Dania z ziemniaka - pomysły. Co zrobić z ziemniaków?

Zupa ziemniaczana pomysłem na danie z ziemniakówSzukasz ciekawego dania przy użyciu podstawowego produktu, jakim jest ziemniak? W artykule przedstawiamy ciekawe pomysły na dania z ziemniaków, tak by były one pożywne a zarazem smaczne.

Dania z ziemniaka - pomysły. Co zrobić z ziemniaków?

Poniżej znajduje się 11 pomysłów na ciekawe dania, które wykorzystują kartofle, jako jeden z podstawowych produktów.

1. Zapiekane z mięsnym nadzieniem i ziołami

Składniki:

  • 15 kartofli;
  • gałązka świeżego rozmarynu;
  • 4-5 łyżek oleju;
  • farsz: 350 g mięsa mielonego, np. z łopatki, majeranek, tymianek, sól, pieprz, ząbek czosnku, mielona ostra papryka.

Przygotowanie:

  1. kartofle obierać i wydrążyć środki (można to zrobić spiralnym nożykiem lub łyżeczką);
  2. mięso na farsz mieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami i przy prawami;
  3. napełnić nim kartofle;
  4. do formy żaroodpornej wlać olej, włożyć kartofle i wstrząsnąć, by pokryły się olejem. Oprószyć tymiankiem i rozmarynem;
  5. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min w 200°C.

2. Tarta z żółtym serem, jabłkami

Składniki:

  • ciasto: 180 g mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, żółtko, 1/3 łyżeczki soli, łyżka zimnej wody;
  • nadzienie: 200 g niewielkich kartofli, 100 g grubo startego żółtego sera, 1/2 kwaśnego jabłka, łyżeczka oliwy, 1/3 łyżeczki estragonu.

Przygotowanie:

  1. do miski wsypać mąkę, dodać masło, żółtko, sól, wodę, 3/4 startego żółtego;
  2. zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy na tartę;
  3. ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C;
  4. posypać estragonem i resztą sera oraz piec 20-22 min;
  5. kartofle obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki;
  6. wrzucić je na osolony wrzątek w garnku i gotować 3-4 min;
  7. następnie je odcedzić i skropić oliwą;
  8. jabłko podzielić na ćwiartki i pokroić na plasterki;
  9. Na dno podpieczonego ciasta wyłożyć 3/4 startego żółtego sera, a na nim ułożyć w dwóch rzędach naprzemiennie po 3 plasterki ziemniaka i plasterek jabłka;
  10. całość posypać estragonem i resztą sera;
  11. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec 25-30 min.

3. Kotlety z twarogiem, cebulką i ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych kartofli;
  • 350 g twarogu półtłustego;
  • jajko;
  • 5 łyżek prażonej cebulki;
  • 2 płaskie łyżeczki soli;
  • świeżo mielony czarny pieprz;
  • 1/2 szklanki mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę;
  2. dodać jajko, prażoną cebulkę, sól, pieprz oraz mąkę;
  3. wyrobić zwartą, odchodzącą od dłoni masę, a następnie uformować z niej nieduże owalne kotlety;
  4. tłuszcz rozgrzać na patelni i smażyć na nim kotlety na rumiano z obu stron;
  5. zdjąć go z patelni i odsączyć na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

4. Rolada z farszem mięsno-warzywnym

Składniki:

  • ciasto: 500 g kartofli, 200 g mąki ziemniaczanej, jajko, łyżka oliwy, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz;
  • farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego, marchewka, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, jajko, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki do smaku;
  • dodatkowo: ok. 4 plastrów sera żółtego, natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

  1. obrane i popojone na cząstki i kartofli gotować do miękkości, następnie odcedzić;
  2. gdy przestygną przepuścić je przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa;
  3. dodać resztę składników i wyrobić ciasto;
  4. przełożyć je na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat wyłożony papierem, uformować prostokąt i wałkować na grubość ok. 1 cm;
  5. na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zmienić w maszynce lub w rozdrabniaczu i dokładnie wymieszać z grubo startą marchewką, cebulą z czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami;
  6. farsz wyłożyć na ciasto ziemniaczane, zwinąć roladę węższą stroną do środka, owinąć szczelnie folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz), przełożyć do brytfanki i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec 40 min;
  7. po tym czasie folię lekko odwinąć, ułożyć na wierzchu rolady plastry sera i posypać natką, piec ok. 10 min;
  8. gorącą roladę pokroić w plastry;
  9. danie z ziemniaka podać np. z sosem pieczarkowym i surówkami.

5. Zupa ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków;
  • 2 l wywaru mięsnego;
  • 150 g boczku wędzonego;
  • 2 marchewki, pietruszka;
  • 4 pieczarki;
  • łyżka tartego chrzanu;
  • 2-3 łyżki oleju;
  • łyżka mąki;
  • łyżka suszonego majeranku;
  • pieprz i sól;
  • łyżka natki pietruszki;
  • ewentualny ser cheddar.

Przygotowanie:

  1. boczek pokroić w kostkę i wytopić w rondlu;
  2. dodać pieczarki, marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę;
  3. smażyć ok. 10 min;
  4. wlać wywar, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż warzywa będą miękkie;
  5. z oleju i mąki zrobić zasmażkę, następnie dodać ją do zupy razem z majerankiem;
  6. ponownie zagotować zupę, doprawić solą, pieprzem, chrzanem i natką;
  7. podać z ewentualnym serem cheddar.

6. Ziemniaczane knedle z polewą miodowo-pistacjową

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków;
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 2 jajka;
  • nadzienie: 1/2 kg śliwek;
  • polewa: 3 łyżki miodu, 2-3 łyżki masła, łyżka dżemu pomarańczowego, 1/2 szklanki drobno pokrojonych pistacji.

Przygotowanie:

  1. do miski przełożyć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, dodać obie mąki i jajka;
  2. składniki mieszać na zwartą masę;
  3. nabrać małe porcje ciasta i uformować z niego kuleczki, rozpłaszczyć je, na środku ułożyć umyte owoce;
  4. zlepić, ponownie formując kuleczki;
  5. knedle gotować we wrzątku ok. 5 min od wypłynięcia;
  6. na suchą patelnie wrzucić pistacje i chwilę podgrzewać;
  7. dodać miód, dżem oraz masło i razem znowu podgrzać;
  8. tym słodkim sosem polewam lekko ostudzone knedle.

7. Faszerowane łódeczki ziemniaczane

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki;
  • farsz: 150 g mielonej łopatki, 150 g piersi z kurczaka, 2 duże łyżki kukurydzy, mała cebula, 1/2 papryczki chili, ząbek czosnku, 3 połówki suszonych pomidorów, łyżka oliwy, 100 g żółtego sera, sól, pieprz, bazylia;
  • sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu, łyżka keczupu, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki maggi, 2 duże łyżki posiekanego świeżego koperku, pieprz.

Przygotowanie:

  1. wyszorowane szczoteczką kartofle przeciąć w poprzek, ułożyć na blasze i piec 15 min w 170°C;
  2. wyjąć z piekarnika i ostudzić, w ostudzonych kartoflach wydrążyć miejsce na farsz, zostawiając ok. 1 cm miąższu;
  3. pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z mieloną łopatką;
  4. paprykę, pomidory, czosnek i cebulę posiekać, a następnie dodać do mięsa, doprawić i smażyć wszystko do miękkości;
  5. odstawiam do ostygnięcia;
  6. farsz pomieszać z połową sera, kukurydzą i napełnić nim przygotowane łódeczki;
  7. posypać resztę sera na wierzch;
  8. kartofle ułożyć w formie żaroodpornej i piec 20 min w 170°C;
  9. czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą składników sosu;
  10. danie podać na gorąco z dodatkiem sosu.

8. Podlaska babka ziemniaczana

Składniki:

  • 1.5 kg ziemniaków;
  • 300 g parzonego wędzonego boczku;
  • 3 jajka;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki kaszy manny;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • łyżeczka przyprawy do kartofli;
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć posiekaną jedną cebulę i boczek pokrojony w paski;
  2. obrane kartofle i drugą cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach;
  3. masę ziemniaczaną odsączyć na gęstym sicie z nadmiaru soku, po czym dodać do niej jajka, śmietanę, kasze, mąkę, podsmażony boczek z cebulą i tłuszczem oraz przyprawy;
  4. formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto ziemniaczane;
  5. babkę piec 2 godziny w 180 st. C.

9. Sałatka z selerem naciowym

Składniki:

  • 6 łodyg selera naciowego;
  • 300 g szynki konserwowej wieprzowej;
  • 6 ziemniaków;
  • sos: 400 g gęstego naturalnego jogurtu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, sól, pieprz czarny.

Przygotowanie:

  1. wyszorowane kartofle ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w centymetrową kostkę;
  2. wymieszać ją z pokrojoną w kostkę szynką i posiekanymi łodygami selera (z listkami);
  3. jogurt wymieszać z roztartym czosnkiem i posiekanym koperkiem;
  4. doprawić solą oraz pieprzem oraz wymieszać całość z warzywami i szynką.

10. Pieczeń z mielonym mięsem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków;
  • 200 g mięsa;
  • marchewka;
  • natka pietruszki;
  • kawałek selera;
  • łyżka oleju sojowego;
  • 2 białka;
  • sól i pieprz;
  • majeranek;
  • łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • tarta bułka.

Przygotowanie:

  1. mięso zalać niewielką ilością wody, dodać obrane warzywa i gotować do miękkości;
  2. mięso i warzywa wyjąć z wywaru, ostudzić i zmielić;
  3. do masy dodać natkę pietruszki oraz 1/2 łyżki oleju, doprawić solą, pieprzem i majerankiem;
  4. obrane kartofle ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmielić;
  5. białka ubić na sztywną pianę - jedną połowę piany delikatnie wymieszać ze zmielonymi kartoflami, drugą dodać do mięsa;
  6. kawałek folii aluminiowej posmarować resztą oleju i posypać bułką tartą;
  7. masę ziemniaczaną wyłożyć na folię na kształt prostokąta, na środku masy położyć nadzienie i uformować pieczeń;
  8. całość szczelnie zawinąć w folię i wstawić do nagrzanego piekarnika;
  9. piec ok. 60 min w 180°C.

11. Placki ziemniaczane z dynią

Składniki:

  • 500 g ziemniaków;
  • 500 g obranej dyni;
  • 2 jajka;
  • 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • sól i pieprz do smaku;
  • łyżka bułki tartej;
  • szczypta sody oczyszczonej;
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. obrane kartofle zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru soku;
  2. dodać startą dynię, jajka, mąkę, sodę oraz bułkę tartą, doprawić solą oraz pieprzem;
  3. wszystko dokładnie wymieszać i na rozgrzany olej wyłożyć porcje masy, formując placki;
  4. smażyć je z obu stron na złoto;
  5. podać z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.

Komentarze