Co to jest kapsaicyna?

KapsaicynaWiększość konsumentów - wielbicieli ostrej i wyrazistej kuchni - już wie, że kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, który odpowiada za charakterystyczny smak m.in. papryki chili: ostry i piekący. Skąd to uczucie? Kapsaicyna działa na receptory bólu, które przekazują odpowiednią informację do mózgu, a następnie my interpretujemy ten charakterystyczny smak jako palący i rozgrzewający.

Do wyodrębnienia tego związku, nazwania go i sklasyfikowania przyczynił się amerykański naukowiec, chemik John Clough Thresh, który po raz pierwszy, w czystej krystalicznej formie wyodrębnił kapsaicynę w roku 1846 r.

Ile kapsaicyny jest w produktach?

Często na produktach, zarówno spożywczych, jak i farmaceutycznych, zawierających kapsaicynę podawane jest jej stężenie. Stopień nasycenia (poziom ostrości) podawany jest w skali Scoville'a (skrót SHU) i dla czystej kapsaicyny wynosi od 15 do 16 mln SHU (sos tabasco to zaledwie 2,5-5 tys. SHU). Co ważne, czysta kapsaicyna może być niebezpieczna. Zaledwie raz, w ramach eksperymentu, w roku 2007 wypuszczono na rynek niespełna tysiąc buteleczek, zawierających zaledwie 1 g tego związku. Przy okazji podano niezwykle restrykcyjne środki ostrożności, zalecane przy ich otwieraniu: osłona oczu i rąk miała zabezpieczyć przed poważnymi konsekwencjami. Takie stężenie kapsaicyny mogło bowiem okazać się śmiertelne dla osób chorych na astmę oskrzelową, a także być groźne w kontakcie z wrażliwymi częściami ciała (oczy bądź otwarte skaleczenia). Poza tym silne stężenie kapsaicyny jest trucizną. Wystarczy przyjrzeć się objawom towarzyszącym spożyciu ostrej potrawy tylko z dodatkiem kapsaicyny. W skrajnych przypadkach objawia się to konwulsjami, problemami z oddychaniem oraz drastycznie wysokim ciśnieniem. Na szczęście, ze względu na tę prawdziwie piekielną ostrość, nie jesteśmy kapsaicyny spożyć w nadmiernej ilości, a tym bardziej – w zbyt dużym stężeniu.

Kapsaicyna właściwości

Dzięki swoim właściwościom kapsaicyna znalazła zastosowanie przede wszystkim jako lek rozgrzewający. Maści i plastry z kapsaicyną są wykorzystywane przy niwelowaniu bólu mięśni czy stawów.

Badania naukowe poświęcone kapsaicynie skupiają się wokół jej zdolności do pobudzania komórek nowotworowych do autodestrukcji, co jest wykorzystywane w poszukiwaniu rozwiązań kwestii zachorowalności i leczenia nowotworów.

A będąc jeszcze przy tematach medycznych - kapsaicyna, stosowana regularnie i w niewielkich dawkach, efektywnie zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, spowodowanych m.in. spożywaniem alkoholu czy długotrwałą kuracją lekami przeciwzapalnymi.

Może być także wsparciem w leczeniu nadciśnienia tętniczego, jednej z chorób cywilizacyjnych, na którą aktualnie uskarża się blisko 9 mln dorosłych Polaków.

Produkcja żywności z użyciem czystej kapsaicyny wymaga bardzo drobiazgowej kontroli jej dozowania. Ponieważ w 2008 roku Unia Europejska zakazała dodawania kapsaicyny w czystej postaci do produktów spożywczych, obecnie stosowane są jedynie jej ekstrakty.

Olej lniany z kapsaicyną

Spożywając kapsaicynę należy pamiętać, że zarówno ona sama, jak i jej pochodne są rozpuszczalne m.in. w tłuszczach (popicie kapsaicyny wodą jedynie spotęguję jej ostrość, sprawiając, że ostry smak w swym pierwotnym stężeniu dociera do dalszych odcinków przewodu pokarmowego, narażając nas na dyskomfort, a nawet poważniejsze dolegliwości). Tłuszcz (najlepiej roślinny) nie tylko będzie pomocny w jej rozpuszczeniu, ale przy tym stanie się dobrym nośnikiem swoich właściwości, dla których kapsaicyna jest neutralna lub wzmacnia ich działanie.

Olej lniany tłoczony na zimno to przede wszystkim bogate źródło kwasów Omega 3. Kwasy te są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, doskonale wspierając rozwój i kondycję naszego układu nerwowego, krwionośnego, a także regulują metabolizm, stabilizując prawidłowy poziom cholesterolu.

Nieprzypadkowo kapsaicyna stała się jednym z głównych składników kosmetyków wykorzystywanych w zabiegach redukujących tkankę tłuszczową - przyczynia się bowiem do potęgowania wytwarzania ciepła poprzez zwiększenie wydzielania adrenaliny. Taki proces przekłada się na zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej, a tym samym - masy ciała. W tym kontekście olej lniany tłoczony na zimno w połączeniu z kapsaicyną to doskonała receptura produktu, który działa zarówno wewnętrznie (w diecie), jak i zewnętrznie - olej lniany z kapsaicyną może być doskonałym składnikiem zabiegów pielęgnacyjnych w profilaktyce i leczeniu skutków choroby tkanki podskórnej, czyli popularnego cellulitu. Wmasowana w skórę odpowiednia ilość oleju lnianego z kapsaicyną działa jak serum spalające tłuszcz i przyspieszające metabolizm, co przy tego rodzaju schorzeniu jest niezwykle pomocne.

Autor: www.biooil.com.pl.

Komentarze