Zdrowa dieta

JeżynyJeżyny - właściwości, wartości odżywcze, kalorie, cena

Wielu z nas pamięta, jak dawno temu przemierzało łąki i leśne zagajniki w ich poszukiwaniu. Ich ciemne, soczyste owoce do dziś kojarzone są z jednym z najwspanialszych smaków jesieni. Zapomniane na wi

BoczniakiBoczniaki: właściwości, wartości odżywcze, kalorie, cena, uprawa

Wokół grzybów na przestrzeni wieków narosło wiele mitów. Niektóre starożytne plemiona przypisywały im magiczne i lecznicze właściwości, inne uważały za dzieło szatana. Jednym z grzybów, który w ostatn

GrzybyGrzyby: właściwości, wartości odżywcze, witaminy, zbieranie

Jeszcze kilka lat temu były uważane za bezwartościowe i ciężkostrawne. Dziś udowadniają, że jest zupełnie inaczej. Grzyby, bo o nich mowa, warto jeść nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe.

CebulaCebula i syrop, sok z cebuli: naturalne lekarstwo - właściwości

Cebula, sok, syrop z cebuli - właściwości, zastosowanie. Z czym kojarzy się nam cebula? Z pewnością z ronieniem łez podczas jej obierania oraz z ostrym smakiem i zapachem. Niektórzy za nią nie przepad

KamutKamut - właściwości, wartości odżywcze, nasiona, cena, uprawa

Chociaż jego ziarna są dwukrotnie większe niż doskonale nam znanej pszenicy, zawierają o wiele mniej substancji alergizujących. Popularny w czasach starożytnych i następnie zapomniany na tysiąclecia,

Jaja kurzeJajka - właściwości, wartości odżywcze, kalorie. Skorupki jaj

Trudno wyobrazić sobie bez jaj nie tylko święta Wielkanocne, ale także polską kuchnię. Przyrządzane na rozmaite sposoby, zaskakują nie tylko ciekawym smakiem, ale posiadają szereg właściwości odżywczy

Miłka abisyńska - teffMiłka abisyńska (teff) - właściwości, składniki odżywcze, cena, uprawa

Zboża od zawsze odgrywają ważną rolę w diecie człowieka. Jeszcze do niedawna sięgaliśmy po te rodzime, uprawiane na polskich polach. Dziś coraz częściej w kuchni pojawiają się rośliny egzotyczne. Co j

SorgoSorgo - właściwości, wartości odżywcze, nasiona, cena, uprawa

O tym, że zboża są ważnym elementem w diecie człowieka wiemy wszyscy. Z tego względu tak dużą popularnością cieszą się nasze rodzime rośliny: pszenica, żyto czy owies. W ostatnich czasach jednak coraz

ProsoProso - właściwości, wartości odżywcze, cena, uprawa

Jeszcze do niedawna proso kojarzyło się głownie z ptasim karmnikiem. Wzrastający poziom świadomości żywieniowej sprawił jednak, że dziś to wyjątkowe zboże wraca do łask. Produkty z prosa coraz częście

Grzyby shiitakeGrzyby shiitake - właściwości, składniki odżywcze, cena

Grzyby shiitake (twardnik japoński, twardziak jadalny) są dalekimi krewnymi pieczarek, znanymi w chińskiej medycynie ludowej od 2000 lat. Są wykorzystywane do leczenia schorzeń serca, guzów nowotworow

PomidorPomidor - właściwości, wartości odżywcze, kalorie. Pomidory w kuchni

Pomidory zajmują czwarte miejsce pod względem popularności wśród warzyw, zaraz po ziemniakach, sałacie oraz cebuli.  Pomidor doskonale smakuje i jest niskokaloryczny, przez co może stanowić znakomity

BóbBób - właściwości, wartości odżywcze, kalorie, uprawa. Bób w kuchni

Bób jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego ślady znaleziono w wykopaliskach pochodzących z epoki brązu. Archeolodzy udowodnili, że stanowił jeden z podstawowych składników pokarmowych w star

Amarantus - szarłat, Amaranthus cruentus LAmarantus (szarłat) - właściwości, ziarno, popping, mąka, uprawa

Amarantus (amarant, szarłat wiechowaty lub wyniosły, łac. Amaranthus cruentus L.) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. Zawiera więcej żelaza niż szpinak, więcej błonnika niż owies i więc

Kawa palonaKawa palona, czy nie palona - którą wybrać?

Nie każdy zapewne wie, ale kawa może być również niepalona. Ten rodzaj ziaren nazywa się "kawą zieloną", a jej smak nie może się bardziej różnić od małej czarnej, choćby nawet była poddawania procesow

SzpinakSzpinak - dla zdrowia i urody

Jest bardzo znany, a mimo to wciąż niedoceniany. Większość dzieci na jego widok ucieka z krzykiem. A szkoda, bo szpinak, o którym tu mowa to jedno z najzdrowszych i najbardziej przyjaznych dla naszego

AroniaAronia - właściwości. Sok, nalewka, dżem, przetwory z aronii - przepisy

Aronia to dobrze znany nam krzew, z owoców którego przyrządzać można smaczny i zdrowy sok, dżem, nalewkę oraz wiele innych przetworów. Poza tym, aronia uważana jest za ceniona roślinę zielarską, ponie

ŻurawinaŻurawina - właściwości. Sok, nalewka, przetwory z żurawiny - przepisy

Żurawina od dawna znana jest jako naturalne lekarstwo na problemy z pęcherzem moczowym. Tak naprawdę jednak ma o wiele więcej cennych właściwości i zasługuje na naszą uwagę. Żurawina stosowana jest ja

KombuchaKombucha - grzybek herbaciany

Grzybek herbaciany jest układem symbiotycznych bakterii i drożdży, którego struktura przypomina galaretowaty dysk o kremowym kolorze, przyjmujący kształt naczynia, w którym się znajduje. Napój z kombu

Jagody AcaiJagody Acai - właściwości, zastosowanie. Sok z Akai. Gdzie kupić?

Smaczne jagody acai kojarzą nam się głównie z odchudzaniem, a dokładniej suplementami diety z zawartością tych owoców, które ze względu na swój skład skutecznie wspomagają gubienie zbędnych kilogramów

Owoce morwy czarnejMorwa czarna - właściwości, uprawa, zastosowanie

Właściwości lecznicze morwy czarnej docenił sam Karol Wielki, nakazując jej rozpowszechnianie na północ od Alp. Jeszcze kilkanaście lat temu była powszechnie sadzona w ogrodach, a także w miejskich pa

Pitaja, tamarillo, cherimoya - egzotyczne owocePitaja, tamarillo, cherimoya - egzotyczne owoce

Pitaja, tamarillo, cherimoya - trzy owoce z Ameryki Południowej łączące świetny smak i walory zdrowotne. Nie tylko świetnie smakują, ale są cennym źródłem witamin, minerałów oraz innych substancji nie

Borówka amerykańskaBorówka amerykańska - właściwości, kalorie, jak spożywać?

Bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów pozwala zaliczyć borówkę amerykańską do superfoods. To owoc, który z jednej strony wykazuje bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i doskonale sprawdza s

ArbuzArbuz - właściwości, kalorie, witaminy. Pestki arbuza

Arbuz jest niezwykłym owocem, który w ponad 90% składa się z wody. Uprawia się go w blisko stu krajach na całym świecie, chociaż największe plony zbierane są w Chinach oraz w Turcji.

Zdrowa żywnośćZdrowa żywność dla łasucha - w co zaopatrzyć kuchnię?

Starasz się jeść zdrowo i ekologicznie, ale brakuje Ci czasami nieco słodkości? Decydując się na naturalną dietę nie musisz zupełnie rezygnować z jedzenia słodyczy. Ekologiczna żywność to przecież nie

Kapusta kiszonaKapusta kiszona - właściwości, walory zdrowotne i odchudzające

Kiszona kapusta świetnie smakuje i wykazuje świetny wpływ na zdrowie. Warunkuje rozwój odpowiedniej mikroflory przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność i chroni przed nowotworami. Od wieków jest obecn

Orkisz - ziarnoOrkisz - właściwości, wartości odżywcze, uprawa. Orkisz w kuchni

Właściwości orkiszu doceniono już w starożytności. Pisała o nim Hildegarda z Bingen, stosowały go w kuchni poprzednie pokolenia. Zapomniany na wiele lat, dziś triumfalnie powraca do świata kulinariów,

Zakwas buraczanyZakwas buraczany - przepis, właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Zakwas buraczany to najtańsza i najzdrowsza naturalna bomba witaminowa. Poprawia morfologię, uodparnia, oczyszcza organizm, uszczelnia jelita i zapobiega alergiom. Jest łatwy w wykonaniu. Kiedy najlep

Ogórki kiszoneOgórki kiszone - wartości odżywcze, właściwości. Woda z kiszonych ogórków

Ogórki są bardzo zdrowie i do tego świetnie smakują. Zawierają dużą ilość wody i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są również ważnym elementem wielu potraw. Nieste

Okra - piżmian jadalnyOkra - piżmian jadalny

Okra jest nazywana warzywem mądrości. Uprawiana od ponad 5 tysięcy lat, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej, azjatyckiej i afrykańskiej. W ostatnich latach zasłynęła także jako superfood

Czarne porzeczki - owoce i liścieCzarna porzeczka - właściwości odżywcze i zdrowotne, zastosowanie, przetwory, sok

W 25 gramach tego niezwykłego owocu znajduje się tyle witaminy C, ile wystarcza, aby pokryć całodzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Zawiera także szereg innych s

Lucerna siewnaLucerna siewna, kiełki lucerny - właściwości, zastosowanie, uprawa

Ta niezwykła, jedna z najstarszych roślin uprawnych, jeszcze do niedawna była znana jako surowiec paszy dla zwierząt. Zawiera bowiem trzykrotnie więcej białka niż soja. Wykorzystywano ją także w chara

BrukiewBrukiew - właściwości, wartości odżywcze, uprawa

Brukiew często jest nazywana karpielem lub kwaczkiem. Jeszcze do niedawna była uważana przede wszystkim za warzywo pastewne. W ubiegłym wieku zyskała niechlubną sławę, stanowiąc podstawę żywienia w cz

Masło klarowane, oczyszczone, gheeCzym jest masło klarowane (oczyszczone, ghee)? Właściwości i zastosowanie

Na przestrzeni ostatnich lat tłuszcze zwierzęce wypracowały sobie złą sławę. Powodują wzrost poziomu cholesterolu we krwi i są źródłem wolnych rodników. W ten sposób przyczyniają się do powstawania sz

RabarbarRabarbar ogrodowy i lekarski - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Chociaż jest warzywem, wiele osób uparcie twierdzi, że to owoc. Kojarzy się przede wszystkim z babcinym kompotem i ciastem drożdżowym. Rabarbar, zwany inaczej rzewieniem, to niezwykła roślina zaskakuj

Skozonera, czarny korzeń, wężymordSkorzonera (inaczej czarny korzeń, wężymord) - właściwości, uprawa, przepisy

Skorzonera zwana także czarnym korzeniem lub wężymordem, to warzywo, które było znane już przed wiekami. Dziś powraca w wielkim stylu, nadając potrawom nutę smaków retro, inspirując do poszukiwania no

ocet jabłkowyOcet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest produktem, pozyskiwanym z jabłek oraz poddanym procesom fermentacyjnym. Można go kupić w sklepach spożywczych, ale bardzo popularne jest samodzielne przygotowywanie octu jabłkowego

Czarna jagodaCzarna jagoda - właściwości lecznicze

Czarna jagoda - właściwości lecznicze. Czarna jagoda to zwyczajowa nazwa borówki czarnej, która występuje także pod kilkoma innymi nazwami: borówka, borówka czernica, czernica, borowina, jagoda leśna,

DyniaDynia, nasiona (pestki) dyni - właściwości, kalorie, przetwory

Podczas gdy z różnych zakątków świata docierają do nas produkty określane mianem superfood, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że "superżywność" powstaje także na terenie Polski. Niektóre z zal

ChrzanChrzan - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości chrzan jest nazywany słowiańskim żeń-szeniem. Kiedyś był niezwykle popularny w polskiej kuchni, dziś jest trochę zapomniany.

SuplementyUbichinol koenzym Q10 - suplementacja dla ludzi aktywnych!

Wertując wątki dyskusyjne w sieci, często natykamy się na powszechny problem - brakuje energii i chęci do życia. Pada wówczas pytanie jaki preparat działa efektywnie by to zmienić (oczywiście w sposób

KapsaicynaCo to jest kapsaicyna?

Większość konsumentów - wielbicieli ostrej i wyrazistej kuchni - już wie, że kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, który odpowiada za charakterystyczny smak m.in. papryki chili: ostry i piekący.

StewiaStewia - właściwości, zastosowanie, uprawa

Stewia nazywana słodkim ziołem Paragwaju od stuleci wykorzystywana jest przez mieszkańców Ameryki Południowej. Około 100 lat temu trafiła również do Japonii. Dziś podbija Europę, stanowiąc zdrowszą al

Ksylitol, cukier brzozowyKsylitol - cukier brzozowy: właściwości, kalorie, cena

Ksylitol - alkohol cukrowy, cukier brzozowy. Słodki smak od wielu lat kojarzony jest nie tylko z zastrzykiem energii, ale przede wszystkim z przyjemnością płynącą z jedzenia. I chociaż naukowcy z niem

Mąka kokosowaMąka kokosowa - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, cena

Mąka kokosowa - smaczna alternatywa w kuchni. Świadomość dotycząca żywienia zdecydowanie wzrasta. Szczególnie młodzi ludzie przywiązują coraz większą wagę do tego, aby odżywiać się nie tylko smacznie,

Jagody Goji - suszoneJagody Goji - właściwości, wartości odżywcze, działanie, dawkowanie, przeciwwskazania

Jagody Goji - nie bez przyczyny nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu. Mieszkańcy Azji twierdzą, że są najzdrowszymi owocami świata i uważają je nie tylko za składnik codziennej diety, ale także z

Młody jęczmieńMłody, zielony jęczmień - właściwości, działanie, zastosowanie, dawkowanie, cena

Jęczmień jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych przez ludzi. Na Bliskim Wchodzie znany był już w okresie neolitu. Egipcjanie piekli z niego placki, a także warzyli piwo. Sięgali po niego również

Czekolada gorzkaCzekolada - historia, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie

Przed tysiącami lat toasty podczas najważniejszych uroczystości rodzinnych i państwowych wznoszono kubkiem gorącej czekolady. Jak podają źródła historyczne ten niesamowity napój wynaleźli Olmekowie, c

Makaron - rodzajeMakaron - historia, rodzaje, wartości odżywcze. Sosy do makaronów

Makarony uwielbiał Krzysztof Kolumb, a Giovanni Boccaccio znalazł dla nich miejsce w swojej najsłynniejszej powieści "Dekameron". Z kolei Aleksander Dumas, stwierdził, że są one daniem, którym dosłown

RyżRyż - historia, wartości odżywcze, rodzaje ryżu i ich właściwości

Ryż jest produktem stanowiącym podstawę codziennego pożywienia dla ponad połowy ludzi zamieszkujących Ziemię. Jego spożycie przekracza 700 milionów ton na rok. Aby dostarczyć takie ilości nasion, w pr

Oliwa z oliwekOliwa z oliwek - historia, właściwości, kalorie, zastosowania

W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek znana jest od tysięcy lat, w Polsce zadomowiła się dopiero w XVI wieku. Nie bez podstaw uważana była przez starożytnych za nektar Bogów. Antyczny poeta Home

ZiemniakiZiemniaki - historia, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie, odmiany

O ziemniakach pisali wybitni światowi literaci, a Vincent van Gogh uczynił je przewodnim motywem swojego obrazu o wszystko mówiącej nazwie: "Jedzący kartofle". Zgodzicie się zapewne, że o ziemniakach

SpirulinaSpirulina - właściwości, działanie, rodzaje, dawkowanie, cena

Spirulina potocznie nazywana jest mlekiem Matki Ziemi. Pod względem właściwości odżywczych pokonuje wszystkie rośliny oraz środki spożywcze. Zawiera tyle samo białka, co mięso. Dodatkowo jest bogata w

ChlorellaChlorella - właściwości, działanie, dawkowanie, cena

Chlorella - mikroskopijna alga o wielkich możliwościach. To mikroskopijny, jednokomórkowy glon zaliczany do gromady zielenic. Jej wielkość waha się w granicach od 2 do 12 mikronów. Zawiera ponad 70 su

Syrop klonowy w butelceSyrop klonowy - właściwości lecznicze i odżywcze, cena, kalorie

Syrop klonowy to nie tylko wyśmienity przysmak do naleśników, lodów i deserów. To także pochodzące wprost z Kanady płynne złoto obfitujące w szereg substancji odżywczych, wspomagających zdrowie i dobr

BananBanan - właściwości lecznicze i odżywcze. Kaloryczność - ile kalorii ma banan?

Nazwa banan pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego w dosłownym tłumaczeniu palec. Chociaż trudno w to uwierzyć, ten egzotyczny owoc w 75% składa się z wody, zaś jego kiście mogą osiągać wagę przek

PiwoPiwo - właściwości lecznicze i odżywcze. Kaloryczność - ile kalorii ma piwo?

Piwo - orzeźwiający napój z nutą goryczki znany był już w 4000 roku p. n.e. Początkowo wytwarzany był przez kulturę Sumerów, którzy przyrządzali go z orkiszu. Piwo ewoluowało na przestrzeni tysięcy la

KopytkaKopytka inne niż wszystkie

Kopytka, nazywane także leniwymi, a w województwie wielkopolskim szagówkami (od klasycznej wersji różnią się one tym, że są bardziej miękkie, a do ich przyrządzenia nie używa się sera twarogowego), to

Gęsi smalecSmalec z gęsi - właściwości i zastosowanie. Jak go zrobić?

Smalec kojarzy się nam z kalorycznym tłuszczem, którego do smażenia używały nasze babcie. Co ciekawe, dzisiaj smalec… wraca do łask! Okazuje się, że jako tłuszcz jest zdrowy i zaleca się stosowanie go

SzpinakSzpinak - właściwości lecznicze i odżywcze

Szpinak - zielone warzywo z dużą zawartością cennych składników. Pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji i należy do rodziny szarłatowatych. Na świecie znane są trzy gatunki szpinaku, jednak tylko jeden

GoździkiGoździki i ich niezwykłe właściwości

Choroby cywilizacyjne, alergie, nowotwory i wiele innych schorzeń, których dawniej nie znano, a dziś są coraz bardziej powszechne, sprawiają, że wiele osób odwraca się od medycyny akademickiej i zwrac

GMO w PolsceZalety i wady GMO

GMO jest to żywność modyfikowana genetycznie, dzięki tym modyfikacjom ich materiał genetyczny zyskuje nowe cechy np. cechuje się wydłużonym okresem trwałości, większą odpornością na pasożyty itp.W Pol

Sok z kiszonej kapusty i kapustaPotęga soku z kiszonej kapusty

W dobie obecnej zaawansowanej technologicznie cywilizacji coraz więcej osób prowadzi siedzący tryb życia i w związku z tym, niestety, coraz częściej cierpimy na tzw. choroby cywilizacyjne oraz problem

Pietruszka zwyczajnaPietruszka: korzeń i natka z pietruszki - właściwości i zastosowanie

Pietruszka zwyczajna to znane ale wciąż jeszcze niedoceniane warzywo. Ta jasna kuzynka marchewki ma specyficzny smak i aromat. W sztuce kulinarnej korzeń pietruszki wykorzystywany jest jako składnik z

Sezam i olejek sezamowySezam - rodzaje, właściwości i zastosowanie. Nasiona i olej sezamowy

Sezam znamy wszyscy ale nie zawsze jesteśmy świadomi tego, jaką moc kryją te niewielkie ziarenka. Z sezamu pozyskuje się cenny olej sezamowy i zarówno on, jak i ziarna posiadają wiele właściwości lecz

SkwalenSkwalen i skwalan - różnice, właściwości, działanie i zastosowanie

Nazwy te na pierwszy rzut oka niewiele nam mówią i nic w tym dziwnego: dopiero od niedawna zyskują na popularności i coraz częściej mówi się o ich dobroczynnych działaniach na organizm ludzki. Skwalen

Acerola - owoce, liście, kwiatAcerola - mała skarbnica witaminy C. Właściwości i zastosowanie owoców, soku z aceroli

Acerola zwana również wiśnią z Barbados, jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Jej jeden, niewielki owoc zawiera tyle samo witaminy C, co kilogram cytryn, zaś mała szklanka wyciśniętego z niej soku odp

PigwaPigwa - właściwości, przepisy - nalewka, sok, dżem

Zdrowa i smaczna pigwa - właściwości i zastosowanie. Wiele osób myli ją z gruszką, inni nie wiedzą, jak można ją wykorzystać, a jeszcze inni… cieszą się smakiem i właściwościami zdrowotnymi pigwy: sma

Sok z brzozy - oskołaSok z brzozy, oskoła - właściwości, cena, pozyskiwanie, zastosowanie

Niegdyś nieodzowny element polskiej wiosny, jeszcze do niedawna zapomniany - dziś przebojem wkracza na półki polskich sklepów.Mowa o oskole - soku z brzozy (Succus Betulae) będącym od lat jednym z głó

Olej z czarnuszkiOlej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie. Czarnuszka jest rośliną, która przez tysiąclecia była uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej. Obecnie, z powodzeniem jest wykorzy

Olej lnianyOlej lniany - właściwości, zastosowanie

Olej lniany zawiera duże ilości niezbędnego dla organizmu człowieka kwasu Omega-3.Jest on budulcem tkanki mózgowej, każdej komórki organizmu oraz bierze udział w syntezie hormonów.Naukowcy udowodnili,

Witaminy i minerałyWitaminy i minerały. Najlepsze źródła oraz jak najlepiej uzupełniać niedobory

Witaminy i minerały odgrywają w naszym organizmie rolę szczególną. Opóźniają procesy starzenia, eliminują toksyny, wpływają na dobre samopoczucie, odpowiadają za kondycję umysłu, dbają o odporność, ch

Płatki owsianePłatki owsiane - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Płatki owsiane leżą na półkach w każdym sklepie spożywczym, nie wyróżniając się jakimś szczególnie kuszącym wyglądem, albowiem wyglądają zwyczajnie. Wyparte przez lansowane wśród producentów płatki śn

PasternakPasternak: warzywo i roślina lecznicza - właściwości, zastosowanie

Pasternak zwyczajny wcale nie taki zwyczajny. Wygląda jak pietruszka ale tak naprawdę kryje w sobie wiele różnorodnych właściwości, za które powinien być bardziej doceniany. Mowa oczywiście o pasterna

Siemię lnianeSiemię lniane i jego właściwości - kwasy tłuszczowe, błonnik, białko

Siemię lniane gości w mało którym domu, co jest nieco zaskakujące - po poznaniu jego zdrowotnych właściwości chętniej będziemy je spożywać. Bądź co bądź nasiona lnu powinny stanowić dodatek do naszej

Nasiona chia - szałwia hiszpańskaSzałwia hiszpańska i jej cudowne nasiona chia

Wiele dobrego słyszy się dziś o szałwii hiszpańskiej, czyli roślinie, z jakiej pozyskujemy nasiona chia. Uznawane są one za jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Posiadają więcej w

Grzybek tybetański - kefir z grzybka tybetańskiegoGrzybek tybetański, czyli o zaletach domowego kefiru z grzybka

Kefir z grzybka... brzmi niezwykle? W przypadku grzybka tybetańskiego jest to zupełnie realne, ponieważ jego niewielkie ziarenka pozwalają na zrobienie zdrowego i smacznego kefiru, znajdującego zastos

Burak czerwony, ćwikłowyCo potrafi burak - o właściwościach buraka czerwonego czyli ćwikłowego

Burak czerwony, ćwikłowy - właściwości. Burak to znane i smaczne warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w naszych kuchniach. Istnieje wiele odmian buraków, znane są między innymi buraki czerwon

Olej z pestek winogronOlej z pestek winogron - dlaczego jest tak ceniony? Właściwości i zastosowanie

Ceniony olej z pestek winogron - właściwości, zastosowanie. Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej zdrowych produktów z rodziny olejów roślinnych. Na popularności zyskuje między innymi olej kokosow

Komosa ryżowaKomosa ryżowa, czyli zdrowa i smaczna quinoa

Czym jest ryż peruwiański, czyli komosa ryżowa? Ryż peruwiański, czyli komosa ryżowa, zwana również quinoa to roślina, która nie jest zbożem ale posiada nasiona bogate w skrobię. Nazywana jest więc ps

Topinambur - słonecznik bulwiastyTopinambur, czyli słonecznik bulwiasty - właściwości, smak, przepisy

Tajemniczy topinambur  co to takiego? Gdy pierwszy raz słyszymy słowo topinambur, zwykle nie przychodzi nam do głowy nic konkretnego. Jakaś egzotyczna potrawa? Owoc? A może zwierzę? Nic bardziej mylne

RoszponkaRoszponka - księżniczka wśród warzyw

Jej wysokość roszpunka (też roszponka) - księżniczka wśród warzyw. Roszponka: na pierwszy rzut oka niepozorna, podobna do sałaty. Tak naprawdę jednak to roślina, która zasługuje na uwagę, choćby z uwa

RukolaRukola - właściwości odżywcze i lecznicze. Sałatka z rukoli

Rukola w naszej diecie i w naszej kuchni - właściwości odżywcze i lecznicze. Rukola, a właściwie rokietta siewna, to roślina z rodziny kapustowatych. Ma bardzo przyjemny, lekko gorzkawy smak oraz oryg

Piramida zdrowego żywieniaNowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej

Na początku 2016 roku, na Pierwszym Kongresie Żywieniowym, który miał miejsce w Warszawie, Instytut Żywności i Żywienia opublikował najnowszą wersję piramidy żywieniowej. W porównaniu do piramidy z 20