Zdrowa dieta

DyniaDynia, nasiona (pestki) dyni - właściwości, kalorie, przetwory

Podczas gdy z różnych zakątków świata docierają do nas produkty określane mianem superfood, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że "superżywność" powstaje także na terenie Polski. Niektóre z zal

Skozonera, czarny korzeń, wężymordSkorzonera (inaczej czarny korzeń, wężymord) - właściwości, uprawa, przepisy

Skorzonera zwana także czarnym korzeniem lub wężymordem, to warzywo, które było znane już przed wiekami. Dziś powraca w wielkim stylu, nadając potrawom nutę smaków retro, inspirując do poszukiwania no

ChrzanChrzan - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości chrzan jest nazywany słowiańskim żeń-szeniem. Kiedyś był niezwykle popularny w polskiej kuchni, dziś jest trochę zapomniany.

SałatkaDieta odchudzająca z pudełkiem - dlaczego warto?

Odchudzanie, ale i utrzymanie figury to nie lada wyzwanie - stwierdzenie banalne, patrząc na liczbę osób borykających się z nadwagą i otyłością na całym świecie. Na ten stan rzeczy wpływa wiele czynni

SuplementyUbichinol koenzym Q10 - suplementacja dla ludzi aktywnych!

Wertując wątki dyskusyjne w sieci, często natykamy się na powszechny problem - brakuje energii i chęci do życia. Pada wówczas pytanie jaki preparat działa efektywnie by to zmienić (oczywiście w sposób

Dodatki chemiczne do żywnościTajemnicze "E", czyli dodatki do żywności - co warto o nich wiedzieć?

Znajdujące się w bardzo wielu produktach spożywczych dodatki w postaci środków spulchniających, wzmacniaczy smaku i zapachu, barwników i konserwantów mogą być przyczyną problemów zdrowotnych takich ja

KapsaicynaCo to jest kapsaicyna?

Większość konsumentów - wielbicieli ostrej i wyrazistej kuchni - już wie, że kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, który odpowiada za charakterystyczny smak m.in. papryki chili: ostry i piekący.

StewiaStewia - właściwości, zastosowanie, uprawa

Stewia nazywana słodkim ziołem Paragwaju od stuleci wykorzystywana jest przez mieszkańców Ameryki Południowej. Około 100 lat temu trafiła również do Japonii. Dziś podbija Europę, stanowiąc zdrowszą al

Aronia - jagodyAronia - właściwości lecznicze i zdrowotne, wartości odżywcze, zastosowanie

Aronia jest uważana za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. Nazywana czarną jarzębiną, zaskakuje właściwościami zdrowotnymi, zapewnia piękny wygląd i jest lekiem na długowieczność. Nie

Ksylitol, cukier brzozowyKsylitol - cukier brzozowy: właściwości, kalorie, cena

Ksylitol - alkohol cukrowy, cukier brzozowy. Słodki smak od wielu lat kojarzony jest nie tylko z zastrzykiem energii, ale przede wszystkim z przyjemnością płynącą z jedzenia. I chociaż naukowcy z niem

Mąka kokosowaMąka kokosowa - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, cena

Mąka kokosowa - smaczna alternatywa w kuchni. Świadomość dotycząca żywienia zdecydowanie wzrasta. Szczególnie młodzi ludzie przywiązują coraz większą wagę do tego, aby odżywiać się nie tylko smacznie,

Jagody Goji - suszoneJagody Goji - właściwości, wartości odżywcze, działanie, dawkowanie, przeciwwskazania

Jagody Goji - nie bez przyczyny nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu. Mieszkańcy Azji twierdzą, że są najzdrowszymi owocami świata i uważają je nie tylko za składnik codziennej diety, ale także z

Młody jęczmieńMłody, zielony jęczmień - właściwości, działanie, zastosowanie, dawkowanie, cena

Jęczmień jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych przez ludzi. Na Bliskim Wchodzie znany był już w okresie neolitu. Egipcjanie piekli z niego placki, a także warzyli piwo. Sięgali po niego również

Makaron - rodzajeMakaron - historia, rodzaje, wartości odżywcze. Sosy do makaronów

Makarony uwielbiał Krzysztof Kolumb, a Giovanni Boccaccio znalazł dla nich miejsce w swojej najsłynniejszej powieści "Dekameron". Z kolei Aleksander Dumas, stwierdził, że są one daniem, którym dosłown

RyżRyż - historia, wartości odżywcze, rodzaje ryżu i ich właściwości

Ryż jest produktem stanowiącym podstawę codziennego pożywienia dla ponad połowy ludzi zamieszkujących Ziemię. Jego spożycie przekracza 700 milionów ton na rok. Aby dostarczyć takie ilości nasion, w pr

Oliwa z oliwekOliwa z oliwek - historia, właściwości, kalorie, zastosowania

W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek znana jest od tysięcy lat, w Polsce zadomowiła się dopiero w XVI wieku. Nie bez podstaw uważana była przez starożytnych za nektar Bogów. Antyczny poeta Home

ZiemniakiZiemniaki - historia, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie, odmiany

O ziemniakach pisali wybitni światowi literaci, a Vincent van Gogh uczynił je przewodnim motywem swojego obrazu o wszystko mówiącej nazwie: "Jedzący kartofle". Zgodzicie się zapewne, że o ziemniakach

SpirulinaSpirulina - właściwości, działanie, rodzaje, dawkowanie, cena

Spirulina potocznie nazywana jest mlekiem Matki Ziemi. Pod względem właściwości odżywczych pokonuje wszystkie rośliny oraz środki spożywcze. Zawiera tyle samo białka, co mięso. Dodatkowo jest bogata w

ChlorellaChlorella - właściwości, działanie, dawkowanie, cena

Chlorella - mikroskopijna alga o wielkich możliwościach. To mikroskopijny, jednokomórkowy glon zaliczany do gromady zielenic. Jej wielkość waha się w granicach od 2 do 12 mikronów. Zawiera ponad 70 su

Syrop klonowy w butelceSyrop klonowy - właściwości lecznicze i odżywcze, cena, kalorie

Syrop klonowy to nie tylko wyśmienity przysmak do naleśników, lodów i deserów. To także pochodzące wprost z Kanady płynne złoto obfitujące w szereg substancji odżywczych, wspomagających zdrowie i dobr

BananBanan - właściwości lecznicze i odżywcze. Kaloryczność - ile kalorii ma banan?

Nazwa banan pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego w dosłownym tłumaczeniu palec. Chociaż trudno w to uwierzyć, ten egzotyczny owoc w 75% składa się z wody, zaś jego kiście mogą osiągać wagę przek

PiwoPiwo - właściwości lecznicze i odżywcze. Kaloryczność - ile kalorii ma piwo?

Piwo - orzeźwiający napój z nutą goryczki znany był już w 4000 roku p. n.e. Początkowo wytwarzany był przez kulturę Sumerów, którzy przyrządzali go z orkiszu. Piwo ewoluowało na przestrzeni tysięcy la

Gęsi smalecSmalec z gęsi - właściwości i zastosowanie. Jak go zrobić?

Smalec kojarzy się nam z kalorycznym tłuszczem, którego do smażenia używały nasze babcie. Co ciekawe, dzisiaj smalec… wraca do łask! Okazuje się, że jako tłuszcz jest zdrowy i zaleca się stosowanie go

SzpinakSzpinak - właściwości lecznicze i odżywcze

Szpinak - zielone warzywo z dużą zawartością cennych składników. Pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji i należy do rodziny szarłatowatych. Na świecie znane są trzy gatunki szpinaku, jednak tylko jeden

GoździkiGoździki i ich niezwykłe właściwości

Choroby cywilizacyjne, alergie, nowotwory i wiele innych schorzeń, których dawniej nie znano, a dziś są coraz bardziej powszechne, sprawiają, że wiele osób odwraca się od medycyny akademickiej i zwrac

ŻurawinaŻurawina - znana i niedoceniana. Właściwości, zastosowanie, uprawa żurawiny

Skarbnica witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy, czyli o właściwościach żurawiny. Jeśli mówimy o owocach, zwykle mamy na myśli najbardziej znane jabłka, gruszki, banany czy owoce leśne. Nadal ma

GMO w PolsceZalety i wady GMO

GMO jest to żywność modyfikowana genetycznie, dzięki tym modyfikacjom ich materiał genetyczny zyskuje nowe cechy np. cechuje się wydłużonym okresem trwałości, większą odpornością na pasożyty itp.W Pol

Sok z kiszonej kapusty i kapustaPotęga soku z kiszonej kapusty

W dobie obecnej zaawansowanej technologicznie cywilizacji coraz więcej osób prowadzi siedzący tryb życia i w związku z tym, niestety, coraz częściej cierpimy na tzw. choroby cywilizacyjne oraz problem

Poziomy cholesteroluDieta antycholesterolowa - zalecenia, produkty, przepisy

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu nieodzowny jest cholesterol, jednak zbyt wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do wystąpienia wielu chorób m. in. choroby wieńcowej i zawału serca. Prawidł

Pietruszka zwyczajnaPietruszka: korzeń i natka z pietruszki - właściwości i zastosowanie

Pietruszka zwyczajna to znane ale wciąż jeszcze niedoceniane warzywo. Ta jasna kuzynka marchewki ma specyficzny smak i aromat. W sztuce kulinarnej korzeń pietruszki wykorzystywany jest jako składnik z

Sezam i olejek sezamowySezam - rodzaje, właściwości i zastosowanie. Nasiona i olej sezamowy

Sezam znamy wszyscy ale nie zawsze jesteśmy świadomi tego, jaką moc kryją te niewielkie ziarenka. Z sezamu pozyskuje się cenny olej sezamowy i zarówno on, jak i ziarna posiadają wiele właściwości lecz

SkwalenSkwalen i skwalan - różnice, właściwości, działanie i zastosowanie

Nazwy te na pierwszy rzut oka niewiele nam mówią i nic w tym dziwnego: dopiero od niedawna zyskują na popularności i coraz częściej mówi się o ich dobroczynnych działaniach na organizm ludzki. Skwalen

Acerola - owoce, liście, kwiatAcerola - mała skarbnica witaminy C. Właściwości i zastosowanie owoców, soku z aceroli

Acerola zwana również wiśnią z Barbados, jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Jej jeden, niewielki owoc zawiera tyle samo witaminy C, co kilogram cytryn, zaś mała szklanka wyciśniętego z niej soku odp

Lukrecja - roslina, liście, kwiatLukrecja - słodkie lekarstwo: właściwości, zastosowanie, uprawa

Lukrecja kojarzy się nam przede wszystkim z gotowaniem i słusznie - często wykorzystywana jest jako surowiec spożywczy ze względu na swoje walory smakowe oraz aromat. Co ciekawe, lukrecja jest także c

PigwaPigwa - właściwości, przepisy - nalewka, sok, dżem

Zdrowa i smaczna pigwa - właściwości i zastosowanie. Wiele osób myli ją z gruszką, inni nie wiedzą, jak można ją wykorzystać, a jeszcze inni… cieszą się smakiem i właściwościami zdrowotnymi pigwy: sma

Sok z brzozy - oskołaSok z brzozy, oskoła - właściwości, cena, pozyskiwanie, zastosowanie

Niegdyś nieodzowny element polskiej wiosny, jeszcze do niedawna zapomniany - dziś przebojem wkracza na półki polskich sklepów.Mowa o oskole - soku z brzozy (Succus Betulae) będącym od lat jednym z głó

Olej z czarnuszkiOlej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie. Czarnuszka jest rośliną, która przez tysiąclecia była uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej. Obecnie, z powodzeniem jest wykorzy

Olej lnianyOlej lniany - właściwości, zastosowanie

Olej lniany zawiera duże ilości niezbędnego dla organizmu człowieka kwasu Omega-3.Jest on budulcem tkanki mózgowej, każdej komórki organizmu oraz bierze udział w syntezie hormonów.Naukowcy udowodnili,

Witaminy i minerałyWitaminy i minerały. Najlepsze źródła oraz jak najlepiej uzupełniać niedobory

Witaminy i minerały odgrywają w naszym organizmie rolę szczególną. Opóźniają procesy starzenia, eliminują toksyny, wpływają na dobre samopoczucie, odpowiadają za kondycję umysłu, dbają o odporność, ch

Płatki owsianePłatki owsiane - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Płatki owsiane leżą na półkach w każdym sklepie spożywczym, nie wyróżniając się jakimś szczególnie kuszącym wyglądem, albowiem wyglądają zwyczajnie. Wyparte przez lansowane wśród producentów płatki śn

OwsiankaOwsianka - smaczne i zdrowe śniadanie. Przepisy na owsiankę

O tym, że warto jeść śniadanie dobrze wiemy ale co zrobić, kiedy na śniadanie brakuje i czasu i… pomysłów? Wtedy z pomocą przychodzi owsianka, zdrowa i smaczna propozycja dla każdego, ponieważ jej lic

PasternakPasternak: warzywo i roślina lecznicza - właściwości, zastosowanie

Pasternak zwyczajny wcale nie taki zwyczajny. Wygląda jak pietruszka ale tak naprawdę kryje w sobie wiele różnorodnych właściwości, za które powinien być bardziej doceniany. Mowa oczywiście o pasterna

Siemię lnianeSiemię lniane i jego właściwości - kwasy tłuszczowe, błonnik, białko

Siemię lniane gości w mało którym domu, co jest nieco zaskakujące - po poznaniu jego zdrowotnych właściwości chętniej będziemy je spożywać. Bądź co bądź nasiona lnu powinny stanowić dodatek do naszej

Nasiona chia - szałwia hiszpańskaSzałwia hiszpańska i jej cudowne nasiona chia

Wiele dobrego słyszy się dziś o szałwii hiszpańskiej, czyli roślinie, z jakiej pozyskujemy nasiona chia. Uznawane są one za jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Posiadają więcej w

Grzybek tybetański - kefir z grzybka tybetańskiegoGrzybek tybetański, czyli o zaletach domowego kefiru z grzybka

Kefir z grzybka... brzmi niezwykle? W przypadku grzybka tybetańskiego jest to zupełnie realne, ponieważ jego niewielkie ziarenka pozwalają na zrobienie zdrowego i smacznego kefiru, znajdującego zastos

Burak czerwony, ćwikłowyCo potrafi burak - o właściwościach buraka czerwonego czyli ćwikłowego

Burak czerwony, ćwikłowy - właściwości. Burak to znane i smaczne warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w naszych kuchniach. Istnieje wiele odmian buraków, znane są między innymi buraki czerwon

Olej z pestek winogronOlej z pestek winogron - dlaczego jest tak ceniony? Właściwości i zastosowanie

Ceniony olej z pestek winogron - właściwości, zastosowanie. Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej zdrowych produktów z rodziny olejów roślinnych. Na popularności zyskuje między innymi olej kokosow

Komosa ryżowaKomosa ryżowa, czyli zdrowa i smaczna quinoa

Czym jest ryż peruwiański, czyli komosa ryżowa? Ryż peruwiański, czyli komosa ryżowa, zwana również quinoa to roślina, która nie jest zbożem ale posiada nasiona bogate w skrobię. Nazywana jest więc ps

Topinambur - słonecznik bulwiastyTopinambur, czyli słonecznik bulwiasty - właściwości, smak, przepisy

Tajemniczy topinambur  co to takiego? Gdy pierwszy raz słyszymy słowo topinambur, zwykle nie przychodzi nam do głowy nic konkretnego. Jakaś egzotyczna potrawa? Owoc? A może zwierzę? Nic bardziej mylne

RoszponkaRoszponka - księżniczka wśród warzyw

Jej wysokość roszpunka (też roszponka) - księżniczka wśród warzyw. Roszponka: na pierwszy rzut oka niepozorna, podobna do sałaty. Tak naprawdę jednak to roślina, która zasługuje na uwagę, choćby z uwa

RukolaRukola - właściwości odżywcze i lecznicze. Sałatka z rukoli

Rukola w naszej diecie i w naszej kuchni - właściwości odżywcze i lecznicze. Rukola, a właściwie rokietta siewna, to roślina z rodziny kapustowatych. Ma bardzo przyjemny, lekko gorzkawy smak oraz oryg

Piramida zdrowego żywieniaNowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej

Na początku 2016 roku, na Pierwszym Kongresie Żywieniowym, który miał miejsce w Warszawie, Instytut Żywności i Żywienia opublikował najnowszą wersję piramidy żywieniowej. W porównaniu do piramidy z 20