpieczny jest tzw. zły cholesterol (LDL), jego nadmiar w organizmie odkłada się w ścianach tętnic i je zapycha. Efektem zapchanych tętnic są choroby miażdżycowe oraz choroby i zawały serca. Cholesterol (HDL) tzw. dobry cholesterol chroni organizm przed chorobami wieńcowymi i jest niezbędny do produkcji hormonów, istotny w procesach trawiennych itp.

Zdrowa odpowiednio zbilansowana dieta ma za zadanie obniżać zły cholesterol (LDL) i podwyższać dobry - odpowiedni poziom cholesterolu i trójglicerydów zapewnia poprawne funkcjonowanie organizmu. Zdrowe i racjonalne żywienie polega na dostarczeniu organizmowi tłuszczów NNKT (obniżają zły cholesterol) oraz ograniczenie tłuszczów zwierzęcych NKT, które są odpowiedzialne za wysoki poziom cholesterolu (LDL) w organizmie - nadmiar tłuszczów zwierzęcych negatywnie wpływa na zdrowie.

Zdrowa antycholesterolowa dieta powinna zawierać produkty bogate w błonnik, witaminy, oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Stosując, dietę antycholesterolową należy pamiętać o aktywności fizycznej – ćwiczenia fizyczne o umiarkowanym natężeniu, wykonywane w równym tempie skutecznie obniżają poziom cholesterolu, poprawiają kondycję i dotleniają organizm. Aktywność fizyczna korzystnie wpływa na samopoczucie – podczas wykonywanych ćwiczeń w organizmie wytwarzane są endorfiny (hormony szczęścia).

Produkty w diecie antycholesterolowej

  • Nabiał - ustalając, menu w naszej diecie powinniśmy, wybierać chudy nabiał (chude jogurty, chude maślanki i kefiry oraz chudy twaróg). Z diety powinny zostać wyeliminowane sery żółte i topione - zawierają duże ilości cholesterolu. Spożywając produkty, do których zostały użyte całe jaja oraz jedząc, jaja powinniśmy, ograniczyć ich ilość do 3-4 tygodniowo.
  • Warzywa i owoce - zawierają duże ilości błonnika, który zmniejsza, przyswajalność cholesterolu neutralizując, tłuszcze znajdujące się w organizmie. Warzywa możemy, spożywać w nieograniczonych ilościach dodając, je do dań, spożywając jako dodatek do kanapek lub jako przekąskę. Owoce ze względu na fakt, że zawierają cukier powinny być spożywane dwa razy dziennie. Świeże warzywa i owoce to niezastąpione źródło witamin i mikroelementów.
  • Mięsa - tłuste mięso powinniśmy zastąpić chudym np. tłuste mięso wieprzowe zastąpić chudą wołowiną oraz mięsem drobiowym - mięso powinno być przyrządzane bez dodatku tłuszczu.
  • Ryby i owoce morza - są niezastąpionym źródłem kwasów omega-3. Ryby morskie np. łosoś, makrela, dorsz sardynka skutecznie obniżają poziom trójglicerydów i powinny być spożywane 3-4 razy w tygodniu.
  • Napoje - prawidłowe nawodnienie organizmu jest istotne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Woda wypłukuje toksyny z naszego organizmu, transportuje składniki odżywcze, nawilża i przyspiesza przemianę materii. Powinniśmy wypijać około 2 litrów napojów dziennie – może to być woda, herbata zielona lub ziołowa oraz soki naturalne - soki powinny być wypijane w mniejszych ilościach z uwagi na zawarty w nich cukier.

Z diety powinny zostać wyeliminowane całkowicie produkty wysoko przetworzone, produkty z długim terminem ważności oraz dania typu fast-food - wszystkie te produkty zawierają szkodliwe dla organizmu konserwanty i polepszacze smaku, dania typu fast-food zawierają szkodliwe tłuszcze trans, które są odpowiedzialne za podwyższony cholesterol - tłuszcze te w dużych dawkach są niebezpieczne dla zdrowia.

W diecie antycholesterolowej wskazane jest unikanie smażenia - potrawy powinny być pieczone w folii lub przyrządzane na parze - dania z parowaru zachowują największą ilość składników odżywczych i są lekkostrawne. Układając, nasz jadłospis należy, uwzględnić w nim 5 posiłków dziennie - posiłki powinny być spożywane co 2–3 godziny. Zdrowe żywienie, odpowiednie nawodnienie organizmu oraz wysiłek fizyczny pomogą obniżyć cholesterol (LDL) oraz wpłyną korzystnie na nasze samopoczucie.

Komentarze