Anyżowy świat

Anyż gwiaździstyAnyż to jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych od czasów starożytnych. Swoje zastosowanie znajduje zarówno w przepisach kulinarnych, jak i leczniczych. Jako przyprawę i ziele używane w celach leczniczych stosuje się świeże lub suszone liście anyżu. Ma podobne działanie do testosteronu, dzięki zawartym substancjom estrogenicznym.

Owoc anyżu i jego lecznicze działanie:

  • wzmacnia organizm
  • działa przeciwzapalnie
  • normalizuje tłustą cerę
  • pobudza laktację
  • w leczeniu przeziębienia, pomaga w zawalczeniu kaszlu, chorego gardła, chrypie
  • poprawia kondycję włosów
  • pomaga zwalczyć zaparcia
  • wzmaga apetyt i poprawia trawienie
  • zwalcza kolki
  • poprawia koncentrację

Anyż zawiera również substancje lecznicze, do których zaliczamy olejki eteryczne, flawonoidy, proteiny, sterole i furanokumaryny. Substancje te maja duże znaczenie w przypadku prawidłowej przemiany materii organizmu.

Jak stosujemy anyż w przypadku zastosowania leczniczego?

  • w postaci maseczki, świetnie sprawdza się napar z anyżu połączony z jogurtem, miodem i płatkami owsianymi. Tak przygotowaną maseczkę należy nałożyć na twarz i pozostawić na 20 minut. Zmniejsza występowanie porów, a także normalizuje cerę tłustą
  • napar z dodatkiem miodu bądź koniaku na ból gardła, w przypadku długo utrzymującego się kaszlu, kilka łyżek w ciągu dnia, może pomóc uporać się z problemem
  • w połączeniu z cebulą jako środek na chrypę i bolące gardło, wystarczy zagotować anyż z dodatkiem cebuli oraz miodu i przez kilka dni systematycznie w ciągu dnia wypijać łyżkę naparu
  • wcierka w przypadku zniszczonych i osłabionych włosów, po umyciu należy wetrzeć przygotowany napar i pozostawić na kilkadziesiąt minut na włosach
  • napar do kąpieli w przypadku bóli menstruacyjnych, dodanie kilku kropli naparu z anyżu rozluźnia i relaksuje

Poza właściwościami leczniczymi, anyż sprawdza się w kuchni i kulinarnych przypisach. Jest surowcem, z którego otrzymuje się miód, który charakteryzuje delikatny korzenny i migdałowy smak. Jednak jego powszechne zastosowanie wykorzystuje się do przygotowania dań mięsnych, ciast i deserów, a także nalewek. Wspaniale wzbogaca smak przygotowanych potraw i podkreśla charakter dania. W kuchni polskiej świetnie spisuje się jako dodatek do posiłków ciężkostrawnych, na przykład sporządzanych z kapusty. Działanie anyżu jest zbliżone do działania kminku. Pomaga regulować pracę jelit i wspomaga trawienie produktu. Dzięki niemu łatwiej organizm przyswaja posiłek, który nie należy do lekkiej diety.

Owoce anyżu są o charakterystycznym zapachu. Najczęściej kojarzą się z okresem Świąt Bożego Narodzenia. Dlatego też są świetnym składnikiem wszelkich ciast, ciasteczek, a także potraw, które charakteryzuje przyjemny, korzenny zapach.  Anyż jest również składnikiem wzbogacającym smak innych przypraw, świetnie wzmacnia smak i aromat znanej przyprawy curry. Owoc anyżu znajduje zastosowanie przy tworzeniu likierów, nalewek oraz innych alkoholi smakowych, podkreśla zarówno ich smak, jak i nadaje wyjątkowy aromat.

Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl.

Ocena: 5.0

Komentarze