Daktyle - właściwości, wartości odżywcze, kalorie, uprawa

DaktyleArabscy książęta wierzyli, że daktyle zapewniają młodość i długowieczność. Cenili je także jako produkty zapewniające dobrą kondycję. Ale dopiero w XX wieku owoce te doczekały się potwierdzonych naukowo dowodów wskazujących na ich prozdrowotne walory.

Daktyle to jedne z najpopularniejszych bakalii. Ich niepowtarzalny słodki smak sprawia, że są świetną alternatywą dla cukierków i innych niezdrowych przekąsek. Dostarczają organizmowi nie tylko energii, ale także wielu cennych składników odżywczych.

Dlaczego warto sięgać po daktyle?

Wartości odżywcze daktyli

Daktyle, oprócz węglowodanów, zawierają też szereg innych substancji ważnych dla zdrowia. Można znaleźć w nich białko oraz niewielką ilość lipidów. Są też cennym źródłem wielu witamin. Dzięki zawartości beta-karotenu pozwalają cieszyć się dobrą kondycją wzroku. W owocach tych nie brakuje ponadto witamin z grupy B, co sprawia, że ich regularne spożywanie pomaga zadbać o dobry stan układu mięśniowego oraz nerwowego. Ze względu na duże stężenie kwasu foliowego są zalecane kobietom w ciąży. Obecne w daktylach kwas askorbinowy oraz witamina E to z kolei silne antyoksydanty, które znakomicie zwalczają wolne rodniki, będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Nie brakuje w nich witaminy K biorącej udział w procesach krzepnięcia krwi oraz mineralizacji kości. Wśród pierwiastków na prowadzenie wysuwają się:

  • potas,
  • magnez,
  • cynk,
  • fosfor,
  • selen,
  • miedź,
  • wapń,
  • żelazo.

Daktyle - kalorie

Bez względu na to, że daktyle zawierają wiele witamin i minerałów, nie można zapominać o tym, że owoce te w 50% składają się z cukrów prostych. Co to oznacza w praktyce? Spożycie kilku owoców błyskawicznie dostarcza organizmowi energii. Z tego względu daktyle są popularne wśród sportowców. Mogą też stanowić wysokoenergetyczną przekąskę w ciągu dnia. Należy jednak pamiętać o tym, że daktyle są bardzo kaloryczne. W 100 gramach produktu znajduje się około 282 kcal. Z tego względu zaleca się spożywanie ich w godzinach dopołudniowych. Zjadane przed snem mogą odkładać się w postaci zbędnej tkanki tłuszczowej. Po daktyle nie powinni sięgać diabetycy, ponieważ owoce te mają wysoki indeks glikemiczny.

Właściwości daktyli

Daktyle pozwalają zadbać o dobrą kondycję serca. Owoce te zawierają ponad dwa razy więcej potasu niż banany, słynące z wysokiej zawartości tego pierwiastka. Z tego względu świetnie regulują gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Skutecznie obniżają ciśnienie krwi i wspomagają pracę mięśnia sercowego. Zawierają ponadto dużo błonnika pokarmowego. Dziś wiadomo już, że ten wielocukier, który nie jest trawiony przez ludzki organizm, nie tylko pozwala zadbać o właściwą mikroflorę jelit i przeciwdziała zaparciom, ale ogranicza wchłanianie lipidów do krwi. W ten sposób obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Ponadto, w daktylach zawarte są salicylany. To substancje o działaniu przeciwzakrzepowym oraz przeciwzapalnym, dokładnie takie, jakie wchodzą w skład popularnej aspiryny. W przeciwieństwie jednak do tej ostatniej, salicylany pochodzące z owoców nie podrażniają żołądka.

Daktyle pomagają walczyć z depresją i lękami

Zawarte w daktylach potas, magnez oraz witaminy z grupy B to z kolei substancje które wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego. W rezultacie regularne spożywanie owoców może działać uspokajająco na organizm. Daktyle pomagają walczyć ze spadkami nastrojów oraz są pomocne w leczeniu nerwic i depresji. W przypadku tej ostatniej niebagatelną rolę odgrywa zawarta w owocach tauryna. Po daktyle powinny po nie sięgać również osoby mające problem z zasypianiem. Owoce te świetnie wspomagają też pamięć i koncentrację, dlatego też są zalecane osobom wykonującym pracę umysłową.

Owoce palmy daktylowej

Owoce palmy daktylowej

Daktyle to sprawdzone sposoby na mocne kości i na alergię

W daktylach nie brakuje wapnia oraz witaminy K. Zarówno pierwszy, jak i druga, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Spożywając owoce daktylowca, można skutecznie przeciwdziałać demineralizacji kości. Jest to szczególnie ważne w przypadku kobiet wchodzących w okres menopauzy, które są zagrożone osteoporozą. Daktyle powinno się także włączyć do jadłospisu dzieci, które w okresie silnego wzrostu wymagają wsparcia układu kostnego.

Być może trudno w to uwierzyć, ale daktyle wspomagają walkę z alergią. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że zawarta w nich siarka organiczna pozwala redukować objawy alergii pokarmowych i sezonowych. Spożywanie daktyli może też okazać się skutecznym sposobem na SAR czyli sezonowy, alergiczny nieżyt nosa. Dolegliwość ta, tylko w Stanach Zjednoczonych dotyka ponad 20 milionów ludzi.

Daktyle w kuchni

Daktyle to nie tylko zdrowa przekąska, ale szereg kulinarnych inspiracji. Najbardziej popularne są suszone owoce, chociaż w ostatnich latach coraz częściej można spotkać także świeże daktyle. Zarówno pierwsze, jak i drugie mają wiele cennych substancji odżywczych. Co ciekawe, daktyle nie są poddawane suszeniu. Po prostu pozostają na drzewie do czasu, aż samoistnie wyschną. Owoce te warto dodawać do deserów oraz domowych wypieków. Mogą też wzbogacać smak dżemów i konfitur. Są znakomitym składnikiem musli czy jogurtów. Świetnie komponują się również z serami, dlatego można przyrządzać z nich pyszne koreczki. Sprawdzą się także jako dodatek do mięs. Ciekawostką jest, że w krajach arabskich z suszonych daktyli produkuje się mąkę, z której następnie wypieka się chleb. Bez względu na to, że daktyle są naturalnym i bezpiecznym produktem, warto pamiętać o tym, że powinni unikać ich nie tylko cukrzycy, ale również osoby cierpiące na migrenowe bóle głowy. Owoce te zawierają tyraminę, która może zaostrzać objawy dolegliwości.

Uprawa daktyli

Naukowcy przekonują, że daktyle istnieją na ziemi co najmniej od 50 milionów lat. Palmy daktylowe są jednymi z najstarszych drzew świata. Ich ojczyzną są tereny dzisiejszego Iraku. Daktylowce były też uprawiane na szeroką skalę na obszarze starożytnej Mezopotamii i Egiptu. Z biegiem lat palmy daktylowe pojawiły się w Azji Południowo-Zachodniej i Afryki Północnej, a następnie trafiły na terytorium Hiszpanii, gdzie goszczą do dziś. I chociaż obecnie wykorzystuje się przede wszystkim owoce daktylowca, warto pamiętać, że przed wiekami liście rośliny dostarczały surowca do krycia dachów, a z jej pestek tworzono biżuterię.

Palma daktylowa - uprawa

Palma daktylowa - uprawa

Palma daktylowa to potężne drzewo, które może osiągnąć wysokość do 25 metrów. Są to rośliny długowieczne, które bez problemu dożywają stu lat. Potrzebują jednak odpowiednich warunków uprawy. Daktylowce rosną wyłącznie na obszarach dobrze nasłonecznionych, na których notuje się wysokie temperatury powietrza. Z tego względu ich największe plantacje znajdują się w Arabii Saudyjskiej, Algierii, Iranie oraz Egipcie. W krajach tych owoce rośliny pełnią ważną rolę w codziennym jadłospisie. Ciekawostką jest, że w języku arabskim daktyle są nazywane "chlebem życia", zaś palmy, na których rosną "drzewami życia". Obecnie daktylowce nie występują w stanie dzikim.

Komentarze