Goździki i ich niezwykłe właściwości

GoździkiChoroby cywilizacyjne, alergie, nowotwory i wiele innych schorzeń, których dawniej nie znano, a dziś są coraz bardziej powszechne, sprawiają, że wiele osób odwraca się od medycyny akademickiej i zwraca ku dobrodziejstwom, jakie niesie ze sobą medycyna naturalna. Wykorzystywane w niej składniki to naturalnie występujące w środowisku związki, wykazujące dobroczynny wpływ na organizm.

W leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości zastosowanie znalazły między innymi goździki. Powszechnie stosowane w naszej kuchni jako przyprawa, posiadają także wyjątkowe właściwości znieczulające i odświeżające. Niestety mało kto o tym wie, dlatego ich zastosowanie jako leku nie jest w naszym kraju tak powszechne, jak innych naturalnych składników diety na przykład czosnku, cebuli, miodu, czy cytryny.

Czym są goździki?

Nie wiele osób wie, że goździki to suszone pąki kwiatów rosnącego w Azji, wiecznie zielonego drzewa Syzygiumaromaticum. Pąki goździkowca korzennego, bo taka nazwa też jest często stosowana, muszą być suszone w określonych warunkach. Goździkowiec rośnie w klimacie tropikalnym. Spotkać można go między innymi na Wyspach Moluki, w Indonezji, Tanzanii, Indiach, Brazylii, Syrii i na Madagaskarze.

Pierwsze wzmianki

Lecznicze właściwości goździków znane są już od ponad 2000 lat. Pierwsi zastosowali je w medycynie oczywiście Chińczycy. Jak donoszą dane historyczne, już w III w.p. n. e stosowali goździki jako przyprawę oraz środek odświeżający oddech i uśmierzający ból zębów. Stopniowo odkrywali inne zastosowania, które do dziś są w Chinach powszechnie wykorzystywane.

Do Europy goździki zawitały znacznie później, bo dopiero ok. IV w. n.e. Trzy wieki później stosowano je jako środek do konserwowania żywności. Współcześnie są powszechną w kuchni przyprawą, jednak ich właściwości lecznicze pozostają w Europie wciąż mało znane.

Goździki i lecznicze właściwości

Lecznicze właściwości goździków wynikają przede wszystkim z zawartości eugenolu, czyli związku, którego działanie polega na zmniejszeniu aktywności enzymów wywołujących stany zapalne. Eugenol hamuje rozwój drożdży oraz opóźnia rozwój choroby nowotworowej. Jak donoszą przekazy, ma też szereg innych zastosowań.

Goździki i sposób ich wykorzystania

Choć trudno wymienić tu wszystkie zbawienne dla organizmu działania przyprawy, warto zapamiętać te najważniejsze.

  • Żucie goździków przez kilka minut dziennie chroni w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, przed infekcjami dolnych i górnych dróg oddechowych, zapaleniem gardła, grypą i anginą.
  • Goździki wzmacniają też apetyt poprzez zwiększone wydzielanie kwasów trawiennych.
  • Działają przeciw wirusowo i bakteriobójczo.
  • Mają też działanie wykrztuśnie, zdolność rozrzedzania gęstej, zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny i ułatwiają jej odkrztuszanie.
    Inne właściwości goździków

Goździki są też znanym afrodyzjakiem. Odpowiednio stosowane mogą opóźnić procesy starzenia się komórek i przedłużyć młodość organizmu. Mają zdolność niszczenia wolnych rodników, co jest kluczowe dla zachowania organizmu w zdrowiu przez długi czas.

Mam nadzieję, że długa lista zalet goździków przekonała was do ich stosowania. Warto pamiętać również o spożywaniu innych, naturalnych składników diety, które mają korzystny wpływ na nasz organizm.

Autor: www.galactis.pl.

Ocena: 4.9

Komentarze