Dieta trzustkowa - co można jeść? Jadłospis

Dieta trzustkowaZ roku na rok coraz więcej osób cierpi na choroby trzustki i wątroby. W dużej mierze jest to spowodowane niezdrowym stylem życia. Tłuste, słodkie i słone posiłki skomponowane z mocno przetworzonej żywności zamiast świeżych warzyw i owoców, alkohol, papierosy, brak aktywności fizycznej oraz przewlekły stres bardzo negatywnie odbijają się na funkcjonowaniu naszego organizmu.

Szczególnie narażone na choroby trzustki są osoby nadużywające alkoholu, który uszkadza, nie tylko jak się powszechnie uważa wątrobę. U osób cierpiących na zapalenie trzustki lub raka trzustki konieczne jest zastosowanie specjalnej lekkostrawnej diety. Sprawdź, jakie są objawy choroby trzustki oraz jak wygląda dieta trzustkowa i leczenie.

Kiedy choruje trzustka?

Trzustka to narząd o spłaszczonym wyglądzie umiejscowiony w górnej części jamy brzusznej. Pełni on w naszym organizmie szereg bardzo ważnych funkcji. Odpowiada między innymi za produkcję oraz wydzielanie enzymów trawiennych niezbędnych w procesie przemian tłuszczów, białek i węglowodanów. Jej zadaniem jest też produkcja insuliny oraz glukagonu odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Do najczęściej diagnozowanych chorób tego narządu zaliczamy ostre i przewlekłe zapalenie trzustki oraz nowotwór trzustki.

Choroby te są ściśle powiązane z niezdrowym trybem życia, zwłaszcza spożywaniem nadmiaru tłuszczów nasyconych, cukrów oraz napojów alkoholowych, oraz paleniem, przyczyniają się do nich także takie czynniki jak narażenie na długotrwałe działanie chemikaliów lub jednorazowa silna ekspozycja na substancje toksyczne.

Objawami świadczącymi o niedomaganiu trzustki są:

  • silne bóle w nadbrzuszu, które często promieniują aż do kręgosłupa;
  • nudności i wymioty;
  • silne pragnienie;
  • gorączka;
  • przyspieszona akcja serca;
  • silne zaczerwienienie twarzy.

W leczeniu chorób trzustki, oprócz terapii farmakologicznej, ogromne znaczenie odgrywa lekkostrawna dieta. Tak zwana dieta trzustkowa ma za zadanie odciążenie chorego narządu, aby umożliwić mu regenerację.

Podstawowe wytyczne dotyczące diety trzustkowej da nam lekarz prowadzący. Warto jednak skorzystać również z porady specjalisty do spraw żywienia. Dietetyk pomoże skomponować prawidłowy jadłospis, dzięki któremu trzustka będzie funkcjonować sprawniej i szybciej wrócimy do zdrowia.

Zasady diety trzustkowej

Jadłospis w diecie trzustkowej składa się 4-5 niewielkich lekkich posiłków, spożywanych w równych odstępach czasu - najlepiej co 3 do 4 godzin. Podstawą jest ograniczenie spożycia tłuszczu - w szczególności tego pochodzenia zwierzęcego oraz wszelkich produktów ciężkostrawnych.

Pacjenci z chorobami trzustki powinni zrezygnować z jedzenia takich potraw jak:

  • tłuste mięsa i ryby,
  • konserwowe oraz wędzone produkty mięsne i rybne;
  • peklowane mięso;
  • produkty bogate w tłuszcze nasycone takie jak smalec, słonina, masło, boczek;
  • kwaśne przetwory mleczne;
  • słodycze - najlepiej wszystkie, a w szczególności te zawierające duże ilości tłuszczu oraz ciężkostrawne kakao;
  • napoje alkoholowe, słodkie napoje gazowane i słodzone soki;
  • zawierające duże ilości błonnika i trudne do strawienie dla osób z nieprawidłowo funkcjonującą trzustką produkty pełnoziarniste przykładowo: pieczywo razowe, makaron razowy, brązowy ryż oraz kasze;
  • warzywa i owoce w postaci surowej - w szczególności gruszki, czereśnie, śliwki, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka bób, rzodkiewka, papryka;
  • ciężkostrawne i wzdymające warzywa strączkowe.

Nie bez znaczenia jest też sposób, w jaki przyrządzane są potrawy. Trzeba zrezygnować ze smażenia, pieczenia z dodatkiem tłuszczu oraz obsmażania. Konieczna jest też rezygnacja z tłustych zawiesistych zup na wywarach mięsnych i grzybowych oraz doprawianych zasmażkami na mleku, śmietanie, maśle i mące. Najlepiej gotować posiłki na wodzie lub na parze.

Dieta w chorobach trzustki powinna składać się z dań lekkostrawnych, raczej gotowanych, a nie surowych, prostych i bez nadmiernej ilości przypraw, zwłaszcza tych pikantnych.

Co jeść? W diecie osoby chorej powinny znaleźć się:

  • biały ryż i kasze oraz biały makaron;
  • lekkie pszenne pieczywo najlepiej czerstwe;
  • chude mleko oraz jego przetwory takie jak twarożki;
  • chude lekkostrawne białe mięso (kurczak, indyk) oraz chude ryby;
  • gotowane warzywa i owoce przykładowo marchew, dynia, owoce cytrusowe, truskawki. Zaleca się ich spożywanie w postaci rozdrobnionej (mus, przecier, zupa krem);
  • gotowane ziemniaki bez dodatku tłuszczu;
  • oleje roślinne, w szczególności oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy.

Jadłospis diety trzustkowej

Zalecane są lekkie potrawy gotowane. Warzywa i owoce w postaci purée zup zmiksowanych blenderem, a także mielone mięso i ryby w postaci delikatnych pulpetów.

Śniadanie

  1. zupa mleczna z kaszy manny z gotowanymi owocami (truskawki, jabłka);
  2. biały ryż z gotowanym musem jabłkowym;
  3. bułka pszenna z chudą drobiową wędliną;
  4. pszenne pieczywo skropione oliwą z oliwek oraz jajecznica przygotowana bez tłuszczu;
  5. zupa mleczna z drobnym pszennym makaronem.

Obiad

  1. pulpety drobiowe gotowane na parze, purée ziemniaczane i gotowana marchewka;
  2. zupa krem z dyni z kromką czerstwego pieczywa pszennego;
  3. makaron z chudym białym twarogiem;
  4. biały ryż z gotowanymi na parze warzywami (marchewka. cukinia, dynia, burak).

Kolacja

  1. kanapki z chudą wędliną;
  2. gotowane na parze warzywa i lekkie klopsiki rybne;
  3. pieczone w folii lub pergaminie chude mięso z warzywami korzeniowymi (marchew, pietruszka, seler);
  4. makaron w delikatnym sosie koperkowym.

Na podwieczorek można zjeść pieczone jabłko lub smaczny gotowany mus owocowy z owoców sezonowych bez dodatku cukru.

Bardzo wyraźna poprawa samopoczucia widoczna jest już po zaledwie dwóch tygodniach skrupulatnego przestrzegania diety, jednak z reguły konieczne jest jej kontynuowanie przez co najmniej kilka miesięcy. Warto więc być cierpliwym i stosować się do zaleceń lekarza oraz dietetyka.

Trzustka jest bardzo ważnym narządem, bez którego nie możemy normalnie funkcjonować. Pamiętajmy o tym na co dzień i nawet jeśli nie zdiagnozowano u nas stanu zapalnego tego narządu, starajmy się wyeliminować z diety niezdrowe przekąski, nadmiar słodyczy, tłuszczu oraz używki.

Leczenie chorób trzustki bywa trudne, często jest też długotrwałe, a w przypadku ciężkiej choroby jaką jest rak trzustki niestety rokowania nie są najlepsze, co jest w dużej mierze spowodowane tym, że choroba jest diagnozowana w późnym stadium. Nie lekceważmy więc swojego zdrowia, prowadźmy zdrowy tryb życia, a jeśli zauważymy u siebie jakieś niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego, nie zwlekajmy z wizytą u lekarza.

Komentarze