Czekolada - historia, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie

Czekolada gorzkaPrzed tysiącami lat toasty podczas najważniejszych uroczystości rodzinnych i państwowych wznoszono kubkiem gorącej czekolady. Jak podają źródła historyczne ten niesamowity napój wynaleźli Olmekowie, czyli plemiona mezoamerykańskie żyjące ponad 400 lat przed naszą erą.

Historia czekolady

Więcej informacji na temat czekolady znajdujemy natomiast w danych archeologicznych Majów, którzy przez wielu znawców starożytności uważani są za prekursorów wyrobów z ziaren kakaowca. To właśnie oni, ponad 4500 lat temu delektowali się napojem przygotowanym z kakao oraz ostrych przypraw, głównie papryczek chili, których intensywny smak świetnie łagodził miód pochodzący od dzikich pszczół. Ważnym rytuałem było przelewanie napoju z jednego naczynia do drugiego, w rezultacie czego Majowie uzyskiwali na czekoladzie apetyczną piankę. Warto też wspomnieć o tym, że nasiona kakaowca były w tamtych czasach środkiem płatniczym, wymienianym na dobra materialne. To właśnie one padły łupem Europejczyków podczas czwartej wyprawy Krzysztofa Kolumba do Ameryki. Niestety mieszkańcy Starego Kontynentu wyrzucili je nie zdając sobie sprawy z ich wartości. Docenili je dopiero kilkanaście lat później. Czekolada, również w Europie początkowo była podawana w płynnej formie. Pierwsza kakaowa tabliczka pojawiła się w 1849 roku, zaś za datę premiery bombonierki uważa się rok 1867. Dziś trudno wyobrazić sobie życie bez czekolady. Sięga po nią niemal każdy. Zarówno duży, jak i mały łasuch odnajduje w niej prawdziwą przyjemność dla podniebienia.

Czekolada - wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne

O jakich walorach mowa?

Kakaowiec

Kakaowiec

Ziarno kakaowca

Nasiona kakaowca

Korzyści dla serca

Bez względu na to, że sięgając po tabliczkę czekolady częściej zastanawiamy się nad konsekwencjami jej spożywania niż korzyściami, należy pamiętać, że należy ona do łakoci wyjątkowo przyjaznych dla naszego zdrowia. Niektórzy dietetycy żartują nawet, że czekolada jest przetworzonym produktem warzywnym - zawiera bowiem ziarna kakaowca oraz cukier pochodzący najczęściej z buraków. Jest tylko jeden warunek - należy sięgać jedynie po produkty zawierające co najmniej 70% kakao. Dobroczynne działanie czekolady niweluje spożywanie razem z nią mleka. Z którejkolwiek strony by na nią nie spoglądać, jedno jest pewne - czekolada świetnie wpływa na nasz układ krążenia. A wszystko za sprawą polifenoli, których w jednej kostce czekolady jest dwukrotnie więcej niż w kieliszku wina. Wspomniane substancje wykazują działanie podobne do aspiryny. Zapobiegają zlepianiu się płytek krwi i powstawaniu zakrzepów. W efekcie chronią nas przed zawałem serca. Jej antykoagulacyjne właściwości poprawiają ponadto krążenie krwi w organizmie, dzięki czemu wszystkie tkanki są odpowiednio dotlenione. Czekolada obniża także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Czekolada obniża ponadto poziom białka C-reaktywnego we krwi, co sprawia, że niweluje ryzyko wystąpienia stanów zapalnych mięśnia sercowego.

Czekolada dla prawidłowej pracy mózgu

Czekolada pozytywnie wpływa też na nasz mózg. Udowodnili to naukowcy z Harvardu, przekonując, że doskonale usprawnia przepływ w tętnicach środkowych tego narządu. Z kolei szwedzka badaczka Susana Larsson dowiodła, że kostka czekolady spożywana każdego dnia zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu nawet o 20%. Wszystko oczywiście za sprawą flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, które z kolei prowadzą do odkładania się w naczyniach krwionośnych blaszki miażdżycowej, czyli jego bezpośredniej przyczynie. Pamiętajmy też o tym, że czekolada poprawia sprawność umysłu oraz ułatwia naukę. To zasługa zawartych w ziarnach kakaowca polifenoli, które poprawiając przepływ krwi w mózgu sprawiają, że łatwiej zapamiętujemy i kojarzymy fakty. Potwierdzeniem tej tezy są badania wykonane w Northumbria University na dwóch grupach studentów. Pierwsza wspomagana przez czekoladę zdecydowanie lepiej radziła sobie z zadaniami arytmetycznymi. Uczniowie popełniali także mniej błędów i w mniejszym stopniu odczuwali znużenie wynikające z rozwiązywania matematycznych problemów. Czekolada zawiera ponadto teobrominę, czyli substancję pobudzającą i motywującą do działania. W ten sposób redukuje uczucie zmęczenia i sprawia, że nasz mózg może dać z siebie wszystko.

Piękna sylwetka

Jakkolwiek paradoksalnie to nie brzmi, gorzka czekolada wspomaga odchudzanie. Naukowcy przekonują, że korzeni tego zjawiska należy upatrywać w ośrodku wytrwałości mieszczącym się w naszej korze przedczołowej. Obniżenie poziomu cukru we krwi powoduje spadek energii neuronów, w wyniku czego trudniej jest nam zachować silną wolę. Słabną też obszary, które w naszym mózgu odpowiadają za myślenie oraz analizowanie faktów. Do głosów dochodzą natomiast ośrodki pierwotnych instynktów, które umożliwiają przetrwanie w trudnych warunkach. W rezultacie zaczynamy kierować się impulsami i sięgamy po przekąski, które mają zaspokoić nasz głód. Tymczasem wystarczy kostka czekolady, aby odżywić komórki w korze przedczołowej, zapewniające wytrwałość w dietetycznych postanowieniach. Czekolada warunkuje podwyższoną czujność na insulinę redukując tym sposobem ryzyko wystąpienia cukrzycy II typu. Osobom wykazującym skłonności do zaburzeń w pracy trzustki zaleca się więc spożywanie jednej kostki gorzkiej czekolady w ciągu dnia.

Czekolada w walce z nowotworami

Badania prowadzone na Uniwersytecie w Georgetown wykazują, że kakao zawiera dużą ilość pentametrycznych procyjanidyn. Udowodniono, że te wyjątkowe związki chemiczne mają zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych, co sprawia, że czekolada może okazać się skuteczną bronią w walce z rakiem. Warto także wspomnieć o tym, że kostka czekolady zawiera prawie tyle samo antyutleniaczy, co dobrze zaparzona zielona herbata. Substancje te, jak zapewne wiecie, niszczą wolne rodniki we krwi, czyli cząsteczki chemiczne powstające w wyniku rozmaitych przemian metabolicznych. To właśnie one są odpowiedzialne za uszkadzanie komórek i modyfikację DNA, rezultatem czego jest namnażanie się jednostek o nieprawidłowym kodzie genetycznym. Stąd z kolei jest już bardzo bliska droga do powstawania nowotworów.

Korzyści dla ciała

Flawonoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie skutecznie chronią skórę przed działaniem promieniowania słonecznego. Substancje te pełnią bowiem rolę naturalnych filtrów przeciwsłonecznych. Wzmagając przepływ krwi w tkankach podskórnych warunkują wzrost gęstości oraz lepsze nawilżenie skóry. Badania prowadzone przez niemieckich naukowców jednoznacznie pokazują, że osoby spożywające gorzką czekoladę są w dużo mniejszym stopniu narażone na wystąpienie oparzeń słonecznych niż te, które wyeliminowały kakao ze swojej diety. Co więcej, zawarte w czekoladzie polifenole są silnymi antyoksydantami, które walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się komórek. W efekcie sprawiają, że nasza skóra jest bardziej jędrna, zaś zmarszczki zostają lekko wygładzone. My z kolei możemy, mimo upływającego czasu, zachować młody, atrakcyjny wygląd.

Korzyści dla duszy

Czekolada poprawia nastrój - co do tego chyba nikt z nas nie ma wątpliwości. I nie chodzi tutaj jedynie o doskonały smak oraz aromatyczny zapach rozbudzający zmysły. Ziarna kakaowca są bogatym źródłem cynku oraz selenu stymulującego wydzielanie przez mózg endorfin, zwanych także hormonami szczęścia. Te skomplikowane związki chemiczne pełnią rolę substancji znieczulających. Redukują stres i powodują ogólną poprawę nastroju. Nie bez znaczenia pozostaje także fenyloetyloamina pełniąca rolę neuroprzekaźnika w mózgu i gwarantująca doskonały humor. Czekolada pobudza wydzielanie serotoniny, dzięki której czujemy się pełni energii i… szczęśliwsi! Nie bez uzasadnienia zatem jest zalecana osobom wykazującym skłonności do depresji oraz nagłych spadków nastroju. Co więcej, jest też świetnym lekarstwem na kobiecy zespół napięcia przedmiesiączkowego. Na koniec warto przypomnieć o tym, że czekolada to prawdziwe bogactwo żelaza oraz magnezu. Pierwszy z mikroelementów chroni nas przed anemią i gwarantuje prawidłową odporność organizmu, zaś drugi świetnie radzi sobie ze skutkami stresu, którego oczywiście nie sposób uniknąć w codziennym życiu.

Kalorie

Gorzka czekolada jest mniej kaloryczna niż deserowa, czy też mleczna. Zasadniczo - im wyższa zawartość kakao, tym jest ona bardziej zdrowa. Niestety jest produktem wysoko kalorycznym, 100g to około 500 kcal. Jej indeks glikemiczny jest niski - 25.

Komentarze