Ciecierzyca: smaczna i zdrowa - właściwości, wartości odżywcze, przepisy

CiecierzycaO zaletach cieciorki, czyli ciecierzycy (tzw. grochu włoskiego) można mówić długo. Jest jednak nie tylko zdrowa ale i smaczna. Cieciorka tak popularna w basenie Morza Śródziemnego oraz w krajach Bliskiego Wschodu coraz częściej pojawia się na naszych stołach jako dodatek do wielu dań lub główny składnik potrawy. Obecna jest w kuchni wegetariańskiej ale też coraz częściej spotykamy ją na talerzach osób, stosujących dietę mięsną.

Wszystko za sprawą jej walorów smakowych oraz zdrowotnych, które sprawiają, że cieciorka ma w kuchni coraz to szersze zastosowanie.

Czym jest ciecierzyca?

Ciecierzyca jest rośliną strączkowa, jednoroczną, należącą do rodziny bobkowatych. Znana jest także pod nazwa cieciorki oraz grochu włoskiego. Znana i ceniona jest w krajach śródziemnomorskich oraz w kuchni arabskiej, gdzie wykorzystywana jest między innymi do przygotowania zdrowego i smacznego humusu, czyli pasty z cieciorki.

Wyróżniamy dwa, najbardziej znane typy nasion ciecierzycy. Pierwszy z nich to ziarna kabuli. Mają kremowy kolor i są dość duże. Drugi typ, ziarna desi, są mniejsze i dostępne w wielu kolorach. W smaku ciecierzyca jest słodkawa, lekko orzechowa. Poza walorami smakowymi posiada także wiele cennych właściwości, które przesądzają o jej rosnącej popularności.

Ciecierzyca - uprawa

Właściwości zdrowotne cieciorki

Cieciorka jest bogatym źródłem białka o dużej wartości odżywczej. Co ciekawe, w 100 gramach ugotowanej cieciorki znajdziemy ponad 8 gramów czystego białka. Zaleca się łączenie ciecierzycy z innymi produktami pochodzenia roślinnego o zawartości tego składnika, na przykład z kaszą, co daje nam smaczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Ciecierzyca wspomaga także pracę układu pokarmowego: wspomaga metabolizm, zapobiega zaparciom, poprawia perystaltykę jelit, pomaga w walce ze zgagą oraz zapobiega chorobom układu pokarmowego. To doskonały produkt, który powinniśmy spożywać w profilaktyce hemoroidów, niedrożności jelit, a nawet schorzeń nowotworowych, w tym raka jelita grubego. Jedzenie ciecierzycy to także doskonały sposób na utrzymanie odpowiedniej masy ciała, a nawet zgubienie zbędnych kilogramów. Ciecierzyca sprzyja odchudzaniu ponieważ zawarty z niej błonnik szybko zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu zjemy mniej i dłużej będziemy najedzeni. Dodatkowo, błonnik uprawni procesy metaboliczne, przyspieszy spalanie tłuszczów oraz zwiększy wchłanianie z pożywienia energii. Cieciorka wspiera proces odchudzania również od strony… psychologicznej. Jak to możliwe? Dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B, które regulują procesy nerwowe, pozwalającym tym samym na zachowanie spokoju w kryzysowych momentach dbania o szczupłą sylwetkę. To jednak nadal nie wszystkie zalety ciecierzycy. Produkt ten skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Tym samym sprzyja profilaktyce schorzeń układu krążenia: miażdżycy oraz chorobie wieńcowej. Dzięki wysokiej zawartości żelaza skutecznie zapobiega anemii.

Jak przyrządzić ciecierzycę?

Ziarna niedojrzałej cieciorki można spożywać na surowo. Gotowania wymaga dojrzała ciecierzyca. Należy jej ziarna namoczyć w wodzie na około 10 godzin, a najlepiej na noc. Następnie odsączamy cieciorkę i gotujemy ją na niewielkim ogniu około godziny. Tak przygotowana cieciorka jest gotowa do dalszego użytku. W sklepach oczywiście kupić możemy gotowa już ciecierzycę w puszkach. Pamiętajmy jednak, że samodzielnie jej ugotowanie jest szybkie, proste i z pewnością o wiele bardziej ekonomiczne.

Cieciorka w kuchni - garść przepisów

Ciecierzyca znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni, użytkowana jest do przygotowywania wielu potraw, w tym oczywiście słynnej pasty hummus. Przyrządza się ją poprzez zmiksowanie namoczonej ciecierzycy z czosnkiem i cytryną. Doskonale smakuje z pieczywem, zwłaszcza świeżą bułką. Hummus można jeść również jako dodatek do obiadu, na przykład z jajkiem sadzonym. Poza pastą hummus, cieciorka rewelacyjnie nadaje się do przygotowywania innego słynnego dania, zwanego falafel. To wegetariański zamiennik mięsa w daniach typu kebab.

Ciecierzyca jest też składnikiem smacznych i rozgrzewających zup, które są lubiane nie tylko przez osoby na diecie wegetariańskiej. Ciecierzyca nadaje się też do przyrządzenia zdrowych kotletów jarskich oraz pasztetów. Można ją śmiało łączyć z soczewicą. Świetnie komponuje się z makaronem, można nadziewać nią duże muszelki i podawać je z pomidorami oraz białym serem. Fantastycznie sprawdza się jako nadzienie do naleśników, krokietów oraz pierogów. Z powodzeniem możemy dodawać ja również do sałatek. Ciecierzyca wzbogaca także smak ryb, na przykład karpia. Poleca się ją także do dań jednogarnkowych. To jednak nie koniec zastosowań ciecierzycy. Nasiona cieciorki wykorzystywane są bowiem nawet do… wypieku chleba! Można z nich zrobić także smaczne placki. Wypieki są bezpieczne dla alergików, ponieważ ciecierzyca nie zawiera glutenu.

Jej wysokość - cieciorka

Ciecierzyca jest więc nie tylko zdrowa ale i smaczna. Ma sporo zalet: nie zawiera glutenu oraz wspomaga profilaktykę wielu chorób. Można stosować ją w kuchni w wielu postaciach, a jej gotowanie jest szybkie i łatwe. Zaprośmy ją do swojej kuchni i zakochajmy się w cieciorce: roślinie prostej ale dającej ogromne możliwości.

Ocena: 5.0

Komentarze