Alergia - przyczyny, objawy. Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjnaAlergia to choroba cywilizacyjna naszych czasów. Ogromna skala jej występowania jest ściśle związana z zanieczyszczeniem środowiska naturalnego oraz powszechnie stosowanymi chemicznymi dodatkami do żywności takimi jak wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty czy konserwanty. Reakcje alergiczne niekiedy są tak silne, że zagrażają życiu, dlatego nigdy nie powinniśmy lekceważyć żadnych objawów alergicznych. Oczywiście alergicy powinni być pod stałą opieką lekarza i przyjmować odpowiednie leki, jednak mogą też wspomóc swoje zdrowie i zmniejszyć objawy alergii, stosując odpowiednią dietę.

Na czym polega dieta eliminacyjna?

Dieta antyalergiczna to przede wszystkim dieta eliminacyjna, ale również mająca na celu wzmocnienie układu odpornościowego oraz detoksykację organizmu. Wiele produktów spożywczych ma również potwierdzone naukowo działanie antyhistaminowe, co istotnie wpływa na zmniejszenie dolegliwości alergicznych i poprawę samopoczucia. Są też takie produkty spożywcze, które odznaczają się szczególnie wysoką naturalną zawartością histaminy i osoby cierpiące na alergię powinny ich unikać lub chociaż ograniczyć ich spożycie.

Co najczęściej powoduje alergię? Przyczyny

Alergia jest nieprawidłową reakcją naszego układu odpornościowego na czynnik pokarmowy, wziewny lub inny. Uczulenie mogą powodować na przykład pyłki roślin, sierść zwierząt, kurz, jedzenie, jad owadów czy niektóre leki.

Niestety, żyjemy w czasach, gdy stopień zanieczyszczenia środowiska jest znaczny, a szkodliwe substancje zawarte w powietrzu (smog), wodzie czy żywności (pestycydy, sztuczne dodatki smakowe) rozregulowują działanie naszego układu immunologicznego, co prowadzi do nasilonych objawów alergii.

Uczulonym można być niemalże na wszystko. Są jednak pokarmy, które bywają szczególnie niebezpieczne dla osób borykających się z alergią, ponieważ przykładowo naturalnie zawierają sporo histaminy jak pomidory lub są silnie przetworzone i zawierają mnóstwo pozostałości antybiotyków, hormonów wzrostu, sterydów jak nabiał.

Do produktów spożywczych, które mogą silnie uczulać i są odradzane osobom cierpiącym na alergie oraz małym dzieciom, których układ pokarmowy oraz odpornościowy nie jest jeszcze w pełni ukształtowany, należą:

  • czekolada (kakao),
  • orzeszki ziemne,
  • pomidory,
  • cytrusy,
  • truskawki,
  • pszenica,
  • soja,
  • mięso,
  • ryby,
  • mleko oraz jego przetwory.

Stosunkowo często uczulają również jabłka oraz marchew.

Produkty te mogą nie tylko powodować niepożądane reakcje ze strony układu pokarmowego, ale również układu oddechowego - na przykład:

  • groźne dla życia i zdrowia duszności;
  • objawy skórne takie jak wysypka, pokrzywka czy egzema;
  • ogólnoustrojowe ciężkie reakcje alergiczne - wstrząs anafilaktyczny.

Jakie są objawy alergii?

Objawy alergii mogą być bardzo niespecyficzne i występować na skórze, dotyczyć układu pokarmowego czy oddechowego. Często występują w bardzo dużym nasileniu po kontakcie z alergenem, ale czasami towarzyszą nam cały czas, ponieważ nie jesteśmy w stanie go wyeliminować z naszego jadłospisu czy otoczenia, jak na przykład w przypadku uczulenia na roztocze kurzu, który jest praktycznie wszędzie.

Do objawów, które mogą świadczyć o alergii i powinny, skłonić nas do wizyty u lekarza należą:

  • biegunki,
  • zaparcia,
  • bóle brzucha,
  • mdłości i wymioty,
  • wzdęcia,
  • spadek masy ciała,
  • wysypka,
  • swędzenie skóry,
  • łuszczenie się skóry,
  • pękanie naskórka w okolicy łokci i kolan,
  • pojawiająca się nagle opuchlizna na przykład oczu, ust czy innej części ciała,
  • duszność.

Jeśli zauważymy u siebie lub dziecka jakieś niepokojące symptomy, nie zwlekajmy z wizytą u lekarza, ponieważ bez leczenia dolegliwości będą się nasilać i mogą nie tylko utrudniać codzienne funkcjonowanie, ale również stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia.

Aby sprawdzić, co wywołuje u nas niepożądane reakcje, konieczne będzie wykonanie testów alergicznych, a następnie lekarz przepisze odpowiednie środki antyhistaminowe, a także, jeśli zajdzie taka konieczność maści na skórę czy inhalator, na trudności z oddychaniem. Otrzymamy również wytyczne żywieniowe, których powinniśmy skrupulatnie przestrzegać.

Jak wygląda dieta eliminacyjna (antyalergiczna)?

Dieta na alergię to przede wszystkim dieta eliminacyjna - w praktyce oznacza to, że trzeba całkowicie wykluczyć z jadłospisu, te produkty, na które jesteśmy uczuleni. Unikanie kontaktu z alergenem znacznie poprawi nasze samopoczucie i pozwoli zregenerować się układowi pokarmowemu.

Niekiedy dieta taka wymaga wielu wyrzeczeń na przykład, gdy trzeba wyeliminować gluten oraz mleko. Laikowi nie jest łatwo na diecie eliminacyjnej skomponować posiłki, w taki sposób, aby zapewniały organizmowi wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Nie eksperymentujmy więc sami z dietami wykluczeniowymi, tylko poprośmy o pomoc specjalistę dietetyka, który pomoże nam tak, ułożyć jadłospis, aby nie nabawić się braków witaminowo-mineralnych.

Pamiętajmy, że oprócz produktów, na które jesteśmy uczuleni, warto również unikać tych, które naturalnie zawierają sporo histaminy, czyli przykładowo pomidorów oraz nadmiaru soli.

Z kolei niezwykle korzystnie na zdrowie i samopoczucie alergików wpływają pokarmy, które działają naturalnie antyhistaminowo. Należą do nich między innymi:

Czarnuszka oraz olej z czarnuszki
Ma on silne potwierdzone wieloma badaniami naukowymi działanie antyalergiczne. Będzie szczególnie pomocny osobom cierpiącym na astmę alergiczną, ponieważ nie tylko blokuje receptory H1, tak samo skutecznie, jak popularne leki antyhistaminowe, ale również zapobiega skurczowi oskrzeli.

Produkty bogate w witaminę C, która ma działanie antyhistaminowe
Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C należą: czarna porzeczka, czerwona papryka, owoc głogu, owoce rokitnika, natka pietruszki.

Bromelina
Jest to naturalny enzym występujący w owocach ananasa, o silnym działaniu antyalergicznym. Jednak, aby odczuć jej dobroczynne działanie, lepiej sięgnąć po specjalne suplementy diety, ponieważ ananasy naturalnie zawierają również sporą dawkę histaminy, co powoduje, że neutralizuje dobroczynne antyhistaminowe działanie bromeliny.

Kwercetyna
To naturalna antyhistamina, badania naukowe pokazały, że substancja ta wykazuje naprawdę silne działanie przeciwalergiczne. Znajdziemy ją na przykład w zwykłej cebuli. Dlatego warto jadać to warzywo codziennie i to najlepiej na surowo. Dodatkową zaletą spożywania cebuli jest to, że przyczynia się ona do oczyszczania dróg oddechowych, poprzez upłynnienie zalegającego w nich śluzu i ułatwienie jego usuwania. Ma to ogromne znaczenie dla osób cierpiących na katar sienny oraz astmę oskrzelową.

Ocet jabłkowy
On również wykazuje działanie antyalergiczne, a ponadto wspomaga oczyszczanie jelita grubego z zalegających w nim resztek pokarmowych, utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej oraz odkwasza organizm. Warto więc codziennie rano i wieczorem wypijać szklankę ciepłej wody z łyżeczką naturalnego octu jabłkowego.

Chlorella
Ten słodkowodny, jednokomórkowy glon ma wyjątkowe właściwości oczyszczające organizm. Pomaga wyeliminować z niego szkodliwe substancje pochodzące ze smogu, wody czy żywności. Ta niewielka alga, swoje właściwości zawdzięcza specyficznej budowie ściany komórkowej. Skutecznie usunie ona z naszego organizmu metale ciężkie, pestycydy, toksyny pochodzące z pleśni czy te bakteryjne. Badania potwierdzają, że chlorella wspomaga leczenie alergii i pozytywnie wpływa na samopoczucie osób na nią chorujących.

Pamiętajmy, że choć naturalne produkty antyalergiczne, należą do bardzo skutecznych, to niestety może się zdarzyć, że jesteśmy po prostu uczuleni również na jedne lub kilka z nich. Dlatego, zanim sięgniemy po niestosowane przez nas dotąd produkty spożywcze lub suplementy diety, powinniśmy najpierw poradzić się lekarza i wykonać testy sprawdzające, czy nie mamy na daną substancję uczulenia.

Alergicy mogą znacznie poprawić swoje samopoczucie i zmniejszyć dokuczliwe objawy alergii prowadząc zdrowy tryb życia. Bardzo istotne jest zaprzestanie spożywania przetworzonej żywności typu Fast food i nadmiaru słodyczy, a także rezygnacja z alkoholu i palenia papierosów. Kupując żywność, zwracajmy szczególną uwagę na jej skład i pochodzenie. Najlepiej wybierać te produkty, które pochodzą z ekologicznych upraw, gdzie nie stosowano środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych.

Komentarze