Zdrowa dieta

Maliny 5 powodów, dla których warto jeść maliny

Chociaż świeże maliny już trudno dostać, to właśnie nadszedł sezon, by korzystać obficie z ich przet

Zdrowe odżywianie Co to znaczy zdrowe odżywianie?

Wraz z rozwojem dietetyki, próby zdrowego odżywiania i aktywnego stylu życia są coraz popularniejsze

Goździki Goździki i ich niezwykłe właściwości

Choroby cywilizacyjne, alergie, nowotwory i wiele innych schorzeń, których dawniej nie znano, a dziś

Herbata Rooibos Herbaty Rooibos i ukryta w nich magia - podstawowe informacje

Do Europy dotarła dopiero ok. 100 lat temu, jednak w krajach południowej Afryki znana jest o wiele d

Dieta wspomagająca pracę mózgu Dieta, która wspomaga pracę mózgu - na czym polega?

Dieta większości z nas kojarzy się z jadłospisem, którego zadaniem jest umożliwienie zgubienia nadpr

Dietetyczne śniadania 4 pyszne przepisy na dietetyczne śniadania

Jeśli próbujesz schudnąć i zdrowiej się odżywiać, to na pewno jesteś na diecie. Podstawą zdrowej die

Matcha - zmielona zielona herbata Matcha - najzdrowsza z zielonych herbat

Matcha to pochodząca z południowo-wschodniej Azji zielona herbata w proszku, której niezwykłe właści

Przenie herbaty Herbata jako źródło przeciwutleniaczy i kofeiny

Herbata jest napojem znanym, lubianym i często wybieranym przez ludzi już od stuleci. Stanowi 40% ws

GMO w Polsce GMO w Polsce jednak zakazane

GMO - organizmy genetycznie zmodyfikowane. Unia Europejska wymusiła na Polsce dostosowanie naszych p

GMO w Polsce Zalety i wady GMO

GMO jest to żywność modyfikowana genetycznie, dzięki tym modyfikacjom ich materiał genetyczny zyskuj

Sok z kiszonej kapusty i kapusta Potęga soku z kiszonej kapusty

W dobie obecnej zaawansowanej technologicznie cywilizacji coraz więcej osób prowadzi siedzący tryb ż

Poziomy cholesterolu Dieta antycholesterolowa - zalecenia, produkty, przepisy

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu nieodzowny jest cholesterol, jednak zbyt wysoki poziom chol

Pierogi Pierogi - czyli wszystko o "polskim" przysmaku

Nie trudno zapomnieć sytuacji, w której babcia stoi przy stole kuchennym i skleja dwusetnego pieroga

Pietruszka zwyczajna Pietruszka: korzeń i natka z pietruszki - właściwości i zastosowanie

Pietruszka zwyczajna to znane ale wciąż jeszcze niedoceniane warzywo. Ta jasna kuzynka marchewki ma

Sezam i olejek sezamowy Sezam - rodzaje, właściwości i zastosowanie. Nasiona i olej sezamowy

Sezam znamy wszyscy ale nie zawsze jesteśmy świadomi tego, jaką moc kryją te niewielkie ziarenka. Z

Skwalen Skwalen i skwalan - różnice, właściwości, działanie i zastosowanie

Nazwy te na pierwszy rzut oka niewiele nam mówią i nic w tym dziwnego: dopiero od niedawna zyskują n

Acerola - owoce, liście, kwiat Acerola - mała skarbnica witaminy C

Acerola zwana również wiśnią z Barbados, jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Zawiera jej około 30 r

Lukrecja - roslina, liście, kwiat Lukrecja - słodkie lekarstwo: właściwości, zastosowanie, uprawa

Lukrecja kojarzy się nam przede wszystkim z gotowaniem i słusznie - często wykorzystywana jest jako

Sok z brzozy Sok z brzozy, oskoła - właściwości, cena, pozyskiwanie, zastosowanie

Niegdyś nieodzowny element polskiej wiosny, jeszcze do niedawna zapomniany - dziś przebojem wkracza

Olej lniany Olej lniany - właściwości, zastosowanie

Olej lniany zawiera duże ilości niezbędnego dla organizmu człowieka kwasu Omega-3.Jest on budulcem t

Płatki owsiane Płatki owsiane - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Płatki owsiane leżą na półkach w każdym sklepie spożywczym, nie wyróżniając się jakimś szczególnie k

Owsianka Owsianka - smaczne i zdrowe śniadanie. Przepisy na owsiankę

O tym, że warto jeść śniadanie dobrze wiemy ale co zrobić, kiedy na śniadanie brakuje i czasu i… pom

Wędzenie Jak zacząć przygodę z wędzeniem?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na stworzenie własnej domowej wędzarni - dzięk

Ciecierzyca Ciecierzyca: smaczna i zdrowa - właściwości, wartości odżywcze, przepisy

O zaletach cieciorki, czyli ciecierzycy (tzw. grochu włoskiego) można mówić długo. Jest jednak nie t

Pasternak Pasternak: warzywo i roślina lecznicza - właściwości, zastosowanie

Pasternak zwyczajny wcale nie taki zwyczajny Wygląda jak pietruszka ale tak naprawdę kryje w sobie w

Siemię lniane Siemię lniane i jego właściwości - kwasy tłuszczowe, błonnik, białko

Siemię lniane gości w mało którym domu, co jest nieco zaskakujące - po poznaniu jego zdrowotnych wła

Nasiona chia - szałwia hiszpańska Szałwia hiszpańska i jej cudowne nasiona chia

Szałwia hiszpańska i jej cudowne nasiona chia Wiele dobrego słyszy się dziś o szałwii hiszpańskiej,

Grzybek tybetański - kefir z grzybka tybetańskiego Grzybek tybetański, czyli o zaletach domowego kefiru z grzybka

Kefir z grzybka... brzmi niezwykle? W przypadku grzybka tybetańskiego jest to zupełnie realne, ponie

Burak czerwony, ćwikłowy Co potrafi burak - o właściwościach buraka czerwonego czyli ćwikłowego

Burak czerwony, ćwikłowy - właściwości Burak to znane i smaczne warzywo, które znajduje szerokie zas

Komosa ryżowa Komosa ryżowa, czyli zdrowa i smaczna quinoa

Czym jest ryż peruwiański, czyli komosa ryżowa? Ryż peruwiański, czyli komosa ryżowa, zwana również

Topinambur - słonecznik bulwiasty Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty - coraz bardziej doceniany

Słonecznik bulwiasty, czyli topinambur - coraz bardziej doceniany Tajemniczy topinambur  co to takie

Roszponka Roszponka - księżniczka wśród warzyw

Jej wysokość roszpunka (też roszponka) - księżniczka wśród warzyw Roszponka: na pierwszy rzut oka ni

Jarmuż Jarmuż - więcej niż kapusta - właściwości, przepisy, potrawy

Jarmuż - zdrowa i smaczna kapusta Dla wielu to tylko odmiana kapusty, dla innych: smaczny i zdrowy s

Rukola Rukola - właściwości odżywcze i lecznicze. Sałatka z rukoli

Rukola w naszej diecie i w naszej kuchni - właściwości odżywcze i leczniczeRukola, a właściwie Rokie

Młody jęczmień Młody jęczmień - zielona siła zdrowia

Gdy chodzi o nasze zdrowie - zawsze warto "grać w zielone". Zieleń jest nam przyjazna pod każdym wzg

Piramida zdrowego żywienia Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej

Na początku 2016 roku, na Pierwszym Kongresie Żywieniowym, który miał miejsce w Warszawie, Instytut