Jak wrócić do formy po antybiotykoterapii?

AntybiotykoterapiaDługotrwałe leczenie antybiotykami osłabia organizm i wywołuje skutki uboczne. Na szczęście można z nimi walczyć, zregenerować się po terapii i szybciej wrócić do sił. Jak? Podpowiadamy poniżej.

Dzięki działaniu antybiotyków ludzki organizm łatwiej pokonuje nawet ciężkie choroby o podłożu bakteryjnym. Mimo to, trzeba pamiętać o skutkach ubocznych antybiotykoterapii, które są wyraźnie odczuwalne - przede wszystkim jest to osłabienie organizmu. Antybiotyki zwalczają bakterie chorobotwórcze, ale przy okazji również te dobre, niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Z tego powodu warto stosować w trakcie kuracji antybiotykami także wysokiej jakości probiotyk, np. Trilac, Linex, Probiotex.

Skutki zażywania antybiotyków

Antybiotyki zabijają zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i te korzystne dla naszego organizmu, przez co wywołują wiele skutków ubocznych. Odczuwalne mogą być m.in. dolegliwości układu pokarmowego (np. nudności, wzdęcia, stany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego, zaburzenia perystaltyki, brak apetytu, biegunki)1. Co więcej, obniżają poziom niektórych witamin w naszym organizmie, np. B1, B12, C, A, K, kwasu foliowego, gdyż zaburzają mikroflorę jelitową, wymaganą do ich produkcji. Aby osłabić ich negatywne działanie, warto sięgnąć m.in. po probiotyki, np. Linex Forte czy ProBiotic, które wspomagają odbudowę naturalnej mikrobioty jelitowej.

Antybiotyki mogą też przyczynić się do występowania zmian skórnych czy infekcji grzybiczych z powodu wyniszczenia pałeczek kwasu mlekowego, Jej zaburzenia spowodowane antybiotykoterapią przekładają się więc na bardzo wiele działań niepożądanych.

Jak wspomóc osłabiony organizm?

Skoro antybiotyki nie potrafią działać wybiórczo, o organizm poddany takiej kuracji trzeba odpowiednio zadbać. Właściwa dieta oraz cenne probiotyki (np. Linex, Trilac, Bactilac), pomogą w powrocie do sił i formy. Aby w jak najmniejszym stopniu odczuć skutki uboczne, a także walczyć z nimi na długo po zakończeniu kuracji, warto zadbać o kondycję organizmu w trakcie antybiotykoterapii. Przede wszystkim należy zrezygnować z cukru, który przyczynia się do rozwoju grzybicy, a także z tłustych mięs, smalcu, masła, serów, aby usprawnić pracę wątroby. Przypomnijmy, że właśnie w tym organie są metabolizowane antybiotyki.

W co powinna obfitować dieta?

W zamian wyżej wymienionych produktów warto wprowadzić do jadłospisu np. mleczne produkty fermentowane, które na bieżąco pomogą chronić organizm przed infekcjami grzybiczymi. Sięgnijmy zatem po kefir, jogurt naturalny czy maślankę z żywymi kulturami bakterii. Warto też wiedzieć, że produktów nabiałowych nie powinno się spożywać w tym samym czasie co antybiotyk - najlepiej kilka godzin wcześniej lub później2, gdyż mogą one spowalniać lub utrudniać wchłanianie wybranych antybiotyków. Dobroczynne działanie na florę bakteryjną jelit mają także kiszonki, gdyż są fermentowane. W codziennym menu nie może też zabraknąć świeżych owoców i warzyw.

Pomocna suplementacja

Podczas antybiotykoterapii również probiotyki korzystnie działają na mikroflorę jelitową. Szczególnie pomocne są synbiotyki, preparaty zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych wraz z pożywką dla nich. Zawierają m.in. bakterie kwasu mlekowego, które poprawiają pracę jelit i zmniejszają skutki uboczne antybiotyków.

  1. Przybylska-Feluś M., "Powikłania po antybiotykoterapii", w: "Medycyna Praktyczna"; https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/lista/96305,powiklania-po-antybiotykoterapii,1; dostęp: 17.02.2019.
  2. Moraszczyk M., "Dieta przy antybiotykoterapii - probiotyki łagodzą skutki przyjmowania antybiotyków", https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/diety/naturalne-probiotyki-dieta-lagodzaca-skutki-uboczne-lekow-aa-WWs9-WEqT-6UhB.html; dostęp: 17.02.2019.
Ocena: 5.0