Blachy do pieczenia - rodzaje, właściwości, technologie

Blachy do pieczeniaZ całą pewnością nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki własnej roboty. Ich zapach rozkosznie unosi się we wnętrzu mieszkania, a smak rozpieszcza podniebienia.

Każdy z nas chętnie skusi się zapewne na domowy chleb, pyszną szarlotkę, sernik, albo też nadziewane świeżymi owocami ciasto drożdżowe.

Zanim zabierzemy się jednak za sporządzanie wypieków, warto najpierw dowiedzieć się, jakiego typu blachy i foremki najkorzystniej będzie stosować. Dawno minęły już bowiem czasy, gdy do wypieków stosowano wyłącznie metalowe blachy.

Tradycyjne blachy aluminiowe i stalowe

Ten rodzaj blach nadal jest powszechnie stosowany, zwłaszcza z powodu wygody używania, bardzo niskiej ceny oraz różnorodnych kształtów. Gruba i sztywna stal świetnie sprawdzi się przede wszystkim wtedy, gdy chcemy upiec ciasto o dużej wielkości i masie.

Aluminiowa blacha do pieczenia wyróżnia się zaś sporą uniwersalnością - możemy w jej upiec w zasadzie wszelkie rodzaje ciast i wypieków, bowiem cechuje się wyjątkowo silną przepuszczalnością ciepła. Wadą tradycyjnych blach jest jednak konieczność ich natłuszczania lub wypełniania papierem, gdyż ciasto w nich pieczone często przywiera do ich powierzchni. Dodatkowo problemem jest również to, iż szybciej się one zużywają (rdzewieją), łatwiej rysują, a także mogą występować problemy z ich czyszczeniem.

Nowoczesne technologie blach

Pragnąc zniwelować powyżej opisane wady blach tradycyjnych, producenci zaczęli doskonalić je o nowatorskie technologie. Zaczęto więc stosować lepszej jakości blachy ze stali nierdzewnej, kwasoodpornej oraz węglowej. Do powszechnego użytku weszły również warstwy ochronne blach do pieczenia non-stick, przy zastosowaniu nieprzywierających powłok wykonanych z teflonu oraz xylanu. Dzięki używaniu blach z tego typu dodatkami, można już swobodnie wyjmować ciasto bez konieczności natłuszczania oraz obawy o jego uszkodzenie.

Ceramiczne blachy i formy do pieczenia

Świetną alternatywą dla aluminiowych i blaszanych forem, mogą się okazać blachy ceramiczne. Są one wprawdzie nieco droższe oraz nieznacznie wydłużają czas pieczenia, lecz wyróżniają się swoim eleganckim wyglądem oraz są w zasadzie niezniszczalne i nierdzewne. Blachy i formy ceramiczne sprawdzają się doskonale w przypadku pieczenia tarty oraz sufletów - dzięki ich atrakcyjnemu kształtowi można bezpośrednio podać w nich ciasto czy inne wypieki bezpośrednio na stół.

Naczynia żaroodporne

Żaroodporne szkło również może z powodzeniem zastąpić tradycyjne blachy do pieczenia. Sprawdzi się wyjątkowo dobrze nie tylko w przypadku pieczenia mięs, lecz także zapiekanek, mokrych ciast (sernik, jabłecznik) oraz innych wypieków. Takie foremki cechują się wysoką przepuszczalnością ciepła, łatwością rozprowadzania tłuszczu, a także bardzo łatwo można je dokładnie wyczyścić.

Niezniszczalne blachy i formy silikonowe - prawdziwy hit

Największą liczbą walorów mogą się jednak pochwalić formy i blachy do pieczenia wykonane z sylikonu. Rewelacyjnie ułatwiają one prace kuchenne, przyśpieszają czas mycia, a przede wszystkim są bezzapachowe oraz wyjątkowo elastyczne. Można więc zwinąć je w malutki rulonik, a przez to zaoszczędzić wiele miejsca w lodówce czy szafce. Piekąc w tego typu blachach do pieczenia nie trzeba się martwić o jakiekolwiek przywieranie, a rozgrzana blacha czy forma potrafi ostygnąć zaledwie po kilku minutach!

Posiadając tak obszerną wiedzę, wybór blachy do pieczenia powinien być już znacznie ułatwiony. Warto pamiętać także o jej odpowiedniej barwie. Jeśli pieczemy w gazowym piekarniku, wtedy lepiej sprawdzą się blachy o kolorze srebrnym. W piekarnikach elektrycznych zaleca się zaś używanie blach do pieczenia w barwie czarnej, co pozwala skrócić czas pieczenia, zaoszczędzić energię, a także pozwoli wypiekom lepiej wyrosnąć.

Autor: bake-shop.pl

Komentarze