Dieta przy grzybicy pochwy - co jeść, a z czego zrezygnować?

Dieta przy grzybicy pochwyWiększość przypadków grzybicy pochwy u kobiet spowodowana jest zmianami hormonalnymi lub niewłaściwą higieną intymną. Jednak nie każda pani zdaje sobie sprawę, że zła dieta również może sprzyjać infekcjom. Co więcej, patrząc w drugą stronę, odpowiednie żywienie może pomóc nam zapobiegać zakażeniom i przyspieszyć ich leczenie. Jak powinna wyglądać dieta przy grzybicy pochwy?

Dieta a grzybica pochwy

Grzybica pochwy to schorzenie, które najczęściej wywołane jest przez drożdżaki Candida albicans. Do zakażenia dochodzi głównie wtedy, gdy z powodu osłabionej odporności uszkodzeniu ulega mikroflora organizmu, przez co dochodzi do powstania środowiska korzystnego dla rozwoju grzybów.

Zmiana diety zalecana jest szczególnie przy nawracających grzybicach pochwy. Jeżeli leki na zapalenie pochwy zapewniają ulgę jedynie na krótki czas, a następnie infekcja powraca, należy rozważyć wzmocnienie organizmu oraz mikroflory poprzez odpowiedni sposób żywienia. Dlaczego dieta przy grzybicy jest tak ważna? Otóż warto wiedzieć, iż głównym pożywieniem grzybów są cukry proste, dlatego, jeżeli chcemy ustrzec się przed zakażeniem lub wspomóc jego leczenie, warto obniżyć ilość spożywanych węglowodanów. Należy jednak zwrócić uwagę także na to, jak wzmocnić odporność oraz wspomóc budowę mikroflory organizmu.

Dieta przy grzybicy pochwy - co jeść?

Dieta przy zakażeniu grzybiczym, a także wtedy, gdy chcemy go uniknąć, np. przy antybiotykoterapii, powinna być bogata w składniki, wspomagające florę bakteryjną i wzbogacające ją o pałeczki kwasu mlekowego. Chodzi głównie o probiotyki, które w największych ilościach znajdziemy w kiszonkach. Warto więc postawić na kapustę lub ogórki kiszone, a dodatkowo można dietę wzbogacić w naturalne kefiry i jogurty, najlepiej z ekologicznej produkcji. Dla uzupełnienia niedoboru bakterii probiotycznych można postawić również na suplementy diety, które je zawierają.

Żywienie w profilaktyce grzybicy pochwy powinno opierać się również na wsparciu odporności. Warto więc wybierać produkty, będące źródłem cennych witamin, takie jak warzywa i owoce o niższej zwartości cukru oraz produkty zbożowe.

Dieta w grzybicy pochwy - czego unikać?

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, grzyby żywią się cukrami, a więc należy zmniejszyć ilość węglowodanów, szczególnie słodyczy oraz słodkich napojów, także soków owocowych, zwłaszcza z owoców o wysokiej zawartości cukrów prostych. Pieczywo białe lepiej zamienić na ciemne wielozbożowe. Zaleca się zredukowanie ilości spożywanych ziemniaków, a także jogurtów słodzonych oraz napojów mlecznych, zawierających laktozę.

Szkodliwe dla flory bakteryjnej są również używki, dlatego lepiej ograniczyć alkohol i papierosy, a także zmniejszyć ilości wypijanej kawy. Zakażeniu grzybicą sprzyja także leczenie antybiotykami i lekami sterydowymi, a jeżeli już taka terapia jest konieczna, warto przyjmować jednocześnie leki osłonowe, czyli probiotyki lub prebiotyki, lub zwiększyć ilość kiszonek w jadłospisie.

Komentarze