Grillowanie z pomysłem - lekkie warzywa z grilla

Grillowanie z pomysłemKiełbasa, karkówka, kaszanka… Te dania w szczególności upodobaliśmy sobie na grilla. Jednak grillowane warzywa to potrawa, której nie może zabraknąć na stole. Uwielbiają je wegetarianie, ale z pewnością przypadną do gustu także mięsożercom. Jak przygotować pyszne warzywne dania? Oto nasze pomysły!

Warzywa grillowane

Warzywa z grilla przesycone zapachem dymu potrafią pobudzić kubki smakowe. Są lekkie, idealnie nadają się na przystawkę lub dodatek do dania głównego. W tym przepisie główne rolę grają cukinia, bakłażan, pieczarki i ser camembert. Przygotowując cukinię i bakłażana, należy pamiętać, by pół godziny przed grillowaniem pokroić je w plastry i oprószyć solą. W ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Pieczarki przygotowujemy w inny sposób niż zwykle. Użyjemy jedynie kapeluszy, wkładając w nie kawałki sera camembert. Po roztopieniu będą smakować obłędnie. Wszystkie warzywa grillujemy około 10 minut, do momentu aż będą miękkie. Aby nabrały smaku, warto przed pieczeniem oprószyć je ulubionymi przyprawami.

Chrupiące przystawki z grilla

Przystawki w postaci warzyw bardzo szybko znikają ze stołu, szczególnie jeżeli są chrupiące i aromatyczne. W tym przepisie również wykorzystamy bakłażana, cukinię, a także ziemniaki (najlepiej młode). Wszystkie warzywa kroimy na cienkie plastry. Cukinię i bakłażana oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut. Nie ma konieczności wcześniejszego gotowania ziemniaków. Warzywa grillujemy około 10 minut. Osoby, które nie potrafią zrezygnować z mięsa, mogą dodatkowo stworzyć szaszłyki z plasterków boczku. Danie świetnie smakuje z sosem stworzonym z ostrego ketchupu, jogurtu i Majonezu Lekkiego WINIARY oraz solą i pieprzem.

Pieczarki faszerowane z grilla

A teraz coś dla fanów pieczarek z grilla. Przepis jest niezwykle prosty, smakowity, a pieczarki pięknie prezentują się na stole. Warto wykorzystać duże grzyby, by bez problemu nałożyć do kapeluszy farsz. W pierwszej kolejności należy oddzielić nóżki i pokroić na mniejsze kawałki. Do kapeluszy wkładamy ser twarogowy z ulubionymi przyprawami. Układamy na tacce aluminiowej i posypujemy startym żółtym serem. Na koniec gwóźdź programu - do każdego kapelusza z farszem wbijamy przepiórcze jajko. Danie grillujemy około 10 minut, do momentu aż ser się roztopi, a jajka zetną. Znakomicie smakuje posypane natką pietruszki i podawane z dipem czosnkowym.

Sałatka z kaszy kuskus i grillowanych warzyw

Grillowanie należy do przyjemności, jeżeli efektem są wspaniałe i niecodzienne dania. Na stole nie można zapominać o różnorodnych sałatkach. W tym przepisie wykorzystamy kaszę kuskus i grillowane warzywa - papryka czerwona, bakłażan, cukinia, papryczka chili, cebula będą idealnym wyborem. Należy je przekroić na połowy, a następnie upiec na grillu (około 5 minut z każdej strony). Następnie kroimy je w grubą kostkę i łączymy z wcześniej ugotowaną kaszą kuskus. Sałatka bardzo dobrze smakuje skropiona oliwą i grillowaną cytryną, posypana kminkiem i papryką.

Komentarze