3 produkty, które zawierają najwięcej cholesterolu. Lepiej ich unikać

Wysoki cholesterolAby dbać o gospodarkę lipidową organizmu, należy wystrzegać się spożywania pewnych rodzajów produktów. Zbyt duży ich udział w diecie nie tylko prowadzi do podniesienia poziomu cholesterolu całkowitego, ale również frakcji "złego" cholesterolu. Które produkty to prawdziwe bomby cholesterolowe?

Na poziom cholesterolu w organizmie wpływa wiele czynników. Odpowiada za to genetyka, na którą nie mamy wpływu, ale też nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna, na które już mamy ogromny wpływ. Przestrzeganie zasad zdrowej i zbilansowanej diety, pełnej warzyw, owoców, ryb i zdrowych tłuszczy, może pomóc utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i zapobiec wahaniom gospodarki lipidowej organizmu. I odwrotnie: zbyt częste sięganie po wysokoprzetworzone produkty i tłuste jedzenie może przyczynić się do wystąpienia problemów z poziomem cholesterolu.

Jakie produkty najbardziej zaburzają poziom cholesterolu? Okazuje się, że nie jest to tak oczywiste. Powszechnie wiadomo, że jedząc tłusto, możemy pogorszyć swój stan zdrowia. Na gospodarkę lipidową wpływają jednak nie tylko produkty z wysoką zawartością tłuszczu i konserwantów. Oddziałuje na nią też wiele innych czynników.

Co podnosi poziom cholesterolu?

Osoby, którym badania wykazały podwyższony poziom cholesterolu, powinny wprowadzić zmiany w swojej diecie. Należy z niej wyeliminować:

  • produkty wysokoprzetworzone, np. dania typu instant, ale też fast foody;
  • tłuste wędliny, kiełbasy, parówki, pasztety;
  • czerwone mięso;
  • słodycze;
  • gotowe wyroby cukiernicze;
  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. masło, smalec;
  • używki.

Trzeba również wiele produktów ograniczyć. Należą do nich m.in. kawa (zwłaszcza sypana zalewana wrzątkiem, czyli przygotowywana bez użycia filtra) czy jaja.

Grill? Tak, ale rzadko

Do najbogatszych źródeł cholesterolu należą tłuste wędliny. Boczek (smażony na maśle i podawany z jajecznicą czy w formie tostów z jajkiem), kiełbasa z grilla albo karkówka to prawdziwe bomby, nie tylko kaloryczne, ale też cholesterolowe.

W 100 g boczku znajduje się prawie 520 kalorii i aż 75 mg cholesterolu. To bardzo dużo, zwłaszcza że najczęściej nie spożywamy samego boczku, ale w towarzystwie jajek, makaronów czy tłustych sosów. Podobnie kiełbasa z grilla - grillowanie jest naszym narodowym sportem, ale często powiązanym z masą niezdrowych nawyków żywieniowych. Jak kiełbaska, to w towarzystwie karkówki, piwa albo chipsów. Taki posiłek bardzo obciąża układ trawienny, dostarcza ogromnych ilości niezdrowych tłuszczy, a spożywany zbyt często może stać się przyczyną problemów z gospodarką tłuszczową organizmu. Nie trzeba też dodawać, że przyczynia się do przybierania na wadze i odkładania tkanki tłuszczowej.

Jak grillować, to zdrowo. Warto zachować umiar w spożywaniu tego rodzaju jedzenia, a na ruszt częściej kłaść szaszłyki warzywne, ryby, chude mięso. Taki grill może również dostarczyć przyjemności (największą jest wspólne biesiadowanie z bliskimi), a jednocześnie nie pogorszyć kondycji zdrowotnej ani samopoczucia.

Słone i słodkie przekąski

Źródłem cholesterolu są też słone i słodkie przekąski. Zawierają one olej palmowy i dostarczają do organizmu ogromne ilości tłuszczy typu trans, które odkładają się w naczyniach krwionośnych i negatywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. Dieta, w której tłuszcze typu trans mają wysoki udział, może również prowadzić do rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz otyłości.

Tłuszcze typu trans znajdują się nie tylko w przekąskach, które są powszechnie uważane za niezdrowe, takich jak chipsy czy paluszki. Można je znaleźć także w batonach (nie tylko czekoladowych, ale też zbożowych), czekoladach, ciastkach, drażetkach i wielu innych słodyczach. Co więcej, tłuszcze utwardzone znajdują się też w wyrobach cukierniczych - pączkach, drożdżówkach, pakowanych ciastach. Warto ograniczać spożycie takich produktów, bo zawierają one dużo kalorii, cukru oraz niekorzystnie wpływają na gospodarkę cholesterolową.

Tłusty nabiał? Dziękuję, ograniczam

Wysoka zawartość cholesterolu znajduje się także w produktach mlecznych takich jak mleko, śmietana, sery białe albo topione. Kupując przetwory mleczne, warto dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty ze średnią lub niewielką zawartością tłuszczu.

Dobrą alternatywą są również produkty roślinne, np. jogurty czy kefiry na bazie soi. Zawierają one dużo roślinnego białka, a dodatkowo dobre bakterie probiotyczne, które wspierają pracę układu trawiennego. Na ich bazie można przygotować pyszne koktajle, napoje, desery czy budynie. Będą one dużo zdrowszym wyborem żywieniowym niż tłuste mleko.

Podsumowując, te trzy rodzaje produktów (tłuste wędliny, produkty mleczne, słodkie i słone przekąski) są bogatym źródłem cholesterolu, a ich częste spożywanie może prowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej.

Komentarze