Czy mąka pszenna może być zdrowa?

Mąka pszennaChleb, pizza, makaron, pierogi, naleśniki, racuchy...to potrawy darzone w Polsce szczególną sympatią. Łączy je jedno, ich głównym składnikiem jest mąka pszenna. Ostatnimi czasy niektórzy odradzają jej spożycie. Czy jednak słusznie?

Pszenica i jej wpływ na nasze zdrowie

Istnieje przekonanie o tym, że tzw. "biała" mąka jest niezdrowa. Wszystko jednak zależy od tego jakiemu procesowi obróbki została poddana pszenica. Mąka, którą znamy ze sklepów to często sama skrobia, która jest trudna do strawienia i może powodować dolegliwości gastryczne. Niestrawiona skrobia może powodować złogi, nie wspominając o dodatkach, takich jak aromaty czy sztuczne barwniki, które podczas tego procesu mogą być dodane. Dlatego zawsze należy dokładnie przeczytać skład produktu, a najlepiej sprawdzić historię marki i sposób wytwarzania. W przeszłości mielono mąkę nieprzetworzoną, dzięki czemu znajdowały się w niej substancje mineralne i witaminy z grupy B i PP. Skoro to proces mielenia wpływa na usunięcie składników odżywczych, postaraj się zawsze zwrócić uwagę jaka jest jakość i pochodzenie ziaren, których użyto do przemiału i czy produkt nie został stabilizowany chemicznie. Ekologiczne i naturalne produkty mają wyższą jakość i korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wartościowa mąka poza węglowodanami będzie zawierała też błonnik i minerały.

Zdrowa żywność to różnorodność wyboru

Produkty przetworzone niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Na szczęście dziś w sklepach ze zdrową żywnością możemy dobrać produkt pod swoje preferencje.

W ostatnich latach wiele osób zaczęło spożywać produkty bez glutenu i bez laktozy. Jest to uzasadnione, jeżeli cierpimy na nietolerancję, aby to stwierdzić, warto udać się do lekarza-specjalisty, który zleci nam odpowiednie badania. Należy jednak pamiętać, że gotowe mieszanki do wypieku pieczywa bezglutenowego zawierają wiele konserwantów, cukru i skrobi. Nadmierne spożycie produktów bez laktozy może sprawić, że przestaniemy ją tolerować nawet w najmniejszej ilości. Dlatego tak ważna jest świadomość wyborów konsumenckich jakich dokonujemy.

Zdrowa mąka pszenna od naturalniezdrowe.pl

Ja mąkę nadal traktuję jak jeden z podstawowych produktów w mojej kuchennej szafce, sprawdzam jednak skąd pochodzi i czy nie jest stabilizowana chemicznie. Zawsze też staram się aby 50% posiłku stanowiły warzywa. Podzielcie się opinią jak na was wpływa gluten i czy jesteście w stanie żyć bez wyrobów mącznych.

Mąka pszenna jako podstawa kuchni polskiej

Trudno sobie wyobrazić jadłospis pozbawiony świeżego chleba, pizzy z ciągnącym się serem, puszystego biszkoptu, słodkich naleśników lub bez pierogów, polskiego przysmaku znanego na całym świecie.

Obecnie w sklepach znajdziemy również mąkę orkiszową, jęczmienną, żytnią, ryżową owsianą, gryczaną, kukurydzianą, kasztanową, czy jaglaną. Każda ma jednak swoje zastosowanie i nie zawsze się nada do użycia w konkretnym przepisie kulinarnym. Stosując się do podstawowych zaleceń kulinarnych, jeżeli chcemy aby ciasto biszkoptowe wyrosło i osiągnęło odpowiednią elastyczność, puszystość i konsystencje, należy użyć drobno zmielonej mąki pszennej typu 450. Do pierogów, makaronów, klusek, bułek najbardziej odpowiednia będzie mąka typ 500. Typ 750 będzie najmniej oczyszczony, ale zawiera najwięcej substancji odżywczych. Najlepiej sprawdzi się do wypieku chleba i pizzy, tworząc doskonałą bazę do dodatków w postaci past warzywnych, serów czy sosu pomidorowego. Jeżeli zainteresowały cię ten temat, to możesz sprawdzić czy w polskim sklepie internetowym mąka pszenna może być zdrowa.

Komentarze