Do czego używać sosu sojowego?

Sos sojowyChoć sos sojowy coraz częściej gości w naszych kuchniach, wiele osób używa go, przygotowując potrawy kuchni orientalnej. Oczywiście, jest to niezbędny składnik ramenu, zupy Pho czy kaczki po pekińsku, jednak sos sojowy można wykorzystać na wiele różnych sposobów przy codziennym gotowaniu. Oto kilka podpowiedzi, które pomogą Ci cieszyć się jego smakiem w wielu potrawach.

Użyj sosu jako przyprawy

Sos sojowy świetnie nadaje się do wzmocnienia smaku potraw. Jeśli w Twojej kuchni królują ryże, makarony i kasze, masz doskonałe pole do popisu i odkrywania nowych smaków. Dodaj niewielką ilość przyprawy po ich ugotowaniu, by nadać im niepowtarzalny smak (możesz dolać go również na patelnię, jeśli preferujesz ich przysmażanie). Znajdziesz też specjalny sos sojowy Kikkoman do ryżu, który sprawi, że nabierze on wyjątkowego, azjatyckiego charakteru. Pamiętaj jednak o dosyć słonym smaku sosu - zacznij od niewielkiej ilości, by stopniowo zwiększać ją wg własnych preferencji.

Swoisty dip

Sos sojowy można wykorzystać jako bazę do wielu dressingów i winegretów sałatkowych. Jeśli kupujesz jakościowe produkty, tj. Kikkoman, możesz użyć sosu samodzielnie - jest świetny do maczania w nim różnych przekąsek. Polecamy wypróbować z jajkiem lub sajgonkami!

Kuchnia włoska na nowo!

Szukasz odmiany przy gotowaniu ciągle tych samych potraw? Sos Kikkoman odmieni charakter niejednej potrawy. Spróbuj wykorzystać go podczas gotowania klasycznego spaghetti. Dodaj łyżkę sosu sojowego już podczas obsmażania mięsa. Kiedy przeniknie aromatami azjatyckiej przyprawy, całe danie zaskoczy Cię wyjątkowym aromatem.

Pomysł na przekąskę?

Podjadanie jest Twoją zmorą? Postaw na zdrową przekąskę z orzechów laskowych. Wystarczy, że namoczysz swoje ulubione orzechy (mogą być też migdały) w sosie sojowym Kikkoman przez ok. 2 godziny, a następnie je uprażysz. Takie orzechy możesz przegryzać samodzielnie albo rozkruszyć je i dodać do ulubionej sałatki.

Sposób na nudę

Jeśli masz już dość nudnej jajecznicy na śniadanie, zamiast tradycyjnej soli przypraw ją sosem sojowym Kikkoman. Dodaj kilka kropli w czasie rozkłócania jajek, by nabrały one wyjątkowego smaku. Nie zapomnij dodać szczypiorku, który doskonale będzie komponował się z tą azjatycką przyprawą.

Glazura lub marynata do mięs

Sos sojowy świetnie wydobędzie smak z każdego rodzaju mięsa. Jest bazą wielu aromatycznych marynat (choćby bardzo prostej sojowo-czosnkowej czy musztardowej). Weganie chętnie marynują w nim tofu. Z wykorzystaniem sosu sojowego Kikkoman przygotujesz też pyszną glazurę do pieczenia mięsa na bazie musztardy i miodu. Dodaj do niej posiekaną cebulę i czosnek, opcjonalnie trochę keczupu.

Dla koloru?

Zastosowanie sosu sojowego może mieć jeszcze inny cel. Prawdą jest przecież, że chętniej zjadamy to, co apetycznie wygląda na talerzu. W dobie mediów społecznościowych wygląd dań ma szczególnie ważne znaczenie. Jeśli w trakcie gotowania zastąpisz sól sosem sojowym, Twoje danie stanie się nie tylko bardziej aromatyczne, ale i interesujące dla oka. Wystarczy trochę świeżych ziół, dużo warzyw i nieco sosu sojowego, by uzyskać ciekawe połączenie kolorystyczne.

Jak więc widać, sos sojowy ma bardzo wiele zastosowań. Ważne, by unikać tych tanich, chemicznie produkowanych, a wybierać te od renomowanych marek, tj. Kikkoman.

Komentarze