Jak pielęgnować kryształy?

Pielęgnacja kryształówKryształowe ozdoby i naczynia są naprawdę doskonałym dodatkiem do każdego wnętrza. Jeżeli odpowiednio się o nie zadba można cieszyć się ich pięknem przez naprawdę długi czas. W innym wypadku kryształy mogą zmatowieć i stracić swój blask oraz urok. Warto zatem poznać metody konserwacji kryształów tak, by przez długie lata móc się napawać ich wspaniałym wyglądem.

Zimna woda blasku doda

Bardzo ważne jest to, aby myć kryształy tylko i wyłącznie w chłodnej wodzie. W innym wypadku zaczną szybko matowieć. Ważne jest również, aby podczas czyszczenia ich nie używać żadnych ostrych i niedelikatnych narzędzi, ścierek ani szczotek. To może porysować cenne naczynia oraz ozdoby a przez to nie tylko stracą one na wartości, ale również będą się dużo gorzej prezentowały.

Ocet jako środek czyszczący

1/3 szklanki tego specyfiku na litr chłodnej wody powinna starczyć, aby doskonale wyczyścić nasze skarby. Po obmyciu taką mieszanką należy odłożyć i poczekać aż wyschną a następnie wypolerować dokładnie delikatną szmatką.

Miałka sól na zmatowienie

Pielęgnacja kryształów potrzebna jest również wtedy, gdy przestaną być lśniące. W momencie, gdy zauważymy, że nie błyszczą się one odpowiednio to warto wziąć szmatkę i przetrzeć nią naczynia. Pamiętać jednak należy o tym, że samo przejechanie nią nic nie da. Na szmatce powinna znajdować się mokra, miałka sól bądź, w niektórych sytuacjach, denaturat.

Tylko delikatnie!

Kryształowe naczynia są niezwykle kruche, dlatego należy bardzo uważać i obchodzić się z nimi bardzo łagodnie. Nie powinno się ich wkładać do zmywarki a myć warto w miseczce z wodą, najlepiej plastikowej. Dobrze jest również pamiętać o tym, że nie wolno ich wycierać ściereczką. Po opłukaniu powinno się kryształy położyć na suchej, czystej szmatce i poczekać aż trochę wyschną a woda spłynie.

Grubość ma znaczenie

Każdy znawca kryształów przyzna, że im on grubszy tym bardziej wrażliwy. W przeciwieństwie do zwykłego szkła - cienkie naczynia kryształowe mają większą odporność zarówno na uszkodzenia mechaniczne jak i wahania temperatur (szczególnie gwałtowne).

Właściwości kryształów

Szkło kryształowe stosuje się zazwyczaj do wyrobów ozdobnych, dekoracji i naczyń. Niezależnie od tego w jakiej formie posiadamy ten kruszec - zawsze należy o niego odpowiednio zadbać. Wówczas będziemy mogli cieszyć się w pełni z wszelkich właściwości z jakich on słynie. Przede wszystkim wizualnych, ponieważ kryształ jest naprawdę piękny. Posiada on niezwykle dużą gęstość i niebywale wysoki współczynnik załamania światła, co czyni go wyjątkowym. Szkło kryształowe jest dość łatwe w obróbce, ponieważ w swoim składzie zawiera ołów co sprawia, że jest dość miękkie i posiada dużą odporność na działanie kwasów. Dzięki temu można w nim rzeźbić, dłubać i formować oraz topić w kwasie. To sprawia, że najczęściej naczynia z kryształu są w stanie robić ludzie a nie maszyny i czyni je to wyjątkowymi oraz niepowtarzalnymi.

Kryształ to wyjątkowy kruszec i warto go mieć kolekcji swoich ozdób, dekoracji bądź naczyń. Koniecznie jednak należy poznać się na jego pielęgnacji, aby posłużył i cieszył oczy przez naprawdę długi czas.

Źródło: www.homeandpassion.pl.

Ocena: 5.0

Komentarze