Hydrolat z kocanki

Hydrolat z kocankiKocanka włoska to roślina o działaniu leczniczym, której właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych. Używano jej do leczenia zapaleń górnych dróg oddechowych, podrażnień skóry, chorób alergicznych, astmy, bólów mięśni i stawów, niedomagań wątroby, a także problemach z krążeniem i zapaleniu żył.

Hydrolat z kocanki to naturalny kosmetyk, z którego stosowania najwięcej korzyści odniesie cera naczyniowa, alergiczna, wrażliwa i skłonna do podrażnień. Ze względu na swoje działanie silnie gojące, redukujące stany zapalne oraz antybakteryjne. Warto po nią sięgnąć także w przypadku, gdy borykamy się z takimi problemami, jak trądzik, rozległe stany zapalne skóry, łojotok, czy blizny potrądzikowe.

Kocanka włoska

Kocanka włoska Helichrysum italicum z rodziny astrowatych Asteraceae to niewielki krzew występujące na terenie Europy, a szczególnie na południu kontynentu. Surowcem leczniczym i kosmetycznym są żółte kwiaty kocanki, które są bardzo trwałe, stąd potoczna nazwa tej roślin- nieśmiertelnik.

Kwiatostany kocanki zawierają takie substancje aktywne jak:

  • - glikozydy flawonoidowe- apigenina, kemferol, naryngenina,
  • -pochodna chalkonu izosalipurynozyd,
  • - arenol i homoarenol,
  • -karotenoidy,
  • - ftalidy,
  • - olejek eteryczny,
  • - małe ilości skopoletyny.

W kosmetyce kocankę najczęściej stosuje się w formie hydrolatu lub olejku eterycznego. Oba preparaty uchodzą za bardzo ekskluzywne. Ten intensywnie pachnący łąką preparat wykazuje bardzo silne działanie. Warto się w niego zaopatrzyć, zwłaszcza jeśli dotyczą nas takie problemy, jak zaczerwienienia skóry, czy pajączki.

Hydrolat z kocanki włoskiej - zastosowanie

Zwalczanie drobnoustrojów
Preparat wykazuje działanie antybakteryjne, antygrzybicze i przeciwwirusowe. Badania potwierdziły jego skuteczność w zwalczaniu takich chorobotwórczych drobnoustrojów jak Staphyllococcus aureus, Mycobacterium phlei, Candida albicans. Dlatego poleca się przecieranie wyciągami z kocanki skóry dotknięte takimi chorobami jak trądzik, trądzik różowaty, grzybica, łuszczyca, egzema, a także wcieranie w dotkniętą łupieżem skórę głowy.

Regeneracja skóry
Ekstrakty z kocanki są silne działanie regenerujące uszkodzoną skórę. Zaleca się je więc w przypadku ran, blizn, rozstępów, oparzeń, oraz po zabiegach złuszczających skórę takich jak peelingi kwasowe, peeling kawitacyjny, czy laseroterapia. Kocanka stymuluje odnowę naskórka i znacznie przyspiesza gojenie nawet większych ran pourazowych, do czego była stosowana już setki lat temu w medycynie ludowej.

Leczenie skóry naczyniowej
Kwiat kocanki sprawdzi się w przypadku takich problemów skórnych jak:

  • cera naczyniowa,
  • pajączki,
  • rumień,
  • trądzik różowaty,
  • siniaki,
  • krwiaki,
  • stłuczenia,
  • wybroczyny.

Hydrolat z kocanki uśmierza ból, przyspiesza gojenie się ran i wchłanianie krwiaków, a także likwiduje opuchliznę i minimalizuje cienie pod oczami.

Odmładzanie
Kwiaty kocanki są bogate w substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Stosowane regularnie, skutecznie hamują procesy starzenia się, uelastyczniają i ujędrniają zwiotczałą skórę. Ponadto pomagają zwalczać zmarszczki oraz przebarwienia, a także dodają poszarzałej, zmęczonej skórze blasku.

Redukcja blizn i przebarwień pozapalnych
Preparatu z kocanką aplikowane na skórę codziennie przez co najmniej kilka tygodni znacznie spłycają blizny zarówno te potrądzikowe, jak i pourazowe. Pomagają również pozbyć się przebarwień po trądziku w postaci nieestetycznych szarych, fioletowych, czy czerwonych plam na skórze. Warto je stosować również do przemywania plam wątrobowych.

Jak stosować hydrolat z kocanki?

Hydrolat kocankowy można stosować bezpośrednio na skórę bez rozcieńczenia lub dodawać do innych kosmetyków pielęgnacyjnych.

Warto wypróbować takie naturalne kosmetyki jak:

Tonik z kocanki
Hydrolat z kwiatów kocanki nadaje się do codziennego odświeżania i oczyszczania twarzy. Jest to naturalny kosmetyk, którym z powodzeniem zastąpimy drogeryjny tonik. Przecieramy nim twarz, dekolt oraz szyję codziennie rano po umyciu skóry i wieczorem po wykonaniu demakijażu. Hydrolat odświeży skórę i nada jej promienny zdrowy wygląd.

Okład na podrażnienia skóry
Nasączony w hydrolacie z kocanki wacik lub gazę możemy zastosować w postaci okładu na oparzenia, podrażnienia, opuchliznę, krwiaki, siniaki, wybroczyny, drobne rany, żylaki. Nie tylko przyspieszy to gojenie się skóry i wspomoże jej regenerację, ale także zapobiegnie tworzeniu się nieestetycznych blizn. Ponadto trudno gojące się rany oraz egzemy warto kilkukrotnie w ciągu dnia spryskiwać mgiełką hydrolatu. Taki zabieg zadziała łagodząco, przeciwzapalnie i zabliźniająco.

Maseczka lub peeling z kocanką
Hydrolat z kocanki to wręcz niezastąpiony dodatek do maseczek i delikatnych peelingów do skóry podrażnionej, wrażliwej oraz naczyniowej. Można go dodać na przykład do białej glinki w proszku lub błota termalnego i nałożyć na skórę na 10 minut, po czym spłukać chłodną wodą. Sprawdzi się doskonale również jako dodatek do delikatnego dla skóry peelingu z płatków owsianych, który mogą stosować nawet osoby z bardzo wrażliwą, alergiczna i naczyniową skórą.

Preparat do stosowania po depilacji
Posmarujmy skórę po goleniu lub depilacji hydrolitem z kocanki, a unikniemy takich kłopotów jak zaczerwienienia, podrażnienia, opuchlizna, wybroczyny, czy zapalenie mieszków włosowych. Preparat zastosujmy niezwłocznie po usunięciu niechcianego owłosienia. Można go aplikować na każdą część ciała.

Hydrolat z kocanki - cena

Hydrolat z kocanki to przezroczysty płyn, który dostępny jest w sprzedaży przeważnie w wygodnych buteleczkach z atomizerem, co znacznie ułatwia jego aplikację. Za 200 ml takiego kosmetyku zapłacimy około 25 złotych. Warto szukać hydrolatu wykonanego z kwiatów pochodzących z ekologicznych upraw z certyfikatem Ecocert.

Komentarze