Co trzeba wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy?

Ekspres do kawyDla wielu osób kawa jest czymś więcej niż napojem - kojarzy się z porannym rytuałem, pobudza, poprawia koncentrację, a czas na jej wypicie traktuje się jako relaks. Kawa parzona po turecku i zalana wrzątkiem, tak popularna jeszcze dwie dekady temu, dziś odchodzi w zapomnienie, wyparta przez aromatyczne espresso, deserowe cappuccino czy lekkie latte.

Dobra wiadomość jest taka, że dziś wcale nie potrzeba chodzić do kawiarni, żeby ich skosztować, bo oferta ekspresów do kawy na rynku jest bardzo duża i niemal każdy może cieszyć się pysznym napojem w domu. Wybór jest naprawdę szeroki - ekspresy ciśnieniowe, przelewowe i kapsułkowe. Wszystkie mają swoje wady i zalety. Który wybrać?

Ekspres przelewowy

To najprostszy z omawianych ekspresów. Zasada jego działania opiera się o wymienne papierowe filtry, do których wsypuje się zmieloną kawę, a następnie zalewa gorącą wodą. Ta parzy się i już bez fusów przelewa do dzbanka pod spodem: stąd też jego nazwa Wspomniany dzbanek  najczęściej ma funkcję podgrzewania, żeby kawa jak najdłużej pozostawała ciepła. Jego zaletą jest cena - najtańsze modele można kupić już od 100 złotych. Pozwalają również na przygotowanie dużej ilości kawy - w zależności od pojemności dzbanka - nawet do 2 litrów.

Wady to przede wszystkim niewielki wpływ na samą kawę. Możemy zdecydować tylko o jej mocy - dosypując jej więcej lub mniej - i niewiele więcej. To po prostu tradycyjna kawa po turecku, ale bez fusów. Problematyczne są również jednorazowe filtry, które trzeba wymieniać po każdym parzeniu. Nie są drogie, ale gdy akurat ich zabraknie, nie będziemy w stanie zaserwować kawy. Nie sprawdzą się również, gdy trzeba przygotować kawę na szybko, bo proces parzenia trwa nawet kilkanaście minut.

Ekspresy na kapsułki

Ten rodzaj ekspresów często uważa się za podgrupę automatycznych ekspresów ciśnieniowych, ale ze względu na ich rosnącą popularność, warto omówić je oddzielnie. Kawę przygotowuje się w nich z gotowych kapsułek, w których może być zwykłe espresso lub inne kawy smakowe albo mleczne. Użytkownicy doceniają je za wygodę - przygotowanie jednej kawy zajmuje kilkanaście sekund. Nie są również drogie, bo popularne modele można kupić za kilkaset złotych.

Z drugiej strony - o ile sam sprzęt nie jest zbyt kosztowny - to przygotowanie kawy jest już drogie, bo jedna kapsułka może kosztować ponad złotówkę, a często - nawet więcej. Problemem są również same kapsułki - użytkownik nie ma żadnego wpływu na ich zawartość, więc jest zmuszony do przygotowania sobie kawy z wcześniej wykonanych propozycji. Dodatkowo w wielu ekspresach trzeba używać tylko konkretnych kapsułek - inne nie pasują, co dodatkowo zmniejsza wybór kaw, które można przygotować.

Ekspres ciśnieniowy

To bardzo pojemna grupa produktów, ale zasada działania wszystkich jest taka sama. Woda miesza się z kawą pod wysokim ciśnieniem - około 9 barów i przy wysokiej temperaturze (od 88 do 92 stopni Celsjusza). Dzięki temu napój wychodzi mocny i aromatyczny. Dodatkowy podział, który można zastosować w tej kategorii to ekspresy kolbowe i automatyczne. W tych pierwszych sami dodajemy odpowiadającą nam ilość kawy i możemy przygotować jedną lub dwie filiżanki. W ekspresach automatycznych dozowanie kawy odbywa się samoczynnie. Użytkownik może jedynie wybrać odpowiedni program. Mimo to uznaje się jednak, że ekspresy ciśnieniowe pozwalają na przygotowanie najbardziej różnorodnej kawy, którą każdy może dopasować do swoich potrzeb. Powszechnie uznaje się również, że napój z takich urządzeń jest najsmaczniejszy.

Podstawową wadą jest niestety cena - najtańsze ekspresy ciśnieniowe do kawy kosztują kilkaset złotych, ale trudno mówić w ich wypadku o wysokiej jakości wykonania. Te trochę lepsze to wydatek minimum tysiąca złotych, a jeśli ekspres ma mieć też dodatkowe funkcje  - młynek, spieniacz mleka i inne, to cena jeszcze wzrasta. Kłopotliwa może być także konserwacja, o której trzeba pamiętać, żeby ekspres służył jak najdłużej.

Dodatkowe funkcje

Nowoczesne ekspresy do kawy wyposażone są w różne dodatkowe funkcje, które sprawiają, że przygotowywany napój jest jeszcze smaczniejszy lub bardziej różnorodny. Wybierając ekspres, warto zwrócić na nie uwagę i wybrać te, które dostosują kawę do potrzeb użytkownika.

Jednym z podstawowych dodatków jest młynek, który mieli ziarna. Dzięki temu kawa jest bardziej aromatyczna, a sposób w jaki została zmielona (grubo, średnio lub drobno) wpływa na jej smak.

Kolejnym elementem, któremu warto się przyjrzeć jest  spieniacz mleka. Może przyjąć różne formy. W najprostszych modelach jest to po prostu dysza, która wyrzuca parę wodną pod ciśnieniem. Podkłada się pod nią filiżankę z mlekiem, które zostaje podgrzane i delikatnie spienione. Bardziej zaawansowane modele pobierają mleko automatycznie i również automatycznie je dozują - biorąc pod uwagę jaki rodzaj kawy został wybrany.

Warto zwrócić też uwagę na wielkość pojemnika na wodę - nie wpływa to w żaden sposób na samą kawę, ale na wygodę użytkowania już tak - im większy zbiornik, tym rzadziej trzeba go będzie napełniać.

Zasada 4M

Włosi to chyba najwięksi miłośnicy kawy na świecie - parzenie tego napoju doprowadzili do perfekcji, a samo jego picie traktują niemal rytualnie. Opracowali Zasadę 4M, czyli zbiór czterech elementów, które są niezbędne, aby przygotować najlepszą kawę. Po pierwsze jest to la miscela, czyli mieszanina najlepszych ziaren. Po drugie - la maccinadosatore, czyli młynek, który zmieli ziarna. Po trzecie - la macchina, czyli ekspres, w który parzy kawę i po czwarte - la mano, czyli wprawna ręka, osoby, która kawę przygotowuje. Wybierając ekspres do kawy warto pamiętać, że odpowiada on tylko za jedno "M".

Źródło: www.redcoon.pl.

Ocena: 5.0

Komentarze