Czy ból brzucha może być związany z obecnością gazów jelitowych?

Ból brzuchaW jelitach każdego człowieka codziennie w przebiegu naturalnych procesów powstają gazy. Ich obecność w układzie trawiennym jest związana między innymi z połykaniem powietrza podczas spożywania posiłków czy oddziaływaniem kwasów organicznych znajdujących się w pokarmie lub soku żołądkowym z wodorowęglanami zawartymi chociażby w soku trzustkowym. W różnych sytuacjach może dochodzić jednak do ich nadmiernej produkcji.

Nadmierna ilość gazów jelitowych a ból brzucha

W sytuacji nadmiernej produkcji gazów jelitowych dochodzi do powstawania znacznego dyskomfortu, najczęściej występującego w ciągu dnia. Objawiać się on może subiektywnym uczuciem rozdymania, a także bólem brzucha ustępującym w pozycji leżącej lub po śnie. Przyczyn występowania takiego stanu rzeczy może być bardzo wiele. Dieta zawierającą dużo składników, takich jak: rośliny strączkowe, miód, ciemne pieczywo czy niektóre owoce, może być jedną z nich. Jednak nigdy nie należy ograniczać się do diety jako przyczyny nadprodukcji gazów i związanego z tym dyskomfortu. Do innych, nierzadko występujących przyczyn możemy zaliczyć również nietolerancję laktozy, związaną głównie z genetycznie uwarunkowanym spadkiem aktywności enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy - laktazy. Czynnościowe choroby jelit również mogą doprowadzać do nadmiernej produkcji gazów i związanego z tym dyskomfortu oraz dolegliwości bólowych. Według Kryteriów Rzymskich IV lekarz może postawić rozpoznania wzdęć czynnościowych, jednakże nadprodukcja gazów może towarzyszyć również innym chorobom czynnościowym, takim jak zespół jelita drażliwego.

Co robić w przypadku występowania bólu brzucha związanego z obecnością gazów jelitowych?

W każdym przypadku występowania uczucia dyskomfortu oraz bólu brzucha związanego z obecnością gazów jelitowych należy rozważyć dietę, która po wdrożeniu odpowiednich wzorców żywieniowych może doprowadzić do polepszenia sytuacji. Istotna jest także higiena spożywania posiłków - ograniczenie mówienia podczas konsumpcji oraz powolniejsze jedzenie przyczyniać się będzie do mniejszego połykania powietrza, a co za tym idzie do ograniczenia dolegliwości. W takiej sytuacji można zastosować również Espumisan, zawierający substancję czynną w postaci symetykonu, który dzięki swojemu działaniu ułatwia pękanie pęcherzyków gazów jelitowych oraz ich wydalenie, zmniejszając tym samym dyskomfort oraz dolegliwości bólowe. Warto również pamiętać, że w przypadku niektórych osób skuteczną opcją okazać się może wysiłek fizyczny, a także ograniczenie narażenia na bodźce stresowe. Oprócz wyżej wymienionych możliwości zawsze bezwzględnie należy pamiętać o tym, jak bardzo istotne jest poznanie przyczyny nadmiernej produkcji gazów jelitowych i związanych z tym dolegliwości. W każdym niepokojącym przypadku należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który postawi rozpoznanie po przeprowadzeniu odpowiedniej diagnostyki, a w razie potrzeby skieruje dalej do lekarza specjalisty.

Komentarze