Zdrowa dieta

Maliny 5 powodów, dla których warto jeść maliny

Chociaż świeże maliny już trudno dostać, to właśnie nadszedł sezon, by korzystać obficie z ich przet

Zdrowe odżywianie Co to znaczy zdrowe odżywianie?

Wraz z rozwojem dietetyki, próby zdrowego odżywiania i aktywnego stylu życia są coraz popularniejsze

Goździki Goździki i ich niezwykłe właściwości

Choroby cywilizacyjne, alergie, nowotwory i wiele innych schorzeń, których dawniej nie znano, a dziś

Siemie lniane Fakty, których nie znasz, o siemieniu lnianym

Niepozorne ziarenka siemienia lnianego w 100 gramach produktu zaspokajają 100% dziennego zapotrzebow

Herbata Rooibos Herbaty Rooibos i ukryta w nich magia - podstawowe informacje

Do Europy dotarła dopiero ok. 100 lat temu, jednak w krajach południowej Afryki znana jest o wiele d

Dieta wspomagająca pracę mózgu Dieta, która wspomaga pracę mózgu - na czym polega?

Dieta większości z nas kojarzy się z jadłospisem, którego zadaniem jest umożliwienie zgubienia nadpr

Żurawina Żurawina - znana i niedoceniana. Właściwości żurawiny

Skarbnica witamin, czyli o właściwościach żurawiny Jeśli mówimy o owocach, zwykle mamy na myśli najb

Dietetyczne śniadania 4 pyszne przepisy na dietetyczne śniadania

Jeśli próbujesz schudnąć i zdrowiej się odżywiać, to na pewno jesteś na diecie. Podstawą zdrowej die

Herbata LOYD Herbata LOYD - postaw na smak

W bogatej gamie herbat LOYD każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Matcha - zmielona zielona herbata Matcha - najzdrowsza z zielonych herbat

Matcha to pochodząca z południowo-wschodniej Azji zielona herbata w proszku, której niezwykłe właści

Przenie herbaty Herbata jako źródło przeciwutleniaczy i kofeiny

Herbata jest napojem znanym, lubianym i często wybieranym przez ludzi już od stuleci. Stanowi 40% ws

Przewóz jedzenia samolotem Przewóz jedzenia samolotem - co i jak

Dziś piszemy dla tych, którzy w dalekich podróżach lubią mieć swój prowiant - ulubione przekąski, do

GMO w Polsce GMO w Polsce jednak zakazane

GMO - organizmy genetycznie zmodyfikowane. Unia Europejska wymusiła na Polsce dostosowanie naszych p

GMO w Polsce Zalety i wady GMO

GMO jest to żywność modyfikowana genetycznie, dzięki tym modyfikacjom ich materiał genetyczny zyskuj

Sok z kiszonej kapusty i kapusta Potęga soku z kiszonej kapusty

W dobie obecnej zaawansowanej technologicznie cywilizacji coraz więcej osób prowadzi siedzący tryb ż

Poziomy cholesterolu Dieta antycholesterolowa - zalecenia, produkty, przepisy

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu nieodzowny jest cholesterol, jednak zbyt wysoki poziom chol

Pietruszka zwyczajna Pietruszka: korzeń i natka z pietruszki - właściwości i zastosowanie

Pietruszka zwyczajna to znane ale wciąż jeszcze niedoceniane warzywo. Ta jasna kuzynka marchewki ma

Sezam i olejek sezamowy Sezam - rodzaje, właściwości i zastosowanie. Nasiona i olej sezamowy

Sezam znamy wszyscy ale nie zawsze jesteśmy świadomi tego, jaką moc kryją te niewielkie ziarenka. Z

Skwalen Skwalen i skwalan - różnice, właściwości, działanie i zastosowanie

Nazwy te na pierwszy rzut oka niewiele nam mówią i nic w tym dziwnego: dopiero od niedawna zyskują n

Acerola - owoce, liście, kwiat Acerola - mała skarbnica witaminy C

Acerola zwana również wiśnią z Barbados, jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Zawiera jej około 30 r

Rokitnik zwyczajny, pospolity Rokitnik zwyczajny, pospolity - właściwości i zastosowanie

Zwyczajny i pospolity, a jednak nie do końca - tak z pewnością można powiedzieć o rokitniku zwyczajn

Pigwa Pigwa - właściwości, przepisy - nalewka, sok, dżem

Zdrowa i smaczna pigwa - właściwości i zastosowanieWiele osób myli ją z gruszką, inni nie wiedzą, ja

Orzechy włoskie Orzechy włoskie - właściwości i zastosowanie

Gatunków orzechów jest tak wiele, że nietrudno znaleźć ten, który smakuje nam najbardziej. Rodzajem

Sok z brzozy Sok z brzozy, oskoła - właściwości, cena, pozyskiwanie, zastosowanie

Niegdyś nieodzowny element polskiej wiosny, jeszcze do niedawna zapomniany - dziś przebojem wkracza

Kobieta karmiąca piersią Odpowiednie nawyki żywieniowe matki karmiącej piersią

Warto mieć świadomość, że kompleksowa troska o dietę matki karmiącej piersią ma ogromny wpływ na pra

Spirulina Spirulina - źródło składników odżywczych oraz kwasu GLA: właściwości, działanie, dawkowanie

Według najnowszych badań spirulina znajduje się w czołówce pokarmów niemięsnych o najwyższej zawarto

Oleje naturalne Naturalne oleje - smacznie i zdrowe

Naturalne oleje stosowane w kuchni to zdrowy i smaczny sposób dla podkreślenia smaku sałatek, dipów

Olej lniany Olej lniany - właściwości, zastosowanie

Olej lniany zawiera duże ilości niezbędnego dla organizmu człowieka kwasu Omega-3.Jest on budulcem t

Szpinak świeży Szpinak - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przepisy

O szpinaku mówiło i mówi się wiele: że jest niesmaczny, że trudno z niego przyrządzić dobrą potrawę…

Płatki owsiane Płatki owsiane - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Płatki owsiane leżą na półkach w każdym sklepie spożywczym, nie wyróżniając się jakimś szczególnie k

Owsianka Owsianka - smaczne i zdrowe śniadanie. Przepisy na owsiankę

O tym, że warto jeść śniadanie dobrze wiemy ale co zrobić, kiedy na śniadanie brakuje i czasu i… pom

Ciecierzyca Ciecierzyca: smaczna i zdrowa - właściwości, wartości odżywcze, przepisy

O zaletach cieciorki, czyli ciecierzycy (tzw. grochu włoskiego) można mówić długo. Jest jednak nie t

Pasternak Pasternak: warzywo i roślina lecznicza - właściwości, zastosowanie

Pasternak zwyczajny wcale nie taki zwyczajny Wygląda jak pietruszka ale tak naprawdę kryje w sobie w

Siemię lniane Siemię lniane i jego właściwości - kwasy tłuszczowe, błonnik, białko

Siemię lniane gości w mało którym domu, co jest nieco zaskakujące - po poznaniu jego zdrowotnych wła

Nasiona chia - szałwia hiszpańska Szałwia hiszpańska i jej cudowne nasiona chia

Szałwia hiszpańska i jej cudowne nasiona chia Wiele dobrego słyszy się dziś o szałwii hiszpańskiej,

Grzybek tybetański - kefir z grzybka tybetańskiego Grzybek tybetański, czyli o zaletach domowego kefiru z grzybka

Kefir z grzybka... brzmi niezwykle? W przypadku grzybka tybetańskiego jest to zupełnie realne, ponie

Spożywanie awokado 7 korzyści zdrowotnych ze spożywania awokado

Awokado stało się w ostatnich latach ulubionym owocem w Ameryce. Czy spożywane w formie surowych pla

Burak czerwony, ćwikłowy Co potrafi burak - o właściwościach buraka czerwonego czyli ćwikłowego

Burak czerwony, ćwikłowy - właściwości Burak to znane i smaczne warzywo, które znajduje szerokie zas

Olej z pestek winogron Olej z pestek winogron - dlaczego jest tak ceniony? Właściwości i zastosowanie

Ceniony olej z pestek winogron - właściwości, zastosowanie Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej

Komosa ryżowa Komosa ryżowa, czyli zdrowa i smaczna quinoa

Czym jest ryż peruwiański, czyli komosa ryżowa? Ryż peruwiański, czyli komosa ryżowa, zwana również

Topinambur - słonecznik bulwiasty Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty - coraz bardziej doceniany

Słonecznik bulwiasty, czyli topinambur - coraz bardziej doceniany Tajemniczy topinambur  co to takie

Rzeżucha Rzeżucha - smaczna i zdrowa nie tylko na Wielkanoc

Łączka w kuchni, czyli zdrowa rzeżucha Rzeżucha kojarzy się nam przede wszystkim z dzieciństwem, kie

Roszponka Roszponka - księżniczka wśród warzyw

Jej wysokość roszpunka (też roszponka) - księżniczka wśród warzyw Roszponka: na pierwszy rzut oka ni

Jarmuż Jarmuż - więcej niż kapusta - właściwości, przepisy, potrawy

Jarmuż - zdrowa i smaczna kapusta Dla wielu to tylko odmiana kapusty, dla innych: smaczny i zdrowy s

Rukola Rukola - właściwości odżywcze i lecznicze. Sałatka z rukoli

Rukola w naszej diecie i w naszej kuchni - właściwości odżywcze i leczniczeRukola, a właściwie Rokie

Młody jęczmień Młody jęczmień - zielona siła zdrowia

Gdy chodzi o nasze zdrowie - zawsze warto "grać w zielone". Zieleń jest nam przyjazna pod każdym wzg

Piramida zdrowego żywienia Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej

Na początku 2016 roku, na Pierwszym Kongresie Żywieniowym, który miał miejsce w Warszawie, Instytut

Biotyna na włosy Biotyna w zdrowej diecie

Choć biotyna odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie, nie każdy z nas posiada na jej temat odp