Działanie substancji aktywnych pochodzenia roślinnego na skórę

Rosliny, zioła dla skóryZioła są bogatym źródłem substancji o właściwościach leczniczych, pielęgnujących a także upiększających. Mają one zdolność do wytworzenia w sobie złożonych związków organicznych ze związków nieorganicznych dzięki enzymom.

Proces ten nazywamy biosyntezą. Dlatego też stanowią one pierwsze ogniwo w łańcuchu pokarmowym istot żyjących na świecie. Syntetyzują białka, tłuszcze i węglowodany. Istnieje bardzo dużo metod leczniczych opartych na właściwościach roślin - wykorzystuje je ziołolecznictwo (fitoterapia).

Organizacja Narodów Zjednoczonych opracowała spis roślin uznanych za lecznicze na całym świecie, który zawiera ponad 35 tysięcy gatunków. Najobfitszymi rejonami w zioła są tereny położone w gorącym i ciepłym klimacie. Najuboższe są tereny podbiegunowe, tam najczęstszymi spotykanymi roślinami są porosty i krzewy szpilkowe. Polska należy do grupy krajów średnio obfitej w zioła.

Kosmetologia wykorzystuje wiele substancji aktywnych zawartych w ziołach do leczenia i upiększania skóry

Aloes naturalnie rośnie na terenach półpustynnych południowej Afryki. Zawiera w swoim składzie glikozydy antrachinowe, kwasy organiczne, wielocukry, związki białkowe, sole wapnia, magnez, fosforanu, sodu, cynku, żelaza, manganu, witaminy A, C, B, E, kwas foliowy, związki żywicowe, enzymy, garbniki, olejki eteryczne. Wszystko to działa na skórę zmiękczająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, znieczulająco, przeciwgrzybiczo, stymulująco, regenerująco, łagodząco, ujędrniająco, nawilżająco. Wskazaniem do stosowania kosmetyków na bazie aloesu jest cera przetłuszczająca się oraz dojrzała.

Arnika górska naturalnie występuje w górach Europy, Azji i Ameryki Północnej. W Polsce występuje głównie w północno-wschodniej części kraju, na Dolnym Śląsku, Sudetach i Karpatach Wschodnich. Zawiera substancje aktywne takie jak: olejki eteryczne, flawonoidy, trójterpeny, laktony seskwiterpenowe, gorycze, saponiny, fitosterole, kwasy organiczne, aminy, karotenoidy, sole mineralne, garbniki, inulinę, skrobię, śluzy i żywicę. Działa na skórę pobudzająco, rozkurczowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwobrzękowo, przeciwbólowo, wzmacniająco ściany naczyń krwionośnych, łagodząco, zmniejszając obrzęki jak i cellulit. Zalecana jest do cery naczyniowej.

Babka wąskolistna (lancetowata) występuje w Europie, zachodniej Azji oraz na terenie całej Polski. Zawiera w swoim składzie glikozydy irydoidowe. flawonoidy, związki śluzowe, karotenoidy, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne, witaminy A, C, K. Działa na skórę przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przyspieszająco proces gojenia się ran. zalecana jest do kosmetyków dla cery przetłuszczającej się ze skłonnościami do trądziku oraz do cery wrażliwej.

Chmiel zwyczajny występuje w strefie umiarkowanej półkuli północnej. W Polsce spotykany jest na terenach wilgotnych (lasy, zarośla, stare parki). Zawiera w swoim składzie związki żywicowe, flawonoidy, olejki eteryczne i garbniki. Ułatwia gojenie ran na skórze. Działa regenerująco, łagodząco, uspokajająco, bakteriobójczo, likwiduje stany zapalne skóry głowy, zapobiega wypadaniu włosów, łupieżowi, łamliwości włosów. Polecany do skóry tłustej.

Dąb szypułkowy rośnie w całej Europie. W Polsce występuje w lasach mieszanych. Zawiera garbniki, flawonoidy, skrobię, białka, tłuszcze, sole mineralne, kwasy, trójterpeny, żywice. Działa na skórę ściągająco, przeciwzapalnie, bakteriobójczo, przeciwwirusowo, grzybobójczo. Dlatego zalecany jest dla cery z rozszerzonymi porami.

Dynia zwyczajna pochodzi z Meksyku. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Zawiera fitosterole, fitynę, alkaloid, enzymy, sole mineralne, związki białkowe, pektyny, karoten, witaminy B, PP, C. Działa przeciwpasożytniczo, przeciwzapalnie, łagodząco, wzmacniająco naczynia krwionośne. Polecana jest dla cer wrażliwych i naczynkowych.

Dziewanna wielokwiatowa obecnie występuje w całej Europie, Azji Mniejszej, północnej Afryce. W Polsce rośnie dziko na nieużytkach, przy drogach, na wzgórzach. Zawiera saponiny, irydoidy, flawonoidy, śluzy, karotenoidy, olejki eteryczne, sole mineralne. Działa przeciwzapalnie, odkażająco, zmiękczająco, łagodząco, przyspieszająco gojenie się ran, uspokajająco, rozjaśnia włosy, działa wygładzająco, zmiękczająco. Jest składnikiem wielu kremów i maseczek do twarzy.

Dziurawiec zwyczajny występuje w strefie umiarkowanej w Europie, Azji, Afryce Północnej. W Polsce rośnie na suchych wzgórzach, polanach, łąkach, obrzeżach lasów. Zawiera w swoim składzie flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki katechinowe, kwasy, żywice, karoten, witaminę C, sole mineralne. Działa ściągająco, przeciwzapalnie, uspokajająco, kojąco, przeciwbakteryjnie. Pobudza do odnowy tkanki nerwowej. Polecany jest do skóry z trudno gojącymi się ranami.

Fiołek trójbarwny rośnie naturalnie w Europie, Azji, Ameryce. W Polsce rośnie na terenie całego kraju. Zawiera flawonoidy, antocyjany, kwasy, saponiny, salicylan metylu, śluz, garbniki, karotenoidy, olejki eteryczne, sole mineralne. Działa na skórę wygładzająco, kojąco, antyseptycznie, nawilżająco, przeciwalergicznie, wzmacniająco ścianki naczyń krwionośnych. Jest składnikiem wielu maseczek ziołowych przeznaczonych do oczyszczania skóry, szczególnie do cery trądzikowej.

Jemioła pospolita występuje w strefie klimatu umiarkowanego, na terenie Europy i Azji. Zawiera wiskotoksyny, aminy biogenne, trójterpeny, flawonoidy, glikoproteiny, fenolokwasy. Działa na skórę uspokajająco, łagodząco, dezynfekująco, przeciwzapalnie, ściągająco, wygładzająco, oczyszczająco. Powoduje zamykanie nadmiernie rozszerzonych porów skórnych. Polecana jest dla osób ze skórą wrażliwą, nadmiernie przetłuszczającą się, z rozszerzonymi porami.

Jeżówka purpurowa naturalnie rośnie w Ameryce Północnej. Zawiera fenolokwasy, flawonoidy, polisacharydy, poliacetyleny, alkiloaminy, alkiloamidy. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, cytostatycznie, regenerująco, wygładzająco, nawilżająco, przeciwzmarszczkowo, antyopryszczkowo. Przyspiesza gojenie się ran. Polecana jest do kosmetyków na wszystkich rodzajów cery.

Kasztanowiec zwyczajny pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego. W Polsce jest sadzony od XVII wieku jako drzewo ozdobne. Zawiera garbniki, glikozydy kumarynowe, saponiny trójterpenowe, flawonoidy, fenolokwasy, witaminy, skrobię, sterole. Działa na skórę przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, uszczelniająco naczynia krwionośne, przeciwobrzękowo. zabezpieczająco przeciwko promieniowaniu UV, oczyszczająco, matująco. Polecany dla skóry naczynkowej.

Krwawnik pospolity występuje w Europie, niektórych rejonach Azji i Ameryki Północnej. W Polsce występuje na terenie całego kraju na suchych łąkach, pastwiskach, przy drogach. Zawiera olejki eteryczne, glikozydy cyjanogenne, seskwiterpeny, kwasy, garbniki, flawonoidy, cholinę, sole mineralne. Działa przeciwzapalnie, ściągająco, bakteriostatycznie, przeciwalergicznie, łagodząco, tonizująco. Polecany jest skóry tłustej, mieszanej z rozszerzonymi porami.

Len zwyczajny pochodzi z południowo-wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego. Uprawiany jest obecnie w wielu krajach na całym świecie. Zawiera substancje śluzowe, oleje tłuste, glikozydy cyjanogenne, enzymy, fitosterole, fenolokwasy, witaminy A, E, B. Polecany jest dla skóry suchej, skłonnej do pęknięć, łuszczącej się, tłustej, z trądzikiem pospolitym, cery starzejącej się.

Lipa szerokolistna występuje w całej Europie. W Polsce spotykana jest w lasach liściastych i mieszanych. Zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, związki śluzowe, kwasy organiczne, fitosterole, trójterpeny, garbniki, sole mineralne. Działa oczyszczająco, zmiękczająco oraz kojąco. Polecana jest dla skóry wrażliwej, alergicznej oraz dla włosów suchych.

Łopian większy występuje w strefie umiarkowanej półkuli północnej. W Polsce rośnie na terenie całego kraju. Zawiera w swoim składzie olejki eteryczne, inulinę, związki poliacetylenowe, kwasy organiczne, garbniki, fitosterole, śluzy, gorycze, flawonoidy, witaminy, sole mineralne. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, nawilżająco i oczyszczająco. Polecany jest dla skóry trądzikowej, tłustej, skłonnej do łojotoku. Ponadto polecany jest dla włosów suchych, bez połysku, rozdwajających się, skłonnych do łupieżu.

Melisa lekarska rośnie dziko. Uprawiana jest w rejonie Morza Śródziemnego, w Azji, Ameryce Północnej, Europie Środkowej i Zachodniej. W stanie naturalnym w Polsce nie występuje. Zawiera olejki eteryczne, garbniki, fenolokwasy, flawonoidy, śluzy, kwasy organiczne, związki trójterpenowe, witaminy, enzymy, sole mineralne. Działa na skórę kojąco, odświeżająco, antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo. Polecana jest dla skóry wrażliwej, tłustej, starzejącej się.

Mniszek lekarski występuje w środkowej i południowej Europie, w północnej, środkowej i wschodniej Azji oraz w Azji Mniejszej. W Polsce spotykana jest na obszarach całego kraju. Zawiera inulinę, trójterpeny, garbniki, flawonoidy, sole mineralne, witaminy, fitosterole. Działa na skórę regenerująco, odżywczo, przeciwzmarszczkowo, poprawia mikrokrążenie, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, oczyszczająco. Ponadto poprawia koloryt skóry. Polecany jest dla skóry suchej i starzejącej się o ziemistym kolorze.

Nagietek lekarski występuje w rejonie Morza Śródziemnego. W Polsce naturalnie nie występuje. Jednak często jest uprawiany. Zawiera olejki eteryczne, saponiny, trójterpeny, alkohole trójterpenowe, fitosterole, żywice, flawonoidy, śluzy, gorycze, kumaryny, karotenoidy, kwasy organiczne, sole mineralne. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, regenerująco, kojąco, nawilżająco, odżywiająco. Polecany jest dla skóry zniszczonej, suchej i wrażliwej.

Wiesiołek dwuletni występuje w Europie, Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. W Polsce rośnie przy drogach, na skrajach lasów sosnowych i ugorach. Zawiera olej z nienasyconych kwasów tłuszczowych, skrobię, fitosterole, enzymy, witaminy, sole mineralne. Kosmetyki z wiesiołkiem sprawiają, że skóra staje się bardziej elastyczna, zregenerowana. Ponadto wiesiołek reguluje pracę gruczołów łojowych, łagodzi podrażnienia i stany zapalne.

Warto jest wybierać kosmetyki naturalne o wysokiej zawartości składników naturalnych, ponieważ mają one bardzo pozytywny wpływ na stan i wygląd skóry, pod warunkiem, że są one poprawnie stosowane.

Ocena: 5.0

Komentarze