Domowe lody jogurtowe - przygotuj orzeźwiający deser w sam raz na lato!

Domowe lody jogurtoweDeser lodowy to jeden z przysmaków, bez których ciężko sobie wyobrazić upalne lato. Często kupujemy gotowe lody w sklepie. Jednak z powodzeniem możemy przygotować je samodzielnie! Wystarczy tylko kilka składników i pojemniczki do lodów. Przedstawiamy najlepsze przepisy dla miłośników zdrowych mrożonych słodkości.

Domowe lody jogurtowe - na zdrowie!

Dlaczego domowe lody jogurtowe to ciekawa alternatywa dla tych, które znajdziemy w sklepie? Przede wszystkim możemy je wykonać z dowolnych, zdrowych i pełnych witamin składników, zastępując kaloryczne produkty ich zdrowszymi lżejszymi zamiennikami. Dobrym przykładem może być jogurt naturalny, który możemy wykorzystać zamiast słodkiej śmietanki. Co więcej - jego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia! Przede wszystkim jogurt naturalny zawiera duże pokłady wapnia, aminokwasów i witamin. Bakterie kwasu mlekowego wspomagają układ odpornościowy, pomagają w trawieniu, przejawiają korzystne działanie na mikroflorę jelitową i poziom cholesterolu we krwi.

Jednak jogurt naturalny, z wykorzystaniem którego przygotujemy domowe lody jogurtowe, warto wybierać świadomie. Niestety skład niektórych produktów pozostawia wiele do życzenia. Bywa tak, że producenci dodają do swoich wyrobów składniki (np. mleko w proszku, skrobię kukurydzianą modyfikowaną lub gumę guar) mające za zadanie poprawić walory wizualne jogurtu. Zabieg ten niejednokrotnie nie pozostaje jednak bez wpływu na jakość produktu. Należy również się wystrzegać dodatkowych substancji słodzących, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy lub aspartam. W czym więc tkwi sekret przyrządzenia udanego mrożonego deseru tego typu? Przede wszystkim warto wybrać gęsty jogurt, który zapewni odpowiednią kremową konsystencję, np. Bakoma jogurt Naturalny Gęsty. Świadomy wybór produktu pozwoli również uzupełnić go o cenne składniki odżywcze, "odejmując" mu jednocześnie nieco kalorii.

Czekoladowe lody jogurtowe - przepis dla miłośników słodkości

Czekoladowe lody jogurtowe są znakomitym deserem, który możemy przyrządzić w prosty sposób. Dla podkreślenia smaku warto dodać do nich kawałki gorzkiej czekolady. Do przygotowania lodów będziemy potrzebować następujących składników:

  • gęsty jogurt naturalny (500 ml)

  • 5 łyżek kakao

  • szczypta cynamonu

  • kawałki czekolady

  • opcjonalnie miód

Przepis jest niezwykle prosty. Należy połączyć wszystkie składniki, przełożyć do formy i wstawić do zamrażalnika na około godzinę. Co jakiś czas warto zamieszać lody, by uzyskały odpowiednią konsystencję. Po przygotowaniu można dodatkowo ozdobić je kawałkami czekolady lub owocami.

Orzeźwiające lody jogurtowo-miętowe

W upalne dni potrzebujemy nieco orzeźwienia. Dobrym rozwiązaniem będą oczywiście lody jogurtowo-miętowe, które przygotujemy z kilku składników. W tym celu niezbędne będą:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego

  • 1 szklankę mleka

  • 2 łyżki miodu

  • 2 garście liści mięty

  • opcjonalnie syrop miętowy

Mleko i jogurt należy schłodzić w lodówce, a miętę poszatkować. Następnie przekładamy wszystkie składniki do maszynki do lodów lub miksera i miksujemy na gładką masę. Do przygotowania lodów możemy użyć plastikowego pudełka lub specjalnych foremek. Wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Wystarczy chwila cierpliwości i… gotowe!

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody jogurtowe znakomicie smakują z sezonowymi owocami, np. truskawkami. Przygotujemy je w ekspresowym tempie, łącząc zaledwie kilka składników. W tym celu będziemy potrzebować:

  • 3 szklanek świeżych truskawek

  • 300 ml jogurtu gęstego

  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego

Aby skrócić czas przygotowywania lodów, warto wcześniej włożyć owoce do zamrażalnika (na około pół godziny). Po tym czasie miksujemy składniki, dodając jogurt naturalny i miód. Znowu miksujemy do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Lody jogurtowe z owocami można spożywać od razu po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce bądź też w zamrażalniku dla uzyskania bardziej zwartej konsystencji.

Wysokie temperatury i bogactwo sezonowych składników to doskonała okazja, aby przygotować mrożone desery w domowym zaciszu. Jeśli wykorzystamy w tym celu naturalnie gęsty jogurt, mamy możliwość stworzyć orzeźwiające lody jogurtowe, które doskonale podkreślą smak gorącego lata!

Ocena: 5.0

Komentarze