Chlorella - właściwości, działanie, dawkowanie, cena

ChlorellaChlorella - mikroskopijna alga o wielkich możliwościach. To mikroskopijny, jednokomórkowy glon zaliczany do gromady zielenic. Jej wielkość waha się w granicach od 2 do 12 mikronów. Zawiera ponad 70 substancji biologicznie czynnych. Od zarania dziejów sięgają po nią Japończycy, dla których jest nie tylko suplementem diety, ale także jednym ze składników codziennego pożywienia. W jej składzie można znaleźć więcej witaminy B12 niż w wątrobie wołowej, przez co świetnie sprawdza się w przypadku wegan, wegetarian oraz osób cierpiących na niedokrwistość.

Chlorella to niewielka, jednokomórkowa alga, zaliczana obecnie do prestiżowej grupy żywności superfood. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że nie tylko może stanowić świetne uzupełnienie diety, ale także wykazuje szereg właściwości wspomagających profilaktykę oraz leczenie rozmaitych chorób. Duża zawartość białka powoduje, że może być doskonałą alternatywą dla mięsa. Chlorella dodaje także energii, przez co jest bezkonkurencyjnym suplementem dla osób uprawiających sport. Szacuje się, że dostarcza organizmowi nawet 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe i 45 razy więcej niż ziemniaki. Doskonale odtruwa organizm, dzięki czemu może uchronić nas przed nieprzyjemnymi objawami pojawiającymi się po spożyciu dużej ilości alkoholu. Dba również o naszą urodę, wykazując pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów.

Od zarania dziejów do dziś

W przeciwieństwie do cyjanobakterii, do których zaliczana jest powszechnie znana i stosowana na szeroką skalę spirulina, chlorella posiada jądro komórkowe. Alga ta przyjmuje najczęściej kulistą lub elipsoidalną formę. W przeciwieństwie do innych glonów nie tworzy kolonii. Dużą część komórki wypełnia duży chloroplast, w którym jest zgromadzony chlorofil - zielony barwnik odpowiadający za przeprowadzenie procesu fotosyntezy i warunkujący jej autotroficzność. Badania prezentują, że zawiera ona najwięcej chlorofilu ze wszystkich poznanych dotychczas roślin. Co ciekawe, budowa cząsteczkowa tego barwnika jest bardzo zbliżona do struktury cząsteczki hemoglobiny. Ciekawym zjawiskiem jest tak zwany czynnik wzrostu chlorelli - CGF. To właśnie dzięki niemu co dwadzieścia godzin alga mnoży się czterokrotnie.

Chlorella algi

Chlorella bytuje zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. W Polsce można znaleźć ją w Bałtyku, jeziorach oraz rzekach. I chociaż chlorella liczy ponad 2,5 miliarda lat, po raz pierwszy stała się przedmiotem badań dietetyków oraz lekarzy w 1890 roku. Od tego czasu powstały liczne publikacje udowadniające, że jest to produkt, który doskonale wspomaga kondycję organizmu i może być pomocny w walce z wieloma schorzeniami, również tymi o charakterze cywilizacyjnym.

Właściwości i działanie chlorelli

Chlorella to prawdziwe bogactwo substancji odżywczych. Pojedyncza komórka w 60% jest zbudowana z białka i w 20% z węglowodanów, zaś tłuszcze stanowią 10% jej masy całkowitej. Alga zwiera 19 aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarcza do organizmu aminokwasy egzogenne, które nie są przez niego produkowane. Od spiruliny różni ją niewielkie stężenie metioniny. Jest także cennym źródłem witamin, wśród których na prowadzenie wysuwa się witamina B12 odpowiedzialna między innymi za prawidłowy przebieg procesów krwiotwórczych. Jej brak w organizmie może prowadzić do zaburzeń ze strony systemu nerwowego, oraz dolegliwości układu ruchu w postaci skurczów oraz drgawek mięśni. Warto przy tym pamiętać, że deficyt witaminy B12 w organizmie jest trudny do wykrycia w warunkach laboratoryjnych, dlatego też ważne jest dbanie o jej prawidłowe ilości w diecie. W chlorelli można znaleźć również beta-karoten, czyli prowitaminę A, warunkującą prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. W przeciwieństwie do retinolu zawartego w wielu suplementach diety, beta-karoten zawarty w chlorelli jest łatwo przyswajalny przez organizm i nie niesie ryzyka przedawkowania. Komórki chlorelli dostarczają także spore ilości witaminy C, K oraz E. Nie brakuje w nich ponadto mikroelementów. Badania naukowe dowodzą, że alga zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko. Znajdziemy w niej także łatwo przyswajalne żelazo, magnez, cynk, potas, jod, kwas foliowy.

Chlorella bezkonkurencyjna w detoksykacji organizmu

Jedną z najważniejszych zalet chlorelli są jej właściwości odtruwające. Wszystko za sprawą twardej ściany komórkowej zawierającej sporopoleinę tworzącą sieć wychwytującą cząsteczki wszelkich zanieczyszczeń, w tym także substancji toksycznych znajdujących się w dymie papierosowym, czy też metali ciężkich. Ta niezwykła alga znakomicie radzi sobie z ołowiem, kadmem czy uranem, jak również z rtęcią obecną między innymi w rybach i owocach morza, które stanowią jeden z elementów naszych posiłków. Ściana komórkowa wiąże szkodliwe związki chemiczne, które następnie w postaci nieprzyswajalnej przez organizm są z niego usuwane. Jednocześnie potrójna błona komórkowa w ciele chlorelli stanowi doskonałą barierę dla wnikania toksyn do jej wnętrza. Dzięki temu alga znakomicie wspomaga wątrobę, czyli swoiste centrum detoksykacji naszego organizmu. Chlorella jest także znakomitym antidotum przeciwdziałającym skutkom ubocznym chemioterapii i radioterapii. Zawarty w niej chlorofil chroni organizm przed promieniowaniem UV, jakie powstaje podczas wydalania cząsteczek substancji radioaktywnych z ustroju. Wiążąc szkodliwe związki chemiczne redukuje ich niszczący wpływ na zdrowe komórki organizmu. Co ciekawe, suplementację chlorelli zaleca się też osobom spożywającym duże ilości alkoholu. Nikki Ostrower, wybitny dietetyk z NAO Nutrition w Stanach Zjednoczonych przekonuje, że spożycie algi na dwie godziny przed sięgnięciem po alkohol może zredukować lub całkowicie wyeliminować kaca. Dzieje się tak ponieważ chlorella dostarcza wszystkich składników odżywczych, które są wypłukiwane przez alkohol, eliminując jednocześnie toksyczne związki chemiczne, które wraz z nim dostają się do organizmu.

Chlorella pomocna w profilaktyce i leczeniu nowotworów

Mówiąc o radioterapii i chemioterapii warto wspomnieć, że chlorella wspomaga leczenie chorób nowotworowych na kilku płaszczyznach. Po pierwsze jest bogatym źródłem antyoksydantów, które podejmują walkę z wolnymi rodnikami powstającymi między innymi w procesach przemiany materii. Wolne rodniki uszkadzają komórki warunkując ich obumieranie lub nieprawidłowy podział i niekontrolowane namnażanie prowadzące w efekcie do powstania zmian nowotworowych. Po drugie, chlorella wspomaga system immunologiczny chroniąc organizm przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych i warunkujących odpowiednie reakcje obronne w przypadku zetknięcia się z patogenami. Niebagatelne znaczenie ma także zdolność chlorelli do wiązania metali ciężkich uznawanych obecnie za jeden z najgroźniejszych czynników kancerogennych. Warto też zaznaczyć, że badania prowadzone w ostatnich latach wykazały zdolność chlorelli do zwiększania aktywności komórek T. Ich zadaniem jest walka z nowo powstającymi komórkami o nieprawidłowej strukturze.

Zdrowy układ trawienny

Chlorella doskonale wspomaga też układ pokarmowy. Zawarty w niej chlorofil obniża poziom kwasowości wewnętrznego środowiska organizmu. Z kolei czynnik wzrostu chlorelli przyspiesza regenerację tkanek i gojenie się ran, przez co alga wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy. Jest też pomocna w walce z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Jest też bezkonkurencyjna w leczeniu stanów zapalnych jelit. Co ważne, chlorella wspomaga prawidłową florę układu trawiennego. Walczy z drobnoustrojami chorobotwórczymi i jednocześnie przyspiesza rozwój pożytecznych bakterii bytujących w układzie pokarmowym. Za jej sprawą bakterie Lactobacilus warunkujące prawidłową pracę jelit namnażają się cztery razy szybciej. W ten sposób wspomaga trawienie, warunkuje prawidłową perystaltykę jelit, neutralizuje gazy i wspomaga leczenie zatruć pokarmowych. Jej właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze sprawiają z kolei, że świetnie sprawdza się w walce z nieświeżym oddechem.

Chlorella w walce z patogenami

Mikroskopijna alga to także substancja wspomagająca układ immunologiczny. Czynnik CGF wpływa stymulująco na produkcję makrofagów, czyli komórek odpowiedzialnych za pochłanianie i niszczenie patogenów. Pobudza także organizm do produkcji leukocytów oraz komórek NK - Natural Killers, które są pierwszą linią obrony ustroju przed mikrobami. Wzmacnia też śluzówkę jelit, dzięki czemu zapobiega przenikaniu szkodliwych substancji do krwi. Co ciekawe, chlorella stymuluje organizm do produkcji interferonu – związku chemicznego neutralizującego wirusy. Zapobiega też namnażaniu się bakterii oraz grzybów. W przypadku przedostania się tych ostatnich do układu trawiennego działa dwubiegunowo - z jednej strony usuwa z organizmu metale ciężkie sprzyjające ich rozwojowi, z drugiej pełni rolę swoistego probiotyku wspomagającego namnażanie się pożytecznej flory bakteryjnej. Chlorella jednocześnie redukuje nadmierne pobudzenie systemu odpornościowego, dzięki czemu zapobiega niszczeniu własnych komórek przez przeciwciała. W ten sposób staje się cenną bronią w walce z chorobami autoimmunologicznymi.

Wielopłaszczyznowe wspomaganie systemu krążenia

Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią obecnie jedno z największych zagrożeń dla społeczeństwa. Naukowcy z wielu instytutów badawczych udowodnili, że chlorella wspomaga system krążenia na wielu płaszczyznach. Zawarta w niej witamina B12 oraz żelazo stymulują szpik kostny do produkcji erytrocytów. Zawarta w ścianie komórkowej sporopolenina wychwytuje toksyny i w ten sposób pośrednio przyczynia się do oczyszczania krwi. Chlorofil jest także pomocny w normowaniu ciśnienia krwi. Liczne publikacje naukowe potwierdzają, że zielony barwnik znakomicie wzmacnia też mięsień sercowy. Co ważne, chlorella skutecznie zapobiega miażdżycy. Jej komórki wychwytują w jelitach cholesterol i w postaci nieprzyswajalnej eliminują go z organizmu, dzięki czemu nie przedostaje się do krwiobiegu. Z kolei antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, które uszkadzając śródbłonek naczyń, powodują odkładanie się w nich blaszki miażdżycowej.

Energia i dobry humor

Chlorella świetnie wspomaga też ogólną kondycję organizmu. Dodaje energii i niweluje uczucie zmęczenia. System wzrostu chlorelli wspomaga regenerację tkanek, dzięki czemu zaleca się jej stosowanie u pacjentów w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Alga jest też bezkonkurencyjna w stanach ogólnego przemęczenia i osłabienia organizmu. Doskonale sprawdza się w okresie przesilenia wiosennego oraz jesiennego. Zawarty w niej tryptofan stymuluje wydzielanie serotoniny nazywanej potocznie hormonem szczęścia. Niski poziom tej substancji jest najczęstszą przyczyną spadku nastroju oraz depresji. Co ciekawe, w porze wieczornej serotonina jest przekształcana w melatoninę, warunkującą łatwe zasypianie oraz spokojny sen.

Chlorella dla zdrowej skóry i młodego wyglądu

Od wieków ludzie znają pozytywny wpływ alg na urodę. Reguła ta dotyczy również chlorelli. Jej komórki są bogate w antyoksydanty zapobiegające procesom starzenia się tkanek, co sprawia, że skóra wygląda młodo i promiennie. Chlorella warunkuje ponadto jej odpowiednie nawilżenie oraz gęstość poprzez stymulację komórek do produkcji kolagenu. Zawarte w niej witaminy z grupy B powodują, że wyśmienicie sprawdza się także w pielęgnacji cery łojotokowej. Czynnik GCF przyspiesza z kolei regenerację tkanek, dzięki czemu chlorella nie tylko poprawia ogólną kondycję skóry, ale także wspomaga gojenie się ran. Jest też zalecana pacjentom po oparzeniach. W kosmetologii znajduje szerokie zastosowanie w preparatach stosowanych w leczeniu trądziku oraz egzemy.

Dawkowanie chlorelli - naturalna, a więc bezpieczna

Tym, co wyróżnia chlorellę na tle innych suplementów diety jest brak ryzyka jej przedawkowania. W przypadku przyjęcia większej dawki niż zalecana, substancje odżywcze są wydalane z organizmu, nie powodując mu przy tym szkody. Szacuje się, że optymalna dzienna doza chlorelli waha się w granicach od 2 do 3 gramów produktu. Warto jednak pamiętać, że w pierwszych dniach przyjmowania preparatu mogą pojawić się gazy jelitowe. Skutecznym sposobem na ich wyeliminowanie jest uzupełnienie płynów oraz spożywanie produktów zawierających żywe kultury bakterii - jogurtów, kefirów, maślanki. Co ważne, chlorella pochodząca od renomowanych producentów może być stosowana również u dzieci, jak i u kobiet w ciąży. U tych ostatnich jest świetnym składnikiem eliminującym ryzyko wystąpienia anemii. Badania naukowe prowadzone w Saiseikai Nara Hospital w Japonii dowodzą ponadto, że chlorella zmniejsza częstość występowania białkomoczu, obrzęków oraz nadciśnienia indukowanego ciążą u kobiet spodziewających się dziecka. Alga nie jest przeciwwskazana pacjentom przyjmującym rozmaite lekarstwa i jest bezpieczna dla osób w podeszłym wieku.

Chlorella i spirulina

Cena

Cena tabletek chlorelli 200mg kształtuje się w granicach 50zł za 500 sztuk. Cena proszku - 12-15zł za 100g. Na rynku dostępne są również preparaty - chlorella  i spirulina w jednym opakowaniu. Ich cena to około 90zł za 300 tabletek/kapsułek 500mg.

Ocena: 4.8

Komentarze