Odżywianie
Dieta trzustkowa - co można jeść? Jadłospis
Z roku na rok coraz więcej osób cierpi na choroby trzustki i wątroby. W dużej mierze jest to spowodowane niezd...
Łoboda ogrodowa - charakterystyka, uprawa, kuchnia
Łoboda ogrodowa to warzywo, które było znane i cenione już w czasach starożytnych. Jest ono nie tylko bardzo s...
Chrzan - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości chrzan jest nazywany słowiańskim żeń-szeniem. Kiedyś był niezwykle p...
Kuchnia czeska - zupy, dania, przekąski, desery. Przepisy potraw czeskich
Kuchnia czeska to prawdziwe bogactwo smaków, choć kojarzy się nam przede wszystkim z knedelkami, smażonym sere...
4 wspaniałe zalety gotowania na parze. Dlaczego warto to robić?
Jedzenie zrobione na parze często niesie za sobą wiele korzyści. Gotowanie w ten sposób ma ogromny potencjał, ...
Czym kierować się przy wyborze cateringu dietetycznego?
Catering dietetyczny, czyli popularna dieta pudełkowa, cieszy się coraz większą popularnością. Sięgają po to r...
Dlaczego warto stosować olej MCT w trakcie odchudzania?
W dzisiejszych czasach coraz większe grono osób decyduje się na odchudzanie. Wpływ na takie zjawisko ma wiele ...
Soki tłoczone w codziennej diecie
Sięgając po soki tłoczone, docenimy nie tylko ich walory smakowe, ale i liczne wartości odżywcze. Spożywając j...
Brukiew - właściwości, wartości odżywcze, uprawa
Brukiew często jest nazywana karpielem lub kwaczkiem. Jeszcze do niedawna była uważana przede wszystkim za war...
Rukola - właściwości odżywcze i lecznicze. Sałatka z rukoli
Rukola w naszej diecie i w naszej kuchni - właściwości odżywcze i lecznicze. Rukola, a właści...
Więcej artykułów…
- Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
- Kolendra - właściwości lecznicze. Zastosowanie w ziołolecznictwie i kosmetyce
- Witaminy (A,B,C,D,E,K) - rola, niedobór, przedawkowanie, źródła
- Kapary - czym są? Właściwości, smak, przepisy
- Pasternak: warzywo i roślina lecznicza - właściwości, zastosowanie
- Mąka - gatunki, właściwości, gdzie stosować?
- Smalec z gęsi - właściwości i zastosowanie. Jak go zrobić?
- Proste i szybkie dania - przepisy
- Co do kawy? Sprawdź pomysły na szybkie desery
- Dieta przeciwzapalna - przykładowy jadłospis i produkty przeciwzapalne
- Głodówka oczyszczająca - czym jest? Skutki głodówki oczyszczającej. Alternatywne diety oczyszczające
- Zasady zdrowej diety. Przykłady diet i jadłospisów antycellulitowych
- Płatki na śniadanie - jakie mamy rodzaje i z czym je jeść?
- Kuchnia tajska - dania, cechy. Tajskie jedzenie: curry, makaron, sałatki
- Klinika zaburzeń odżywiania
- Dieta przy grzybicy pochwy - co jeść, a z czego zrezygnować?
- Korzeń maca - skład, działanie, korzyści zdrowotne
- Żurek a barszcz biały - różnice. Ile kalorii ma żurek, czy jest zdrowy?
- Ile tłuszczu na redukcji? Wszystko, co musisz wiedzieć
- Do czego używać sosu sojowego?
- Czym jest dieta sirt? Etapy, przeciwwskazania, jadłospis diety sirt
- Przepisy na potrawy wigilijne: szybkie i proste
- Jabłko - właściwości, wartości odżywcze, kalorie, przepisy
- Czym jest dieta ketogeniczna? Na czym polega? Czy jest zdrowa?
- Dieta bezglutenowa w celiakii i z wyboru - działanie, zalety i wady
- Orzechy nerkowca - właściwości, skład, cena
- Czerwone owoce - na zdrowie!
- Wiejski stół weselny - Obowiązkowy punkt na weselu
- Czarna jagoda - właściwości lecznicze
- Gorczyca - biała, czarna, zółta - właściwości
- Grejpfrut - właściwości, kalorie, ciekawostki
- Kuchnia góralska - przepisy
- Zdrowe i delikatne mleko ryżowe - właściwości, zastosowanie. Jak je zrobić?
- Ananas - właściwości, wartości odżywcze, ciekawostki
- Czy mąka pszenna może być zdrowa?
- Dieta w POChP i astmie
- Nasiona kopru włoskiego - właściwości, działanie lecznicze, uprawa
- Zalety i wady GMO
- Skwalen i skwalan - różnice, właściwości, działanie i zastosowanie
- Camu camu - jagody o niezwykłych właściwościach i zastosowaniu
- Daktyle - właściwości, wartości odżywcze, kalorie, uprawa
- Podroby - przepisy, potrawy z wątróbki, żołądków, serc
- Kwas chlebowy - co to jest, jak go zrobić? Właściwości kwasu chlebowego
- Pigwa - przetwory, przepisy - nalewka, sok, dżem
- Żurawina - właściwości. Sok, nalewka, przetwory z żurawiny - przepisy
- Gotowanie na parze - produkty, czas, urządzenia. Jak gotować na parze?
- Bakłażan - właściwości, wartości odżywcze. Jak go przygotować?
- Miechunka peruwiańska (jadalna) - właściwości, wartości odżywcze, uprawa
- Rodzynki - właściwości, kalorie, wartości odżywcze, rodzaje
- Lukrecja - właściwości. Korzeń i cukierki z lukrecji
- Boczniaki: właściwości, wartości odżywcze, kalorie, cena, uprawa
- Drink na lato - przepisy na drinki
- Dieta kapuściana - co to takiego? Zalety i wady, przepisy, jadłospis
- Dieta matki karmiącej - co można jeść, co szkodzi? Jadłospis
- Kamut - właściwości, wartości odżywcze, nasiona, cena, uprawa
- Jajka - właściwości, wartości odżywcze, kalorie. Skorupki jaj
- Miłka abisyńska (teff) - właściwości, składniki odżywcze, cena, uprawa
- Sorgo - właściwości, wartości odżywcze, nasiona, cena, uprawa
- Proso - właściwości, wartości odżywcze, cena, uprawa
- Grzyby shiitake - właściwości, składniki odżywcze, cena
- Pomidor - właściwości, wartości odżywcze, kalorie. Pomidory w kuchni
- Bób - właściwości, wartości odżywcze, kalorie, uprawa. Bób w kuchni
- Amarantus (szarłat) - właściwości, ziarno, popping, mąka, uprawa
- Kawa palona, czy nie palona - którą wybrać?
- Aronia - właściwości. Sok, nalewka, dżem, przetwory z aronii - przepisy
- Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej
- Jagody Acai - właściwości, zastosowanie. Sok z Akai. Gdzie kupić?
- Morwa czarna - właściwości, uprawa, zastosowanie
- Pitaja, tamarillo, cherimoya - egzotyczne owoce
- Borówka amerykańska - właściwości, kalorie, jak spożywać?
- Arbuz - właściwości, kalorie, witaminy. Pestki arbuza
- Dieta antyhistaminowa - co to takiego?
- Kapusta kiszona - właściwości, walory zdrowotne i odchudzające
- Orkisz - właściwości, wartości odżywcze, uprawa. Orkisz w kuchni
- Ocet - właściwości, zastosowanie wodnego roztworu kwasu octowego
- Zakwas buraczany - przepis, właściwości, zastosowanie, dawkowanie
- Tapioka - bezglutenowa kasza z manioku
- Ogórki kiszone - wartości odżywcze, właściwości. Woda z kiszonych ogórków
- Okra - piżmian jadalny
- Przepisy na gofry w wersji fit
- Czarna porzeczka - właściwości odżywcze i zdrowotne, zastosowanie, przetwory, sok
- Lucerna siewna, kiełki lucerny - właściwości, zastosowanie, uprawa
- Czym jest masło klarowane (oczyszczone, ghee)? Właściwości i zastosowanie
- Rabarbar ogrodowy i lekarski - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
- Skorzonera (inaczej czarny korzeń, wężymord) - właściwości, uprawa, przepisy
- Ocet jabłkowy
- Dieta w niedoczynności tarczycy. Co jeść a czego unikać?
- Owoce morza - kilka przepisów na pyszne małże i skorupiaki
- Steki picanha - jak wybrać dobre mięso wołowe?
- Od czego zależy tempo odchudzania?
- Co to jest kapsaicyna?
- Fluor w organizmie - rola, zapotrzebowanie, źródła, niedobór, nadmiar
- Ksylitol - cukier brzozowy: właściwości, kalorie, cena
- Czosnek - właściwości, działanie, zastosowanie, przechowywanie, kalorie
- Kardamon - aromatyczna przyprawa: historia, właściwości, zastosowanie
- Chlor - rola w organizmie, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, zatrucie chlorem
- Kobalt w organizmie - rola, zapotrzebowanie, występowanie, niedobór, nadmiar
- Miedź w organizmie - rola, zapotrzebowanie, źródła, niedobór, nadmiar
- Imbir - właściwości lecznicze, zastosowanie
- Siarka w organizmie - rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar
- Jagody Goji - właściwości, wartości odżywcze, działanie, dawkowanie, przeciwwskazania
- Młody, zielony jęczmień - właściwości, działanie, zastosowanie, dawkowanie, cena
- Ryż - historia, wartości odżywcze, rodzaje ryżu i ich właściwości
- Oliwa z oliwek - historia, właściwości, kalorie, zastosowania
- Ziemniaki - historia, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie, odmiany
- Syrop klonowy - właściwości lecznicze i odżywcze, cena, kalorie
- Banan - właściwości lecznicze i odżywcze. Kaloryczność - ile kalorii ma banan?
- Goździki i ich niezwykłe właściwości
- Mleko migdałowe - właściwości zdrowotne, zastosowania, przepis, cena
- Potęga soku z kiszonej kapusty
- Dieta antycholesterolowa - zalecenia, produkty, przepisy
- Pietruszka: korzeń i natka z pietruszki - właściwości i zastosowanie
- Wasabi, czyli chrzan japoński - właściwości, przepisy, sosy
- Sezam - rodzaje, właściwości i zastosowanie. Nasiona i olej sezamowy
- Koper włoski (fenkuł) - właściwości, zastosowanie, uprawa, przepisy
- Molibden w organizmie - zapotrzebowanie, rola, źródła, niedobór, nadmiar
- Bor w organizmie - zapotrzebowanie, rola, niedobór, nadmiar
- Chrom w organizmie - rola, źródła, niedobór, nadmiar
- Tymianek: lecznicze właściwości aromatycznej przyprawy
- Żelazo w organizmie - rola, niedobór, nadmiar. Produkty bogate w żelazo
- Oregano - właściwości i zastosowanie. Olejek z oregano
- Selen w organizmie - zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar. Produkty bogate w selen
- Sok z brzozy, oskoła - właściwości, cena, pozyskiwanie, zastosowanie
- Mangan w organizmie - rola, niedobór, nadmiar. Produkty - źródła manganu
- Jod - rola w organizmie, niedobór, nadmiar, produkty bogate w jod
- Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie
- Cynk w organizmie - zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar. Produkty bogate w cynk
- Majeranek - właściwości lecznicze: na kaszel, katar, bóle. Napar z majeranku
- Sód w organizmie - rola, niedobór, nadmiar, źródła sodu
- Fosfor w organizmie - rola, niedobór, nadmiar, źródła
- Płatki owsiane - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze
- Kasza gryczana - właściwości, rodzaje, zastosowanie, przepisy
- Roślinne mleko owsiane - zamiennik mleka krowiego: właściwości. Jak je zrobić?
- Owsianka - smaczne i zdrowe śniadanie. Przepisy na owsiankę
- Kasza manna - właściwości, wartości odżywcze, przygotowanie, przepisy
- Kasza kuskus - właściwości, wartości odżywcze, przygotowanie, przepisy
- Przepisy Siostry Anastazji - ciasta, dania mięsne, przetwory i sałatki dla każdego
- Cynamon w walce o zdrowie - właściwości cynamonu
- Domowa mała cukierenka Klementynki - przykład miłości do pieczenia
- Soja w nowej odsłonie - o zaletach roślinnego mleka sojowego
- Ciecierzyca: smaczna i zdrowa - właściwości, wartości odżywcze, przepisy
- Siemię lniane i jego właściwości - kwasy tłuszczowe, błonnik, białko
- Jak zrobić wino owocowe domowej roboty?
- Szałwia hiszpańska i jej cudowne nasiona chia
- Grzybek tybetański, czyli o zaletach domowego kefiru z grzybka
- Co potrafi burak - o właściwościach buraka czerwonego czyli ćwikłowego
- Olej z pestek winogron - dlaczego jest tak ceniony? Właściwości i zastosowanie
- Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty - właściwości, smak, przepisy
- Czy dietetyk pomoże Ci schudnąć?
- Roszponka - księżniczka wśród warzyw
- Jarmuż - więcej niż kapusta - właściwości, przepisy, potrawy
- Kasza jaglana - najstarsza kasza o cudownych właściwościach
- Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie. Pesto z czosnku niedźwiedziego
- Wapń w organizmie - rola, niedobór, źródła wapnia
- Magnez w organizmie - rola, niedobór magnezu
- Potas w organizmie. Nadmiar, niedobór potasu
- Dieta ziemniaczana
- Bazylia - przyprawa: właściwości, uprawa
- Rozmaryn - przyprawa, właściwości, zastosowanie
- Kasza bulgur - właściwości zdrowotne i odżywcze
- Dieta śródziemnomorska - zasady, fakty i mity, jadłospis, korzyści, opinie