Graviola - właściwości, zastosowanie, kalorie, kuchnia

GraviolaPochodzi z Ameryki Środkowej. Jej owoce, pojawiające się na gałęziach przez okrągły rok, mogą ważyć nawet 6 kilogramów. Maja delikatny miąższ o łagodnym smaku. Graviola, bo o niej mowa, nie jest dziś jedynie popularnym produktem spożywczym dla mieszkańców Nowego Kontynentu. W ostatnich latach zainteresowali się nią również dietetycy oraz specjaliści w zakresie medycyny, którzy odkryli też zdrowotny potencjał owocu. Dlaczego warto sięgać po graviolę? O tym dowiecie się w kolejnych akapitach.

Skąd pochodzi graviola?

Graviola jest owocem flaszowca miękkociernistego - wiecznie zielonego drzewa liściastego, osiągającego wysokość około 5 metrów. Jego ojczyzną są kraje Ameryki Środkowej. Z jej wyjątkowych właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Od Peru po Jamajkę, graviolę stosowano do leczenia rozmaitych schorzeń. Z żółtych kielichowatych kwiatów tworzą się owoce przypominające kształtem gruszkę i pokryte miękkimi kolcami. Wewnątrz kryje się biały, zwarty miąższ z brązowymi pestkami. Jego aromat jest określany jako połączenie smaku poziomki i ananasa.

Co zawiera graviola? Czy jest kaloryczna?

Skoro mowa o odżywczej wartości gravioli, warto pamiętać, że owoc ten zawiera sporo cukrów dostarczających organizmowi energii i redukujących uczucie zmęczenia. Ważnym składnikiem jest także błonnik wpływający nie tylko na dobrą kondycję układu pokarmowego, ale także sercowo-naczyniowego. Graviola wyróżnia się ponadto wysokim stężeniem witaminy C. Oprócz kwasu askorbinowego można w niej znaleźć również beta karoten, witaminy z grupy B oraz witaminy E i K. Wśród pierwiastków pierwszoplanową rolę grają:

  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • miedź.

Tym, co wyróżnia graviolę na tle innych owoców, jest bardzo wysokie stężenie antyoksydantów, szczególnie kwercetyny oraz luteoliny. Należy jednak pamiętać o tym, że owoc flaszowca jest dość kaloryczny. W 100 gramach świeżego produktu znajduje się około 65 kalorii. Suszona graviola jest jeszcze bardziej kaloryczna.

Graviola - właściwości i zastosowanie

Antynowotworowe właściwości flaszowca miękkociernistego
Graviola zasłynęła w ostatnich czasach przede wszystkim potencjałem antyrakowym. Naukowcy odkryli, że występuje w niej substancja charakterystyczna wyłącznie dla tego gatunku, która wykazuje silne działanie antynowotworowe. Wykazuje się toksycznością selekcyjną, co oznacza, że niszcząc komórki rakowe, nie uszkadza zdrowych tkanek. Może skutecznie wspomagać terapię raka płuc, jelita grubego, wątroby, piersi oraz trzustki. Należy jednak pamiętać o tym, że źródłem wspomnianego związku chemicznego nie są owoce, lecz liście, nasiona oraz kora flaszowca miękkociernistego. Warto zaznaczyć, że na chwilę obecną nie istnieją medyczne badania, które potwierdzają kliniczną skuteczność ekstraktów z flaszowca miękkociernistego w leczeniu raka.

Graviola - na opryszczkę i zapalenie stawów
Dlaczego więc warto sięgnąć po graviolę? Przede wszystkim ze względu na bogactwo antyoksydantów. Te wyjątkowe związki chemiczne świetnie redukują stres oksydacyjny i zabijają wolne rodniki. W ten sposób zapobiegają nieprawidłowemu namnażaniu się komórek i hamują procesy ich starzenia się. Przeciwdziałają też rozwojowi stanów zapalnych w organizmie. W efekcie łagodzą dolegliwości bólowe wywołane wieloma schorzeniami, w tym reumatoidalnym zapaleniem stawów. Graviola słynie też z działania przeciwwirusowego. Powoduje to, że jest zalecana osobom borykającym się z nawracającą opryszczką.

Owoc stymulujący odporność i dbający o dobrą kondycję układu pokarmowego
Wysoka zawartość witaminy C powoduje, że graviola świetnie wspomaga układ odpornościowy. Warto więc spożywać ją w okresie przeziębień i grypy. Owoc sprawdza się w profilaktyce infekcji i łagodzi ich przebieg. Ma też łagodne działanie przeciwgorączkowe. Związki aktywne zawarte w gravioli są ponadto wykorzystywane w chorobie wrzodowej żołądka. Owoc stymuluje wydzielanie prostaglandyn. Hormony te z kolei powodują zwiększone wydzielanie ochronnego śluzu przez komórki błony śluzowej żołądka. W medycynie tradycyjnej, pestki gravioli są cenione ze względu na działanie przeciwpasożytnicze. Owoce flaszowca wykazują też działanie ochronne na komórki beta w trzustce. Duża zawartość błonnika oraz substancji o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym powoduje, że graviolę można spożywać w charakterze specyfiku na biegunkę.

Graviola w profilaktyce chorób serca
Graviola wykazuje pozytywny wpływ na serce. Owoc flaszowca miekkociernistego jest cennym źródłem potasu i magnezu. Pierwszy pierwiastek rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi, drugi z kolei wzmacnia mięsień sercowy. Nie bez znaczenia pozostają przeciwutleniacze, które ograniczają odkładanie się blaszki miażdżycowej, chroniąc w ten sposób przed zawałem. Z kolei błonnik powoduje, że lipidy i węglowodany są słabiej wchłaniane w jelicie cienkim. Powoduje to obniżenie ryzyka zalegania złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych i przeciwdziała nagłym skokom cukru we krwi.

Graviola w kuchni

Graviola najlepiej smakuje na surowo. Doskonale sprawdza się także jako składnik sałatek owocowych oraz dodatek do surówek warzywnych. Można przygotować z niej sok lub koktajl. Latem można też pokusić się o sorbet z dodatkiem gravioli, cechującym się orzeźwiającym smakiem i dostarczającym do organizmu wiele cennych pierwiastków. Warto jednak pamiętać o tym, że w Polsce surowe owoce są praktycznie niedostępne. Alternatywą dla nich jest suszona graviola lub sok z owocu flaszowca, dostępny jako suplement diety. Bez względu na to, że jest to całkowicie naturalny produkt, istnieją przeciwwskazania do jego spożywania. Z gravioli powinny zrezygnować osoby z niskim ciśnieniem krwi oraz borykające się z chorobą Parkinsona. W ostatnim przypadku, dołączenie gravioli do diety może wzmagać objawy choroby. Owoców flaszowca nie zaleca się też kobietom w ciąży oraz w czasie laktacji.

Komentarze