Do czego może się przydać olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszkiOleje są bardzo zdrowym dodatkiem do gotowania posiłków. Jednak ich zastosowań można znaleźć nawet więcej. Wiele olejów spożywczych świetnie sprawdza się w roli suplementów diety, ponieważ dostarczają nam cenne kwasy tłuszczowe i witaminy. Można ich bezpiecznie używać również jako kosmetyki do pielęgnacji ciała i włosów. Dlaczego warto wybrać akurat olej z czarnuszki?

Czym jest czarnuszka?

Małe, czarne nasionka czarnuszki, które występują również pod nazwą kmin czarny, często używane są jako przyprawa, dzięki swojemu lekko ostremu smakowi. Sama roślina występuje głównie w Azji Zachodniej i Europie Południowo-Wschodniej. Ma drobne niebieskie lub białe kwiaty, które są ładną ozdobą ogrodu warzywnego. Najcenniejszą częścią rośliny są jednak drobne nasiona. Z tychże nasion pozyskuje się również olej, który ma główne zastosowanie w kuchni, ale i jako suplement diety, który można zażywać codziennie. Najzdrowsze są oleje z pierwszego tłoczenia na zimno, ponieważ zachowują najwięcej wartości odżywczych. Sam olej może mieć lekko korzenny zapach i miodową lub ciemnobrązową barwę.

Zdrowotne właściwości oleju z czarnuszki

Najbardziej wartościowym składnikiem oleju pozyskiwanego z nasion czarnuszki są nienasycone kwasy tłuszczowe, których znajdziemy w nim aż 85%. Są to między innymi kwas linolowy, który dba o kondycję skóry, kwas oleinowy, jaki przeciwdziała staniom zapalnym, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz kwas alfa-linolenowy, jaki przeciwdziała wolnym rodnikom, a to z kolei chroni nasze komórki przed przedwczesnym starzeniem.

W tym niezwykłym oleju możemy znaleźć również witaminy. Choćby witaminę E, która chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Zawarty w oleju beta-karoten może zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. A biotyna jest ważnym składnikiem dla poprawy kondycji skóry, włosów oraz paznokci.

Wśród składników mineralnych, jakie zawiera olej, można wymienić m.in.: cynk, selen, magnez, żelazo i potas. Każdy z nich jest potrzebny, aby organizm działał prawidłowo. Te minerały działają korzystnie na naszą odporność, ale i na stan naszego układu nerwowego. A co z korzennym aromatem czy gorzkawym smakiem czarnuszki? Za to odpowiada olejek eteryczny, w którego skład wchodzi kilka substancji, jak limonen, który znany jest też z przemysłu kosmetycznego.

W jakich chorobach warto pić olej?

Ten olej może być stosowany do doprawiania potraw i w ten sposób spożywany. Są jednak osoby, które preferują wypić 1-2 łyżeczek oleju przed posiłkiem. Oba sposoby podania są korzystne dla zdrowia. Warto jednak pamiętać, że należy go spożywać z posiłkiem, aby lepiej się wchłonął. Zewnętrznie olej z czarnuszki stosujemy do celów pielęgnacyjnych. Przy jakich schorzeniach warto go używać?

Eksperci zgodnie twierdzą, że jest to cenny składnik, który pomoże w naturalny sposób niwelować skutki alergii, oraz zapobiegać infekcjom górnych dróg oddechowych. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu olej może łagodzić katar, kaszel, a nawet zmniejszać objawy alergii, które są wywołane właśnie stanem zapalnym. Pomocniczo może być stosowany również podczas leczenia zapalenia oskrzeli czy kaszlu mokrego o innym podłożu. Jest też świetnym suplementem diety, korzystanie wpływającym na odporność całego organizmu.

Mimo że ma charakterystyczny, ostry smak, to można go stosować przy różnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Może złagodzić objawy refluksa, wrzodów żołądka, a także delikatnych zatruć pokarmowych. Ze względu na zawartość składników przeciwzapalnych polecany jest osobom z bakterią Heliobacter pylori, która może prowadzić do rozwoju choroby wrzodowej. Olej z czarnuszki wspomaga pracę wątroby.

Sporo osób stosuje go również, aby obniżyć poziom złego cholesterolu. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup: Omega-3, -6 i -9, może regulować poziom cholesterolu, a przez to zahamować rozwój miażdżycy. A ta z kolei może prowadzić do nadciśnienia czy chorób naczyniowo-sercowych. Osoby, które już borykają się z tymi problemami zdrowotnymi, także mogą pić olej z czarnuszki, aby ustabilizować choroby lub zadbać o odporność organizmu i stan układu krwionośnego. Eksperci zauważyli również, że ma wpływ na poziom cukru we krwi, a to z kolei może chronić przed cukrzycą lub w jej przebiegu zahamować rozwój schorzenia.

Olej dla pięknej skóry i włosów

Choć spożywanie oleju z czarnuszki ma dobry wpływ na cały organizm, to można go używać również zewnętrznie w roli kosmetyku. Tutaj również najcenniejsze będą nienasycone tłuszcze i składniki przeciwzapalne zawarte w oleju. Dzięki nim można nawet wspomagać gojenie się ran czy chorób o podłożu zapalnym, jak trądziki, łupież czy AZS. Olej nie tylko działa przeciwzapalnie, ale i odżywia skórę, regeneruje ją i lekko natłuszcza, co sprawia, że jest bardziej elastyczna.

Świetnie sprawdzi się nie tylko na choroby skalpu, ale i do pielęgnacji kondycji włosów. Pozwala pozbyć się łupieżu, ale również pobudza porost nowych włosów. Stosowany do olejowania nawilży pasma i sprawi, że będą lśniące. Można go stosować do wszystkich rodzajów włosów.

Olej z czarnuszki kupisz w sklepach ze zdrową żywnością. Pewny i wartościowy produkt oferuje nam firma Vivio na https://www.cosdlazdrowia.pl/oleje-spozywcze/olej-z-czarnuszki-500ml/produkt-1146. Polecamy.

Komentarze