Cynamon w walce o zdrowie - właściwości cynamonu

CynamonWłaściwości cynamonu

Wspaniały aromat i ciekawy smak - oto główne czynniki, dzięki którym ta przyprawa już dawno zajęła ważne miejsce w naszych domach. Cynamon ma jednak pozytywny wpływ nie tylko na smak serwowanych przez nas potraw, ale i na nasz organizm. Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę?

W jakich sytuacjach cynamon może się dla nas okazać wyjątkowo cennym wsparciem?

Wyjątkowy smak cynamonu

Jak już było wspomniane cynamon, to przede wszystkim wspaniały smak wielu potraw i domowych wypieków. Intensywny, słodkawy aromat, to jeden z największych walorów cynamonu oraz jego znak rozpoznawczy. To z tego względu liczne przepisy na domowe ciasta i desery tak chętnie uwzględniają obecność tej przyprawy.

Cynamon jako naturalny antybiotyk: jakie infekcje można pokonać dzięki tej przyprawie?

Cynamon to naturalny lek na przeziębienie, zatem w okresie jesienno-zimowym warto z niego korzystać częściej. Przyprawa ta skutecznie wspiera naturalną odporność naszego organizmu, ma też niezwykłe właściwości rozgrzewające. Kora cynamonu ma jednocześnie silne właściwości bakteriobójcze i właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu cynamon jest skutecznym i całkowicie naturalnym antybiotykiem. Właściwości te sprawiają, że cynamon może nas uchronić przed licznymi infekcjami. Przeziębienie, jako problem pojawiający się najczęściej, bez wątpienia zasługuje tu na uwagę, jednak nie jest to jedyna infekcja, którą można pokonać za pomocą aromatycznej przyprawy. Cynamon odgrywa przecież bardzo ważną rolę z grzybicami - infekcjami, za rozwój których odpowiedzialne są podstępne drożdżaki.

Cynamon mielony

Cynamon

Cynamon poprawia krążenie krwi

Cynamon poprawia krążenie - mózg może dzięki cynamonowi otrzymać większą ilość tlenu oraz ważnych substancji odżywczych. Efekt? Mózg sprawniej funkcjonuje, a my mamy mniej problemów z koncentracją oraz z pamięcią.

Cynamon: pogromca tłuszczu i cellulitu

Dieta, w której pojawi się cynamon, może każdemu z nas pomagać w walce ze zbędnymi kilogramami. Diety odchudzające chętnie sięgają po te dania, w których cynamon pojawia się jako jedna z ważniejszych przypraw. Jak to możliwe? Wyjaśnienie jest proste. Cynamon to źródło błonnika, który zapewnia uczucie sytości i pozwala na bieżąco oczyszczać układ pokarmowy ze zbędnych toksyn. Przyprawa ta ma jednocześnie bardzo dobry wpływ na pracę nerek, skutecznie przyspiesza też proces trawienia. Dzięki temu każdy z nas może dbać o linię, a jednocześnie - cieszyć się wybornym smakiem wielu potraw. Przyprawa ta odgrywa jednocześnie bardzo ważną rolę w kuracjach mających zwalczać cellulit, gdyż jako składnik diety, cynamon korzystnie wpływa na krążenie. Pozwala to oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn, których nadmiar jest jedną z przyczyn problemów z tzw. pomarańczową skórką. Cynamon jest też cenionym składnikiem kosmetyków antycellulitowych, a stosowany zewnętrznie, ułatwia walkę o utrzymanie skóry w dobrej formie.

Cynamon w naszej diecie: jak korzystać z tej przyprawy?

Cynamon to przyprawa kojarząca się głównie z domowymi wypiekami. To przepisy na szarlotkę i pierniki najchętniej uwzględniają obecność aromatycznego cynamonu. Błędem jest jednak zakładanie, że tylko dzięki domowym wypiekom możemy korzystać z wyjątkowych właściwości tej przyprawy. Możliwości wykorzystania cynamonu jest przecież wiele. Miłośnicy kawy z pewnością docenią tą przyprawę, choć można nim poprawiać i smak herbaty, i wielu napojów sporządzanych na bazie mleka. Cynamon może się też okazać cennym dodatkiem do potraw mięsnych, a przypisy na dania mięsne doprawiane cynamonem pojawiają się coraz częściej. Kto odkryje lecznicze właściwości popularnych przypraw, ten wspaniałą dietę bez problemów połączy z walką o zdrowie. Takie dodatki do diety, jak cynamon, to dla każdego z nas cenny skarb, z którego właściwości leczniczych z pewnością warto skorzystać.

Przyprawa tak aromatyczna i smaczna, jak cynamon, przyciąga wielu miłośników dobrej kuchni. Warto jednak po nią sięgać nie tylko ze względu na piękny zapach i wyborny smak, ale i na swe zdrowie. Cynamon może nas przecież chronić przed wieloma problemami, jest też naturalnym lekiem na wiele uciążliwych dolegliwości. Pamiętajmy zatem o jego mocy i sięgajmy po niego w chwili, gdy nasz organizm zacznie się zmagać z infekcjami lub innymi problemami, w rozwiązaniu których ta przyprawa może nam skutecznie pomóc.

Komentarze


PrzyprawyPrzyprawy niewątpliwie wzbogacają smak i aromat potraw. Stosujemy je na co dzień, nie zawsze


Wasabi -chrzan japońskiKuchnię japońską zna każdy z nas, choćby ze słynnego sushi, które ma zarówno swoi


KaparyKapary coraz częściej widujemy w sklepach ale ich popularność rośnie bardzo powoli. Dlaczego tak s


Lubczyk ogrodowyLubczyk kojarzy się nam z przyprawą, której używamy w kuchni ale tak naprawdę