Dzień Czekolady - świętuj go z tymi słodkimi przepisami!

Dzień CzekoladySłodka, aromatyczna i rozpływająca się w ustach… dzięki tym cechom trudno oprzeć się tabliczce czekolady. Nic dziwnego, że na cześć tego wyjątkowego przysmaku od lat obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady, kiedy to bez wyrzutów sumienia możemy rozkoszować się jej wyjątkowym smakiem. Jakie pyszności warto przygotować z okazji takiego święta?

Pyszne desery czekoladowe

Spożywanie czekolady niesie ze sobą wiele korzyści - spożycie kilku kostek sprawia, że poprawia nam się humor i mamy więcej chęci do działania. Dzieje się tak za sprawą endorfin wytwarzanych przez organizm i mających pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Dlatego też warto czasami sprawić sobie odrobinę przyjemności i nacieszyć się wyjątkowym smakiem oraz kremową konsystencją ulubionego rodzaju czekolady.

Gdy obchodzimy Dzień Czekolady, możesz przygotować wyjątkowe desery, od których trudno będzie się oderwać każdemu z domowników czy gości. Jednym z bardzo popularnych przepisów, znanych wielu osobom z czasów dzieciństwa, jest blok czekoladowy, wypełniony ulubionymi dodatkami takimi jak orzechy, kawałki herbatników, bakalie, wafelki czy suszone lub kandyzowane owoce. Rozpływający się w ustach blok czekoladowy można wylać bezpośrednio do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub obłożyć go chrupiącymi andrutami. Z kolei w upalne dni nic tak przyjemnie nie schłodzi, jak delikatny deser na bazie kakao. Mus czekoladowy z mascarpone przygotujesz w niespełna pół godziny, używając zaledwie kilku produktów. Mieszając je ze sobą, dodaj nieco drobnego cukru i aromatu (świetnie sprawdzi się Cukier wanilinowy WINIARY), a wtedy deser będzie kusił przyjemnym czekoladowo-waniliowym zapachem i smakiem.

Pyszne ciasta czekoladowe

Niemal każdy wielbiciel czekolady przepada również za ciastami z tym przysmakiem w roli głównej. Cudownie kakaowym smakiem zaskakuje amerykańskie brownie - ciemnobrązowe i intensywnie w smaku ciasto przygotowywane na bazie gorzkiej czekolady, a następnie udekorowane gęstą polewą… oczywiście czekoladową. Aby tego typu ciasto było wilgotne i puszyste, można przed pieczeniem dodać do niego pokrojone w kostkę i zmieszane z cukrem oraz cynamonem jabłka lub wydrylowane wiśnie. Ciemne wypieki na bazie dużej ilości kakao doskonale łączą się także z innymi słodkimi owocami. Ciasto czekoladowe z gruszką zaskakuje oryginalnym widokiem, ponieważ tuż przed pieczeniem wkłada się do niego pionowo całe obrane gruszki. A jak smakuje? Dokładnie tak samo jak wygląda - fenomenalnie!

Świetnym przepisem na świąteczne popołudnie jest czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym, który swoim wyglądem nieco przypomina popularną w naszych cukierniach wuzetkę. Pomiędzy dwoma warstwami puszystego biszkoptu wykłada się wystudzony krem, którego głównym składnikiem jest budyń waniliowy. Gotowe ciasto należy udekorować gęstniejącą polewą czekoladową, której lekko gorzki smak doskonale komponuje się ze słodyczą kremu.

A może czekolada w płynie?

Fondue czekoladowe to prawdziwy przysmak i hit wielu imprez, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Gorąca czekolada podana w specjalnym naczyniu lub w formie fontanny jest tak aromatyczna, że nie sposób jej się oprzeć. Wokół płynnej słodkości wystarczy ułożyć owoce (truskawki, kawałki ananasa, mango, banany, wiśnie), a wspaniałą przekąskę mamy gotową zaledwie w kilka chwil. Jeśli fondue jest zbyt gęste i gorzkie, wystarczy do niego dodać odrobinę śmietany kremówki, a w kilka chwil czekolada stanie się delikatniejsza, aksamitna i przyjemnie mleczna w smaku.

Komentarze