Borówka brusznica - właściwości, przepisy, cena, uprawa

Borówka brusznicaNajwiększą popularnością cieszy się wiosną, kiedy jej gałązki dekorują wielkanocne koszyki. Kiedyś bardzo popularna na polskich stołach, dziś musiała ustąpić miejsca borówce amerykańskiej. A szkoda, bo borówka brusznica, o której mowa, wcale nie ustępuje jej pod względem właściwości odżywczych i zdrowotnych. Jej kwaskowaty, trochę cierpki smak sprawia z kolei, że doskonale wzbogaca smak wielu potraw. Dlaczego warto bliżej przyjrzeć się borówce brusznicy i jak wykorzystać ją w kuchni - tego dowiedziecie się, czytając poniższe akapity.

Właściwości borówki brusznicy

Owoce borówki czerwonej to bogactwo witamin i mikroelementów. Można w nich znaleźć przede wszystkim beta-karoten warunkujący dobrą kondycję wzroku. Prowitamina A z jednej strony wyostrza widzenie, z drugiej zapobiega pojawiającemu się wraz z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej będącego bezpośrednią przyczyną jaskry. Borówka czerwona zawiera także wysokie stężenie kwasu askorbinowego. Dzięki temu jest niezastąpiona w okresie przeziębień i grypy. Stymuluje układ immunologiczny do produkcji przeciwciał. W chwili wystąpienia infekcji działa przeciwzapalnie, łagodząc jej przebieg i przyspieszając powrót do zdrowia. Owoce borówki zawierają wysokie stężenie witaminy PP, która sprawia, że kwas askorbinowy jest lepiej wchłaniany i przyswajany przez organizm. Nie brakuje w nich także witamin z grupy B pozwalających zadbać o właściwe funkcjonowanie układu nerwowego.

Skuteczny środek na odchudzanie

Jagody borówki brusznicy znakomicie regulują pracę przewodu pokarmowego. Obecność pektyn sprawia, że pozwalają zadbać o prawidłową mikroflorę jelit i wspomagają rozwój pożytecznych bakterii. Pobudzają także perystaltykę jelit, co sprawia, że są cenione przez osoby cierpiące na problemy z wypróżnianiem. Na tym jednak nie koniec, ponieważ w ostatnich latach naukowcy wysunęli tezę mówiącą, że owoce borówki czerwonej świetnie sprawdzają się w walce z otyłością. Zawarte w nich polifenole hamują lipazę trzustkową, powodując większe zużycie przez organizm energii dostarczanej z pożywieniem i redukując jej odkładanie się w postaci tkanki tłuszczowej. Zmniejszają także tempo trawienia tłuszczów, powodując, że większość z nich zostaje w pierwotnej postaci wydalona z organizmu, nie zaś wchłonięta do krwi.

Wspomaga pracę serca

Owoce borówki brusznicy wpływają też pozytywnie na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Zawartość antyoksydantów niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników powstających jako uboczne produkty przemiany materii i powodujących uszkodzenia komórek, w tym nabłonka wyściełającego naczynia krwionośne. Niebagatelne znaczenie mają także flawonoidy. To złożone związki chemiczne, które zmniejszają agregację czerwonych krwinek. Pod względem skuteczności działają lepiej niż popularna aspiryna. Z tego względu zaleca się je w profilaktyce miażdżycy. Badania naukowe udowadniają, że regularne spożywanie owoców borówki brusznicy może nawet 5-krotnie redukować ryzyko śmiertelności z powodu chorób serca. Uszczelniając naczynia krwionośne, przeciwdziałają z kolei wystąpieniu udaru mózgu.

Pomaga pozbyć się infekcji pęcherza moczowego

W medycynie niekonwencjonalnej stosuje się nie tylko owoce, ale także liście borówki brusznicy. To doskonałe źródło kwasu chinowego, flawonoidów oraz garbników. Jeżeli więc zastanawiacie się, jaki jest skuteczny lek na zapalenie pęcherza moczowego, to właśnie znaleźliście odpowiedź. Wywar z liści borówki bogaty w glikozyd o nazwie arbutyna łagodzi bóle spowodowane skurczem cewki moczowej. Działa odkażająco, co powoduje, że dobrze radzi sobie z drobnoustrojami wywołującymi infekcję. Jest moczopędny, pozwalając szybciej pozbyć się ich z dróg moczowych. Może też być stosowany u osób cierpiących na kamicę nerkową oraz dokuczliwe zaleganie wody w organizmie oraz wspomagać detoksykację. Pomaga wydalić z ustroju jony chloru oraz sodu, co sprawia, że jest zalecany osobom lubiącym słone potrawy.

Znajduje zastosowanie w leczeniu wrzodów żołądka

Liście borówki brusznicy znajdują też zastosowanie w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dzięki zawartości garbników działają ściągająco na błonę śluzową żołądka oraz jelit. Z tego względu są doskonałym specyfikiem wspomagającym leczenie biegunek. Wywar z liści borówki czerwonej ma także silne działanie bakteriobójcze, co powoduje, że od wielu lat jest stosowany w przypadku zatruć pokarmowych. Zawartość kwasu taninowego sprawia, że zwalcza ponadto bakterie Helicobacter pylori, dzięki czemu sprawdza się w profilaktyce i, wspomagająco, w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapobiegając tworzeniu się i powiększaniu nadżerek na błonie śluzowej. W ten sposób przeciwdziała również powstawaniu nowotworów żołądka.

Naturalny specyfik rozjaśniający przebarwienia pigmentacyjne

Wywary z liści borówki brusznicy są także szeroko wykorzystywane w kosmetyce. Zawarta w nich wspomniana już arbutyna wykazuje działanie rozjaśniające, ponieważ hamuje wydzielanie melaniny. Świetnie redukuje więc przebarwienia skórne, spowodowane nierównomiernym rozkładaniem się pigmentu. Napar z liści borówki czerwonej ma także działanie ściągające i odkażające. Może być więc stosowany w charakterze toniku do cery. Doskonale łagodzi podrażnienia. Sprawdza się też jako specyfik wspomagający leczenie trądziku, ponieważ zapobiega nadkażeniom bakteryjnym i powstawaniu wyprysków skórnych.

Borówka brusznica - przepisy oraz przetwory

Borówka brusznica znajduje szereg zastosowań w kuchni. Jej kwaśny smak sprawia, że jest doskonałym składnikiem dżemów. Można przyrządzać z niej również słynny sos cumberland dodawany do mięs na zimno. Z kolei w Skandynawii, z borówki brusznicy sporządza się galaretkę, którą podaje się z dziczyzną. Suszone owoce borówki brusznicy mogą z kolei stanowić doskonały składnik deserów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do rozgrzewających herbat. Amatorzy trunków mogą pokusić się o przygotowanie z borówki brusznicy nalewek lub dodawać ją do win. Można także pokusić się o przyrządzenie wywaru z jej liści. W tym celu łyżkę suszu należy zalać szklanką wody, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Po 10 minutach miksturę można przecedzić przez sitko. Napar z liści borówki stosuje się zwykle dwa razy dziennie po 1/3 szklanki.

Cena borówki czerwonej

Za 100 gram borówki brusznicy eko należy zapłacić około 25 zł. 100 gram liści kosztuje 5-6 zł. Cena 750 ml soku wyciskanego na prasach wynosi 30-35 zł.

Uprawa borówki brusznicy

Borówka brusznica krzew - uprawa

Borówka brusznica, nazywana też borówką czerwoną jest znana w ziołolecznictwie od setek lat. Co więcej, jest powszechnie spotykana w polskich lasach. Rośnie przede wszystkim w borach świerkowych i sosnowych. Zasiedla też torfowiska oraz wrzosowiska. Od maja do końca lipca na niewielkich krzewinkach pojawiają się bladoróżowe kwiaty. Dojrzałe owoce zbiera się z kolei od połowy sierpnia do końca września. Pozyskuje się je wyłącznie z naturalnych stanowisk, dlatego też są w stu procentach ekologiczne. W południowych regionach Polski borówka brusznica bardzo często zakwita powtórnie, zaś jej owoce można zbierać nawet w listopadzie. Warto przy tym zaznaczyć, że dzięki obecności kwasu benzoesowego, owoce są bardzo trwałe i, odpowiednio przechowywane, mogą przetrwać nawet kilka tygodni.

Komentarze