Co do kawy? Sprawdź pomysły na szybkie desery

Deser do kawySłodkie desery najlepiej smakują z aromatyczną kawą. Takie połączenie to doskonała propozycja na niedzielny deser lub spotkanie w gronie znajomych. Szybkie ciasta sprawdzają się również, kiedy przychodzą goście z niezapowiedzianą wizytą i nie mamy czasu na przygotowanie pracochłonnych wypieków.. Które przepisy na szybkie desery warto znać?

Beza z bitą śmietaną i owocami

Ciasto bezowe sprawdzi się niemal przy każdej okazji. Będzie dobry, gdy podasz go, jako popołudniowy deser lub w czasie eleganckiego przyjęcia. Pięknie prezentuje się na stole, jest kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Beza jest delikatna, lekka, nie za słodka, dlatego idealnie komponuje się z kawą. Do ciasta można przygotować łagodną kawę rozpuszczalną NESCAFÉ CREMA w postaci lekkiego pudru. Na jej powierzchni unosi się aksamitna kawowa pianka o gładkiej konsystencji. Kawa z pianką jest niezwykle prosta w przygotowaniu, tak jak upieczenie znakomitej bezy. Oto sprawdzony przepis na bezę, która zawsze się udaje. Będziemy potrzebować następujących składników:

Składniki na bezę:

  • 6 białek jaj;
  • 300 g drobnego cukru;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na krem do bezy:

  • 400 ml śmietanki kremówki;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 300 g owoców (np. truskawki, wiśnie, maliny).

Sposób przygotowania bezy:

W pierwszej kolejności należy ubić białka za pomocą miksera. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier, mąkę ziemniaczaną i dodawać sok z cytryny. Gdy piana będzie miała lekką, zwartą konsystencję, należy ją przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby prezentowała się nienagannie, warto stworzyć z bezy okręg. Następnie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C, a zaraz po włożeniu zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i pozostawić na 90 minut. Beza powinna się wysuszyć, a nie upiec. Po tym czasie nie należy wyciągać bezy z piekarnika, tylko pozostawić do wystygnięcia. Aby przygotować aksamitny krem, wystarczy ubić śmietankę wraz z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na ostudzoną bezę nakładamy krem, a następnie ulubione owoce. Gotowe! Bezę podajemy z ciepłą, pyszną kawą.

Ciasto rafaello bez pieczenia

Ciasto rafaello wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Do tego deseru idealnie pasuje rozpuszczalna kawa NESCAFÉ FINE SELECTION. Szczególnie polecana jest kawoszom, którzy cenią kawę z łagodną nutą goryczki. Jak przygotować idealnie pasujące ciasto do kawy rozpuszczalnej?

Oto lista składników na ciasto rafaello:

  • 2 opakowania herbatników;
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej);
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 1 l mleka;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe;
  • 2 żółtka;
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (0,5 szklanki do masy i 1,5 szklanki na wierzch ciasta).

Sposób przygotowania ciasta rafaello:

W misce należy zmiksować szklankę mleka, mąkę, budynie, cukier i żółtka do połączenia składników. Następnie gotować pozostałe mleko i dodać wcześniej przygotowane mleko z budyniem. Mieszać całość do powstania aksamitnej masy. Miękkie masło należy zmiksować z wystudzonym budyniem i dodać pół szklanki wiórków kokosowych. W blaszce o wymiarach 21x26 cm należy równo ułożyć herbatniki, następnie położyć 1/4 kremu budyniowego. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem, który należy posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno się odstawić do lodówki na 2–3 godziny. Rafaello podajemy z ciepłą kawą w dużej filiżance.

Komentarze