Płatki owsiane - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Płatki owsianePłatki owsiane leżą na półkach w każdym sklepie spożywczym, nie wyróżniając się jakimś szczególnie kuszącym wyglądem, albowiem wyglądają zwyczajnie. Wyparte przez lansowane wśród producentów płatki śniadaniowe o różnych smakach, kształtach i kolorach. To jednak one - nasze rodzime płatki owsiane należą do jednych z najzdrowszych produktów żywieniowych. Wyglądają niepozornie, ale jeżeli chodzi o ich wartość odżywczą i wpływ na nasze zdrowie, nie mają sobie równych.

Po spożyciu pęcznieją w żołądku, dając nam na kilka godzin uczucie przyjemnej sytości. Do tego są produktem bardzo tanim i ogólnie dostępnym.

Właściwości zdrowotne i odżywcze płatków owsianych

Płatki owsiane to przede wszystkim dużo błonnika i białka na talerzu, plus bogactwo witamin - zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz magnez i fosfor, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Choć owsianka znana jest od tysięcy lat jest wciąż badana przez naukowców z całego świata. Istnieje wiele (około 40) potwierdzonych badań sugerujących, że jako jedne z niewielu produktów spożywczych płatki z owsa pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu w organizmie. Redukują także ryzyko chorób serca, które w obecnych czasach są bardzo częste. Badania wspominają także, że, około 50g owsianki dziennie pomaga zmagać się nam z wieloma chorobami, gdyż błonnik zawarty w płatkach jest nieodzownym elementem zdrowej diety.

Regularnie spożywane przyczyniają się też do poprawy nastroju, dlatego zaleca się ich spożycie osobom z depresją. Znakomicie działają na układ nerwowy, poprawiają też koncentrację i pamięć. Mają też dobry wpływ na mięśnie i pracę naszego serca. Kolejnym bardzo ważnym argumentem jest fakt, iż płatki owsiane pomagają kontrolować wagę oraz regulować poziom glukozy we krwi w związku, z czym będziemy po prostu zdrowsi. Wspominając kolejny raz o cennym błonniku to właśnie dzięki niemu nie będzie nam towarzyszyło uczucie głodu, które bardzo często występuje na przykład po płatkach kukurydzianych.

Płatki owsiane w misce

Płatki owsiane przyczyniają się do utrzymania prawidłowej masy ciała, zapobiegają przybieraniu kilogramów i wspomagają spalanie tłuszczu. Nie są kaloryczne, więc można sobie pozwolić na większe porcje bez obawy, że przybierzemy na wadze.

Jak spożywać płatki owsiane?

Zależnie od upodobań możemy płatki owsiane zalewać mlekiem, wodą, czy łączyć z jogurtami. Doskonale smakuje owsianka na mleku z odrobiną miodu, maleńką garścią rodzynek, czy też dodatkiem suszonych owoców lub łuskanych orzechów. Owsianka świetnie smakuje też z pociętym w małe kawałki bananem. Płatki owsiane często są używane  do wypieku owsianych ciasteczek z dodatkiem orzechów, rodzynek i kawałków czekolady. Namawiamy do sięgnięcia po płatki owsiane bo naprawdę warto. Z łatwością można z nich stworzyć coś smacznego, lekkiego i naprawdę zdrowego. Wystarczy tylko chęć i odrobina fantazji.

Płatki owsiane z mlekiem i owocami

Owies to jedno z najzdrowszych zbóż. Sięgajmy więc po jego przetwory jak najczęściej z korzyścią dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Zamiast serwować sobie drogie suplementy diety przypomnijmy sobie o płatkach owsianych i doceńmy ich zapomniane przez wielu zalety, wdrażając je do codziennego jadłospisu. Spróbujmy zastąpić kanapki, które pochłaniamy na śniadanie miską owsianki, a zapewne ten nawyk żywieniowy wejdzie nam w krew.

Komentarze