5 zastosowań oleju kokosowego dla zdrowia i urody

Olej kokosowyOlej kokosowy uważany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Bogaty w witaminy, między innymi te z grupy B, tokoferol oraz kwas askorbinowy (witamina C), jest świetnym produktem codziennej diety. W oleju kokosowym można znaleźć także mikroelementy: wapń, magnez, potas, fosfor, cynk odpowiedzialne za prawidłową gospodarkę biochemiczną organizmu oraz liczne aminokwasy stanowiące budulec naszych tkanek.

Co ważne, olej kokosowy zawiera też kwasy tłuszczowe, wśród których około 10% stanowią kwasy nienasycone, czyli najlepiej przyswajalne przez nasz ustrój i wykazujące doskonały wpływ na zdrowie wielu narządów ciała. Warto zaznaczyć, że pozostałą część składników tworzą kwasy nasycone. W przeciwieństwie jednak do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów utwardzanych, olej kokosowy zawiera w większości substancje o średniej długości łańcucha (MCT - Medium Chain Triglycerides), których proces wchłaniana i trawienia przebiega zupełnie inaczej niż długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Pierwsze z nich bowiem nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, lecz są bezpośrednio wchłaniane do komórek, gdzie zostają spożytkowane na wydatki energetyczne organizmu.

Olej kokosowy rafinowany czy extra virgin?

Zanim jednak sięgniemy po olej kokosowy, powinniśmy sobie zdawać sprawę z faktu, że na rynku dostępne są dwa warianty produktu. Pierwszy to olej kokosowy nierafinowany, czyli extra virgin, który zdecydowanie wykazuje lepszy wpływ na nasz organizm. Pozyskiwany jest na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 26 stopni Celsjusza z miąższu orzecha kokosowego, dzięki czemu nie traci swoich wartości odżywczych. Wyróżnia go charakterystyczny, lekko kokosowy smak oraz krótki termin przydatności do spożycia.

Olej kokosowy rafinowany jest natomiast bezwonny i bezsmakowy. Posiada zdecydowanie dłuższą datę ważności. Niestety tłoczenie w wysokiej temperaturze pozbawia go wielu cennych dla zdrowia składników. Olej kokosowy rafinowany może być także pozyskiwany przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, co powoduje, że zupełnie nie jest wskazany dla osób cierpiących na alergie oraz borykających się z rozmaitymi schorzeniami układu pokarmowego. O ile pierwszy rodzaj produktu doskonale sprawdza się zarówno w kuchni, jak i do celów kosmetycznych, o tyle drugi powinien być wykorzystywany wyłącznie do użytku zewnętrznego. Dziś przygotowaliśmy kolejną porcję wiedzy, dzięki której dowiecie się więcej o właściwościach i możliwości wykorzystania oleju z orzecha kokosowego.

Zastosowanie oleju kokosowego

Świeży olej kokosowy

    Olej kokosowy na odchudzanie

    Jakkolwiek paradoksalnie to nie brzmi, olej kokosowy jest doskonałą substancją wspomagającą odchudzanie. Co prawda, jak każdy tłuszcz, stanowi bombę kaloryczną, lecz specyficzna budowa jego cząsteczki pozwala przekształcić kalorie nie w zbędne kilogramy, ale w energię niezbędną do prawidłowej pracy komórek.

    W ten sposób spożycie oleju kokosowego przyspiesza przemianę materii i powoduje, że gubimy niechciane fałdki z okolic brzucha, ud czy pośladków. Zapobiega jednocześnie nadwadze oraz otyłości, która według statystyk dotyczy ponad połowy Polaków. Jednocześnie warto zaznaczyć, że olej kokosowy jest wyjątkowo sycący, co sprawia, że przed długi czas nie odczuwamy głodu. Nie sięgamy też po niezdrowe przekąski między posiłkami, które według dietetyków są najkrótszą drogą do przybrania na wadze.

    W rezultacie ogólna ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia ulega redukcji. Nie zapominajmy także o tym, że olej kokosowy aktywizuje pracę tarczycy, która wydzielając zbyt mało hormonów, może prowadzić do niekontrolowanego wzrostu masy ciała. Ten niezwykły produkt spożywczy doskonale oczyszcza jelita z toksyn, sprawiając, że substancje odżywcze lepiej przenikają przez kosmki jelitowe. Zawarte w nim substancje o charakterze bakteriobójczym zwalczają procesy chorobotwórcze i skutecznie zapobiegają powstawaniu owrzodzeń i nadżerek układu pokarmowego.

    Olej kokosowy na zdrowe serce

    Choroby układu krążenia od wielu lat udowadniają, że w naszej diecie nadal występuje zbyt dużo produktów obciążających serce oraz naczynia krwionośne. Chcąc zadbać o ich dobrą kondycję, warto zastąpić tłuszcze zwierzęce oraz rafinowane tłuszcze roślinne olejem kokosowym, który już kilka lat temu został uznany przez naukowców za substancję stosowaną w prewencji tak zwanego zespołu metabolicznego, objawiającego się wysokim poziomem glukozy we krwi oraz nadciśnieniem tętniczym.

    Ta niezwykła substancja stymuluje prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę, przez co jest wyjątkowo zalecana diabetykom. Należy pamiętać również o tym, że olej pozyskiwany z orzecha kokosowego posiada średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które nie odkładają się w postaci cholesterolu w naczyniach krwionośnych, lecz zostają zamienione na energię wykorzystywaną w procesach metabolicznych. Za dobrą kondycję żył i tętnic odpowiadają także antyoksydanty walczące z wolnymi rodnikami, czyli szkodliwymi związkami chemicznymi powstającymi podczas przemiany materii. Udowodniono, że wolne rodniku powodują mikrouszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych, sprzyjając w ten sposób odkładaniu się w nich blaszki miażdżycowej. Ważną właściwością oleju kokosowego jest także doskonały wpływ na kondycję czerwonych płytek krwi, które szybciej transportują tlen do komórek ciała. W przeciwieństwie do innych olejów spożywczych tłuszcz z kokosa nie podwyższa lepkości krwi, co z kolei zapobiega powstawaniu zakrzepów prowadzących do nadciśnienia oraz skutkujących podwyższonym ryzykiem wystąpienia zawału serca, czy udaru mózgu. Potwierdzeniem dobroczynnego wpływu oleju kokosowego na układ sercowo-naczyniowy jest fakt, że mieszkańcy Australii spożywający go regularnie wyjątkowo rzadko zapadają na choroby krążenia.

    Olej kokosowy na demencję

    Skoro mowa o mózgu, przypomnijmy także o tym, że Amerykańscy naukowcy już wiele lat temu zauważyli poprawę stanu zdrowia u osób cierpiących na chorobę Alzhaimera, które spożywały trzy łyżki oleju kokosowego dziennie.

    Schorzenia to charakteryzuje się zaburzonym metabolizmem glukozy w komórkach nerwowych, co w konsekwencji prowadzi do ich stopniowej degradacji, objawiającej się zanikami pamięci. Badania prowadzone na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci jednoznacznie dowodzą, że alternatywną substancją odżywczą dla neuronów u osób cierpiących na chorobę Alzhaimera są tak zwane ciała ketonowe wytwarzane podczas przekształcania tłuszczów w energię. Ich źródłem są glicerydy MCT zawarte w oleju kokosowym. Trawiąc je, wątroba wytwarza bowiem ogromną ilość ciał ketonowych, które następnie trafiają do mózgu. Neurobiolodzy już w 2006 roku przekonywali na łamach czasopisma "Neurobiology of Aging", że u pacjentów, którym podawano olej kokosowy zauważono zdecydowaną poprawę zdolności poznawczych w porównaniu z chorymi pozostającymi na diecie ubogiej w ten wyjątkowy produkt.

    Olej kokosowy na odporność

    Olej kokosowy to także doskonały specyfik wzmacniający naszą odporność. Zawarty w nim kwas laurynowy, obecny również w mleku matki, wykazuje właściwości bakteriobójcze. Świetnie radzi sobie także w walce z rozmaitymi wirusami, w tym także wirusem opryszczki, odry, grypy.

    Działa wspomagająco w kuracji osób zarażonych wirusem HIV. Naukowcy na łamach "Journal of Bacteriology" przekonują z kolei, że olej ten świetnie radzi sobie także z infekcjami wywoływanymi przez gronkowca złocistego. Warto także pamiętać o tym, że jest on nieoceniony w profilaktyce schorzeń jamy ustnej. Według badaczy z irlandzkiego Athlone Institute of Technology, olej kokosowy jest bezcenny w walce z próchnicą. Co ważne, dzięki swoim właściwością, może on stanowić doskonałą bazę dla naturalnej, samodzielnie przygotowanej pasty do zębów. To również produkt o udowodnionym działaniu grzybobójczym - zawarty w nim kwas kaprylowy skutecznie radzi sobie z mikroorganizmami z rodziny Candida pomagając chorym borykającym się z grzybicą stóp oraz paznokci.

    Olej kokosowy dla urody

    Olej kokosowy sprzyja także naszej urodzie. Stosowany jako naturalny kosmetyk, świetnie regeneruje oraz nawilża skórę. Pobudzając produkcję kolagenu sprawia, że jest ona bardziej jędrna. Hamuje ponadto powstawanie zmarszczek.

    Zawiera także prawdziwe bogactwo antyoksydantów, które walcząc z wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia się skóry. Warto też wspomnieć o jego właściwościach antybakteryjnych.

    Kosmetyki na bazie oleju kokosowego

    Zawarty w oleju kokosowym kwas laurynowy sprawia, że świetnie sprawdza się w zwalczaniu trądziku oraz innych infekcji skórnych. Chroni także skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, wykazując właściwości zbliżone do kremu z filtrem SPF 10. Co więcej, olej kokosowy jest także receptą na piękne i mocne włosy. Zawarty w nim trójgliceryd kwasu laurynowego jest bardzo zbliżony do białek występujących we włosach. Prosta, liniowa budowa łańcuchów związku oraz niska masa cząsteczkowa sprawiają, że może on bez problemu przenikać w głąb włosów warunkując ich regenerację oraz zdrowy, lśniący wygląd. Z tego względu olej kokosowy może znaleźć zastosowanie nie tylko jako krem, balsam do ciała i ust, produkt do demakijażu czy baza dla naturalnego peelingu, ale może też pełnić rolę skutecznej i bezpiecznej maski do włosów.

    Ocena: 5.0

    Komentarze