Camu camu - jagody o niezwykłych właściwościach i zastosowaniu

Camu camuW smaku są podobne do czereśni połączonej z limonką. Niewielkie, czerwone owoce, rosnące na niskich krzewach w dorzeczu Amazonki, zyskują w Europie coraz większą popularność. Określane mianem superjagód, zaskakują bogactwem witaminy C i antyoksydantów. Camu camu, bo o nich mowa, to południowoamerykańskie owoce, które nie tylko wspierają odporność, ale także sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu serca, a nawet pomagają obniżyć masę ciała. Dlaczego warto sięgnąć po camu camu i z czym je łączyć? Tego dowiecie się, pozostając z nami jeszcze przez chwilę.

Skąd pochodzi camu camu?

Ojczyzną camu camu są deszczowe lasy Brazylii oraz Peru. Kwitnące na biało krzewy osiągają maksymalną wysokość 3 metrów. Rdzenna ludność od wieków ceni ich owoce. Mieszkańcy Ameryki Południowej stosują je nie tylko w kuchni, ale wytwarzają z nich szereg lekarstw, w tym specyfiki na astmę czy zapalenie wątroby. Niewielkie jagody mają czerwoną barwę. Mocno dojrzałe przybierają kolor intensywnie bordowy. Cechują się jasnożółtym miąższem oraz delikatną skórką. Mają także delikatny, przyjemny zapach.

Właściwości i zastosowanie camu camu

Owoce camu camu zaskaują bardzo wysokim stężeniem witaminy C. W kilogramie świeżych jagód znajduje się nawet 50 gramów kwasu askorbinowego. Dla porównania, pomarańcze zawierają około 50 razy mniej tego cennego związku. Z tego względu camu camu świetnie sprawdzają się w okresie przeziębień i grypy. Zapobiegają pojawieniu się infekcji, ponieważ stymulują układ odpornościowy do produkcji przeciwciał. Łagodzą też przebieg choroby. Kwas askorbinowy jest ponadto doskonałym przeciwutleniaczem, który skutecznie zwalcza wolne rodniki. W ten sposób opóźnia procesy starzenia się komórek i zapobiega uszkodzeniom oraz nieprawidłowemu powielaniu DNA.

Pomaga w profilaktyce chorób serca
Zawarty w jagodach camu camu kwas askorbinowy sprzyja dobrej kondycji układu krążenia. Związek ten świetnie uszczelnia naczynia krwionośne. Dzięki temu są mniej podatne na pękanie. Owoce pośrednio chronią więc przed wystąpieniem udaru mózgu. Witamina C pozwala też regulować ciśnienie krwi, przeciwdziałając miażdżycy. Obecność żelaza powoduje, że owoce te pomagają walczyć z niedokrwistością, zaś zawarty w nich magnez wzmacnia mięsień sercowy. Po południowoamerykańskie jagody powinny sięgać również osoby mające skłonność do pojawiania się siniaków i pajączków na skórze. Camu camu są ponadto zalecane przy problemie krwawiących dziąseł. Witamina C jest ponadto niezbędna w diecie osób przemęczonych lub będących w okresie rekonwalescencji. Przywraca siły witalne i przyspiesza powrót do dobrej formy.

Ubogaca dietę osób cierpiących na reumatyzm
Badania naukowe potwierdzają, że witamina C ma silne właściwości przeciwzapalne. Dietetycy przekonują więc, że po jagody camu camu powinni też sięgnąć pacjenci borykający się z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Zawarty w nich kwas askorbinowy nie tylko łagodzi ból, ale redukuje opuchliznę i uczucie sztywności stawów. Witamina C stymuluje ponadto syntezę kolagenu, co powoduje, że sprzyja odbudowie chrząstki stawowej.

Pomaga w walce z chorobami nowotworowymi
Witamina C nie jest jedynym antyoksydantem zawartym w jagodach camu camu. Badania prowadzone na przestrzeni ostatnich lat wykazały, że owoce te zawierają też szereg innych przeciwutleniaczy, w tym także karotenoidy. Dzięki temu skutecznie zwalczają toczące się w organizmie stany zapalne, będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Regularne spożywanie jagód camu camu przyczynia się więc do redukcji ryzyka zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia. Ich wysoki potencjał antyoksydacyjny powoduje, że świetnie wpływają na kondycję układu nerwowego. Spożywane w odpowiednich ilościach mogą zapobiegać pojawianiu się wielu schorzeń neurodegradacyjnych, w tym demencji czy choroby Alzhaimera. Dzięki obecności kwasu elagowego, jagody camu camu przeciwdziałają wystąpieniu i ułatwiają walkę z chorobami nowotworowymi. Są szczególnie pomocne w leczeniu raka jelita grubego. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ kwas elagowy unieczynnia związki rakotwórcze i przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych.

Sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej
Po jagody camu camu powinny ponadto sięgnąć osoby, chcące zadbać o sylwetkę. Badania prowadzone na zwierzętach, pozwalają wysunąć tezę, że owoce te sprzyjają redukcji masy ciała. Ich regularne spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej. Na tym jednak nie koniec ich zalet. Jagody camu camu, zarówno świeże, jak i sproszkowane, skutecznie poprawiają lipidogram krwi. Obniżają stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, podnosząc jednocześnie stężenie dobrego cholesterolu. Camu camu warunkują ponadto odpowiednią glikemię i regulują stężenie insuliny we krwi. Z tego względu powinny zostać dołączone do diety osób cierpiących lub zagrożonych cukrzycą typu II. Warto jednocześnie dodać, że jagody camu camu wyróżniają się niską kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym. Mogą być więc spożywane przez diabetyków.

Bogactwo witaminy A - zdrowe oczy i piękna skóra
Ważnym przeciwutleniaczem, którego nie brakuje w jagodach camu camu jest też witamina A. To właśnie ona warunkuje prawidłową kondycję wzroku. Wyostrza widzenie i zapobiega degeneracji plamki żółtej. W ten sposób chroni przed jaskrą. Witamina A sprzyja ponadto właściwej kondycji skóry. Chroni ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Regularne spożywanie jagód camu camu sprawia również, że skóra staje się gładsza, bardziej jędrna i sprężysta. Zyskuje też piękny, jednolity koloryt. Warto zaznaczyć, że dzięki obecności wielu minerałów, owoce te warunkują doskonałą kondycję włosów i paznokci.

Z czym jeść jagody camu camu?

Jagody camu camu nie tylko niosą szereg korzyści dla zdrowia, ale są źródłem wielu kulinarnych inspiracji. Na rodzimym obszarze są spożywane świeże owoce, które najczęściej dodaje się do soków oraz nektarów. Ze względu na nietrwałość jagód, Europejczycy sięgają po suszony produkt. Jak wykorzystać go w kuchni? Jagody camu camu świetnie smakują dodane do smoothie. Ich kwaskowy smak sprawia, że napój jest orzeźwiający i świetnie gasi pragnienie. Można też zmieszać je z jogurtem lub musli. Kwaśny smak sprawia, że camu camu są też znakomitym składnikiem marynat do mięs. Wzbogacają ponadto smak sałatek warzywnych. Ciekawostką jest, że jagody camu camu zwiększają efektywność drożdży. Dodane do surowego ciasta sprawiają, że szybciej i lepiej wyrasta oraz cechuje się delikatną strukturą.

Komentarze