Czarnuszka siewna - eliksir zdrowia: zastosowanie, właściwości

Czarnuszka siewnaCzarnuszka siewna to niepozorna przyprawa, znana również pod nazwą czarny kminek, czy też czarny sezam, pochodzi ze wschodu, a dokładniej z rejonów Iraku i Turcji. W Polsce dopiero zdobywa zainteresowanie i przeważnie używana jest w naszej kuchni jako zamiennik pieprzu. W świetle najnowszych badań, czarnuszka okazuje się lekiem niemal na wszelkie dolegliwości.

Nie powinno to być to jednak, dla nikogo zaskoczeniem. Już w starożytności roślina ta, traktowana była jako eliksir zdrowia.

W Egipcie olej z czarnuszki nazywany był złotem faraonów. Kleopatra stosowała go w celach upiększających, a nasiona i olej z czarnuszki towarzyszyły Tutenchamonowi w jego grobowcu. Na wschodzie czarnuszka uważana jest do dziś za panaceum praktycznie na wszelkie dolegliwości. Jak to jest możliwe?

Współczesna nauka zbadała ten fenomen. Wyniki są jednoznaczne. Niesamowite działanie tej rośliny wynika z faktu, iż ziarna czarnuszki zawierają ponad 100 aktywnych substancji czynnych, mających lecznicze i profilaktyczne właściwości.

Kwiaty i nasiona czarnuszki

Jedna czarnuszka - kilka sposobów zastosowań

Czarnuszka siewna ma postać czarnych, kanciastych ziarenek. Można ją stosować w postaci pierwotnej lub zmielonej jako:

  • Przyprawę, zmielone ziarenka czarnuszki można dodawać do wszelkiego rodzaju potraw, dań, sosów, do kanapek, sałatek. W postaci nie zmielonych ziarenek można ją dodawać do chleba (do ciasta ), do bigosu, duszonych warzyw, do dań gotowanych, do kiszenia warzyw itp.
  • Napar ze zmielonych ziaren. Można pić taki napar jako herbatkę, albo przemywać nim skórę, lub płukać włosy.
  • Olej do stosowania zewnętrznego na skórę i włosy, lub wewnętrznego - spożywając łyżeczkę oleju 2-3 razy dziennie.
  • Nalewkę, pół szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklanką 40 procentowego alkoholu. Nalewkę stosuje się wewnętrznie, jak i zewnętrznie smarując skórę.
  • Ziołomiód, mieszając miód z czarnuszką, działa łagodząco na gardło i wykrztuśnie na kaszel, można również stosować na skórę.

Olej z czarnuszki

Czarnuszka siewna - właściwości

Czarnuszka wzmacnia system immunologiczny, więc podobnie jak witamina C wspomaga odporność organizmu. Ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne - zwalcza kandydozę. Łagodzi stany zapalne żołądka, poprawia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych, pomaga przy wzdęciach. Działa przeciwpasożytniczo min. na tasiemca, owsiki, blastocytozę, przywry, czy nawet włośnia krętego.

Sprawdza się przy leczeniu alergii i astmy, poprawiając wydolność płuc i zmniejszając świszczenie. Udowodniono, że w stanach anemii regularne spożywanie oleju z czarnuszki powoduje wzrost erytrocytów i hemoglobiny.

Posiada szeroki wachlarz właściwości antyzapalnych i antyhistaminowych. Pomaga przy schorzeniach reumatologicznych. Silne działanie antyutleniające, a duża zawartość kwasów tłuszczowych dobrze wpływa na gęstość kości, chroniąc przed osteoporozą. Oczyszcza z toksyn wątrobę i nerki. Reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronnie i regenerująca na trzustkę. Obniża stężenie szczawianów w moczu i przeciwdziała kamicy nerkowej. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza możliwość powstania zakrzepu, równocześnie hamuje wzrost homocysteiny, która prowadzi do rozwoju miażdżycy. Ma działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe. Reguluje menstruację u kobiet. Najnowsze badanie wskazują na antyrakowe właściwości czarnuszki. Hamuje tworzenie się komórek nowotworowych, co więcej posiada zdolność zaprogramowanego uśmiercana komórek rakowych.

Bądź zdrowy i piękny

Smarując skórę olejem, lub naparem z czarnuszki możemy zwalczyć trądzik, spędzić stany zapalne skóry, w tym łuszczycę, atopowe zapalenie skóry, czy grzybicę. Czarnuszka przyspiesza gojenie się ran, czyraków, owrzodzeń, poparzeń słonecznych. Odżywia włosy, przeciwdziała łysieniu, powoduje zgęstnienie włosów, zwalcza łupież. Grubo zmieloną czarnuszkę można stosować jako oczyszczający i odżywczy peeling.

Źródło życia - mikroelementy i makroelementy

Skład czarnuszki jest niezwykle złożony. Ta niepozorna roślina zawiera w sobie węglowodany, oleje i tłuszcze roślinne w tym Omega 3 i Omega 6, fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy, saponiny w tym działająca przeciwbólowo malantyna, białka, alkaloidy olejki  eteryczne w których skład wchodzi m. in. działający rozkurczowo nigellon. Nasiona są bogate w szereg witamin takich jak : A, E, B1, B3, B6, biotynę, minerały i pierwiastki takie jak cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas.

Jak widać bogactwo czarnuszki jest ogromne. Natura po raz kolejny udowadnia, że to ona jest naszym najlepszym aptekarzem. I nikt lepiej od niej, nie zadba o nasze zdrowie. Stosując naturalne rośliny, takie jak czarnuszka, w celach leczniczych i profilaktycznych, należy mieć świadomość, że czas jej działania nie jest natychmiastowy. Organizm potrzebuje dłuższego okresu na oczyszczenie i regenerację.

Nie zapominajmy o środkach ostrożności, przedawkowanie czegokolwiek, także ziół, lub przypraw, nie jest dobre dla naszego organizmu. Dlatego stosowanie czarnuszki również musi odbywać się w sposób rozsądny i racjonalny. Malantyna w dużych ilościach może być toksyczna. Nie zaleca się również stosowania oleju z czarnuszki kobietom w ciąży, ponieważ może on spowodować skurcze macicy.

Czarnuszka to potężna broń przeciwko wielu schorzeniom i chorobom. Można stosować ją leczniczo i profilaktycznie. Warto dla naszego zdrowia, wzbogacić naszą kuchnię i apteczkę o tę niezwykłą przyprawę. Zdrowie mamy tylko jedno. I nie musimy szprycować się sztuczną farmaceutyczną chemia, mając na wyciągnięcie ręki taką roślinę jak czarnuszka siewna.

Artykuły:

Ocena: 4.7

Komentarze

Biooil
Olej z czarnuszki jest także idealnym balsamem na oparzenia po opalaniu.
Monia
Olej z czarnuszki to w osiemdziesięciu pięciu procentach nasycone kwasy tłuszczowe. Swoje walory traci podczas obróbki termicznej, dlatego ważne jest, aby olej był tłoczony na zimno. Walory to działanie rozkurczowe, obniżanie cholesterolu, obniżanie poziom cukru we krwi. Kulinaria rzadko korzystają z wyżej wymienionego oleju, ma gorzkawy smak oraz nie nadaje się do spożycia po obróbce termicznej.