Potęga soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty i kapustaW dobie obecnej zaawansowanej technologicznie cywilizacji coraz więcej osób prowadzi siedzący tryb życia i w związku z tym, niestety, coraz częściej cierpimy na tzw. choroby cywilizacyjne oraz problemy trawienne. Nie każdy potrafi sobie z nimi skutecznie poradzić. W sukurs przychodzi tradycyjny, od dawna znany, a nie doceniany i w dodatku nieprawdopodobnie zdrowy sok z kiszonej kapusty.

Kapusta kiszona jest nieocenionym źródłem błonnika. Wspaniale przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii. Ponadto zawarte w niej bakterie korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny. Wydatnie poprawia perystaltykę jelit. Zarówno kapusta kiszona, jak i sok z niej, hamują procesy gnilne w jelitach. Likwidują zaparcia i oczyszczają organizm. Zapobiegają również wzdęciom. Ale na tym nie kończą się dobroczynne działania kiszonek. To niedoceniane produkty o naprawdę potężnej mocy prozdrowotnej.

Sok z kiszonej kapusty wykazuje przede wszystkim działanie przeciwzapalne, stymuluje układ odpornościowy oraz hamuje wzrost komórek nowotworowych. Sok ten bogaty jest w witaminy i ważne dla zdrowia pierwiastki - przede wszystkim zawiera witaminy C, E, B12, B6, P, K, beta-karoten oraz magnez, potas, żelazo, cynk, wapń, siarkę, sód, fosfor oraz molibden i wanad.

Dzięki witaminie C wpływa na zwiększenie odporności organizmu, a dzięki witaminom z grupy B - jest świetny na kaca... Zawarta w soku witamina B12 reguluje produkcję czerwonych krwinek, poprawia nastrój, pomaga w skupieniu uwagi i pobudza apetyt. Natomiast witamina B6 ułatwia rozkład i przemianę tłuszczów i węglowodanów, wspomaga leczenie nerek oraz zwiększa odporność organizmu. Biotyna świetnie wpływa na włosy, zatem służy urodzie.

Z kolei zawarta w soku witamina K przeciwdziała zakrzepom. Wapń - jak wiadomo - zapobiega osteoporozie, wzmacnia kości i zęby oraz zapobiega skurczom łydek. Magnez współdziała z wapniem przeciwko skurczom i osteoporozie, a ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy. Poprawia też pracę umysłu, zwłaszcza korzystnie wpływa na pamięć. Siarka i cynk doskonale wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Z powodu zawartości żelaza, sok z kapusty kiszonej zalecany jest przy leczeniu anemii. Ponadto żelazo poprawia koncentrację i zapobiega przemęczeniu. Dzięki zawartości wielu przeciwutleniaczy (między innymi witamin C i E) sok ten działa odmładzająco oraz stymuluje wzrost komórek. A dzięki potasowi pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Ponadto sok z kiszonej kapusty wpływa na obniżenie pH jelit i przeciwdziała rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Zarazem obniża poziom cholesterolu i wzmacnia mięśnie. Wspomagając odbudowę komórek, wpływa na opóźnienie procesów starzenia organizmu. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu oraz pomaga w leczeniu wątroby i hemoroidów. Wspomaga leczenie grzybicy. Zwalcza bóle stawów i bóle migrenowe. Korzystnie wpływa na pracę tarczycy i serca. Pobudza soki trawienne do lepszego trawienia tłuszczy oraz poprawia apetyt.

Picie soku z kapusty nie dopuszcza do rozmnożenia się Helicobacter pylori - bakterii odpowiedzialnej za wiele chorób przewodu pokarmowego, m. in. wrzodów żołądka a nawet raka żołądka. Zaleca się go także w leczeniu śledziony i pęcherza żółciowego. Ponadto zapobiega alergiom i biegunkom. Wzmacnia odporność organizmu na stres. Jest naturalnym środkiem antydepresyjnym. Uważa się również, że sok ten zwiększa libido i wpływa na zwiększenie płodności.

Warto go pić szczególnie w okresie jesienno-zimowym, zarówno dla wzmocnienia odporności, jak i ze względu na to, że łagodzi objawy przeziębienia. Ponadto zaleca się go w przypadku bezsenności i w okresie wytężonej nauki. Sok z kapusty kiszonej można polecić również do płukania jamy ustnej, gdyż wzmacnia dziąsła i leczy stany zapalne. Z kolei płukanie tym sokiem gardła pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Zarówno kapusta kiszona, jak i sok z niej, to zdrowe, naturalne specyfiki, pomagające w usuwaniu mnóstwa problemów zdrowotnych, a jednocześnie niesamowicie tanie, co też nie jest bez znaczenia. Warto dodać, że również zdrowy jest sok ze świeżej kapusty, który pomaga w leczeniu raka pęcherza, przyspiesza gojenie się ran i zapobiega starzeniu się skóry. Wszystko dzięki witaminie U, która występuje wyłącznie w soku z kapusty. Witamina ta pomaga między innymi w przypadku zapalenia piersi u kobiet karmiących.

Tak więc sok z kapusty to świetne remedium na wiele chorób. Warto pić go systematycznie, korzystając z jego dobroczynnych właściwości i mając ich świadomość.