Odżywianie

Sklep z suplementami diety: 3 powody, dla których mężczyźni kupują suplementy

Suplementy diety

Suplementy diety dla mężczyzn budzą coraz większą ciekawość. Przede wszystkim dlatego, że ich zastosowanie jes...

 

Owoce granatu - właściwości, wartości odżywcze, ciekawostki

Owoce granatu

Naukowcy uważają się, że granatowce, były pierwszymi uprawnymi roślinami, a uprawy sięgają ok. 3000-2200 r. p....

   

Czym jest Yerba mate? Właściwości, działanie, uprawa

Yerba mate

Yerba mate to napar z suszonych liści drzewa Ilex paraguariensis. Jest spożywanym na szeroką skalę bezalkoholo...

 

Dieta bezmięsna - zasady, rodzaje

Dieta bezmięsna

Niektórzy rezygnują z mięsa, bo nie chcą wspierać masowej hodowli zwierząt. Inni ze względu na pozytywny wpływ...

   

Jabłko - właściwości, wartości odżywcze, kalorie, przepisy

Jabłka

Złota geneta, lobo, kortland, papierówka… bez względu na to, po jakie jabłko sięgniemy, zawsze wybierzemy zdro...

 

Cytrusy i ich właściwości zdrowotne

Cytrusy

Cytrusy rozpoczęły swój postęp rozwojowy blisko 20 mln lat temu w Archipelagu Malajskim, nieopodal morza połud...

   

Syropy z owoców - niezwykłe smaki w Twojej kuchni!

Syrop z owoców

Pamiętasz słodki smak syropu w zimowej herbacie przyrządzanej przez babcię? Masz w pamięci orzeźwiające owocow...

 

Czym jest dieta ketogeniczna? Na czym polega? Czy jest zdrowa?

Dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna to modna terapia żywieniowa, która przeczy wszystkim powszechnie panującym zasadom zdrowego...

   

Celiakia - czym jest? Objawy, badania. Dieta, produkty bezglutenowe. Przepisy

Produkty bezglutenowe a celiakia

Celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu jest chorobą dotykającą wszystkie grupy społeczne, niezależnie od...

 

Nadmiar sodu w organizmie. Dieta niskosodowa

Dieta niskosodowa

Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten jest ważnym elektrolitem, który a...

   

Dieta bezglutenowa w celiakii i z wyboru - działanie, zalety i wady

Dieta bezglutenowa

Gluten to obecne w ziarnach zbóż frakcje białkowe, złożone z gluteniny i gliadyny. Ponieważ gluten ma wyjątkow...

 

Łoboda ogrodowa - charakterystyka, uprawa, kuchnia

Łoboda ogrodowa

Łoboda ogrodowa to warzywo, które było znane i cenione już w czasach starożytnych. Jest ono nie tylko bardzo s...

   

Orzechy nerkowca - właściwości, skład, cena

Orzechy nerkowca

Chrupiące nerkowce łączą w sobie słodki i łagodny smak z niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Zaskakująco b...

 

Czerwone owoce - na zdrowie!

Czerwone owoce

Trudno wyobrazić sobie zdrową dietę bez owoców. To prawdziwa kopalnia witamin, mikroelementów oraz przeciwutle...

   

Wiejski stół weselny - Obowiązkowy punkt na weselu

Wiejski stół

Jak co roku nadchodzi już dużymi krokami czas ślubów i wesel. Znowu przyszłe pary młode będą gorączkowo organi...

 

Czarna jagoda - właściwości lecznicze

Czarna jagoda

Czarna jagoda - właściwości lecznicze. Czarna jagoda to zwyczajowa nazwa borówki czarnej, któ...

   

Gorczyca - biała, czarna, zółta - właściwości

Gorczyca

Gorczyca przyprawa - pospolita, a jednak wyjątkowa. Gorczyca to jedna z najpopularniejszych p...

 

Smalec z gęsi - właściwości i zastosowanie. Jak go zrobić?

Gęsi smalec

Smalec kojarzy się nam z kalorycznym tłuszczem, którego do smażenia używały nasze babcie. Co ciekawe, dzisiaj ...

   

Grejpfrut - właściwości, kalorie, ciekawostki

Grejpfrut

Grejpfruty, są to owoce cytrusowe strefy subtropikalnej. Drzewo zazwyczaj 5-6-metrowe może osiągnąć nawet 15 m...

 

Rośliny strączkowe - właściwości, składniki odżywcze, potrawy

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są pełne ważnych składników odżywczych: mają niską zawartość tłuszczu, są bogate w minerały...

   

Strona 1 z 8

  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  5 
  •  6 
  •  7 
  •  8