Kalina koralowa - owoce, kora: właściwości, zastosowanie, uprawa

Kalina koralowaMedycyna ludowa sięgała po kalinę koralową już setki lat temu. Doskonale znały ją nasze prababcie, dla których była nie tylko lekiem na kaszel, ale przede wszystkim skutecznym specyfikiem na kobiece dolegliwości. W ostatnich czasach święci jednak triumfy przede wszystkim jako roślina ozdobna. A szkoda, ponieważ wyróżnia się szeregiem właściwości prozdrowotnych.

Dlaczego należy po nią sięgać? Na co trzeba uważać, decydując się na spożywanie owoców kaliny koralowej? I czy jedynie czerwone jagody rośliny powinny stać się obiektem naszego zainteresowania? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi w poniższych akapitach.

Zastanawiacie się zapewne, czy owoce kaliny koralowej są trujące. I tak, i nie. W żadnym wypadku nie należy spożywać ich na surowo. Zawartość saponin może powodować wymioty, biegunkę, rozszerzenie źrenic, zawroty głowy, zaburzenia mowy a nawet utratę świadomości. Obróbka termiczna owoców powoduje jednak, że substancje trujące ulegają rozpadowi. Zanim więc po nie sięgniecie, koniecznie zagotujcie je lub przemroźcie - wówczas będą bezpieczne.

W medycynie ludowej od niepamiętnych czasów znajdują zastosowanie przede wszystkim owoce oraz kora kaliny koralowej.

Owoce kaliny koralowej
Są cenione głównie za zawartość witamin i minerałów. W drobnych jagodach można znaleźć przede wszystkim witaminę C. To nie tylko silny przeciwutleniacz pozwalający walczyć ze stresem oksydacyjnym, ale związek stymulujący układ immunologiczny do produkcji przeciwciał. Z tego właśnie względu produkty z owoców kaliny koralowej są szczególnie zalecane w okresie przeziębień i grypy. W owocach rośliny nie brakuje ponadto beta-karotenu pozwalającego cieszyć się piękną skórą oraz dobrym wzrokiem, a także witaminy PP. Ta ostatnia zwiększa przyswajalność kwasu askorbinowego, co powoduje, że odgrywa niebagatelną rolę w kwestii odporności organizmu.

Kora kaliny koralowej
Kora kaliny zawiera Przede wszystkim wysokie stężenie garbników, flawonoidów, kwasów organicznych i pochodnych kumaryn. W medycynie niekonwencjonalnej jest stosowana również ze względu na obecność witaminy C i K.

Właściwości prozdrowotne kaliny

Właściwości prozdrowotne owoców kaliny koralowej od lat interesują miłośników medycyny niekonwencjonalnej. Dlaczego? Ponieważ przede wszystkim znakomicie wpływają na pracę układu pokarmowego.

Na zatrucia i wrzody żołądka

Są bogate w błonnik, dzięki czemu pozwalają zachować prawidłową perystaltykę jelit. Dbają także o rozwój prawidłowej mikroflory w systemie trawiennym. Są niezastąpione dla osób cierpiących na zaparcia. Przychodzą też z pomocą pacjentom z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Zawarte w nich garbniki wykazują łagodne działanie ściągające i antyseptyczne. Ograniczają rozwój bakterii Helicobacter pylori. Pomagają też leczyć zatrucia pokarmowe i towarzyszące im biegunki. Picie soku z kaliny koralowej zaleca się także osobom, borykającym się z żylakami odbytu.

Na wysoki cholesterol

Owoce kaliny koralowej są też przyjazne dla serca. To cenne źródło fitosteroli pomagających w naturalny sposób obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. W ten sposób ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca. Dzięki zawartości potasu, pomagają obniżyć ciśnienie krwi. W ostatnim przypadku znakomicie sprawdza się sok z kaliny koralowej, przygotowany z mrożonych lub gotowanych owoców oraz niewielkiej ilości miodu. To także znakomity specyfik pomagający łagodzić uporczywy kaszel. Z tego względu może być stosowany przy przeziębieniach oraz wspomagająco w zapaleniu oskrzeli.

Na bóle miesiączkowe

Chociaż owocom kaliny koralowej nie można odmówić właściwości prozdrowotnych, to z medycznego punktu widzenia najbardziej cenioną częścią rośliny jest jej kora. Przygotowany z niej odwar od tysiącleci jest znanym i skutecznym lekarstwem na dolegliwości miesiączkowe. Obecna w niej kumaryna zmniejsza napięcie mięśni macicy. Działając rozkurczająco, redukuje ból menstruacyjny. Zawarte w korze kaliny koralowej aktywne związki chemiczne minimalizują też krwawienie miesiączkowe. Warto zaznaczyć, że wywar z kory rośliny jest zalecany kobietom w okresie menopauzy. Dlaczego? Ponieważ łagodzi wahania nastrojów i uciążliwe uderzenia gorąca.

Na dolegliwości ciążowe

Kalina koralowa okazuje się też pomocna w dolegliwościach ciążowych. W dawnej medycynie ludowej, ze względu na właściwości przeciwkrwotoczne i ściągające, była stosowana podczas porodów. Napar z jej kory pomaga pozbyć się porannych nudności i zapobiega wymiotom. Działa także uspokajająco, dzięki czemu likwiduje huśtawki nastrojów dokuczające przyszłym mamom. Jest ponadto naturalnym specyfikiem na doskwierające ciężarnym skurcze nóg. Zanim jednak zdecydujecie się sięgnąć po napar z kory kaliny koralowej, koniecznie zasięgnijcie porady lekarza. Bez względu na to, że jest to bezpieczny specyfik, w niektórych przypadkach mogą zaistnieć przeciwwskazania do jego stosowania.

Kalina w kuchni

Kalina koralowa może znaleźć zastosowanie w kuchni, jako alternatywa dla doskonale znanej jarzębiny, czarnego bzu czy borówki brusznicy. Jej kwaskowaty smak świetnie wzbogaci smak wielu potraw - również tych przygotowywanych na bazie mięs. Ze względu na dużą zawartość pektyn, z owoców kaliny koralowej można przyrządzać marmolady, dżemy czy galaretki. Z kolei otrzymany z nich sok może stanowić znakomity dodatek do herbaty. Amatorzy trunków powinni z kolei pokusić się o sporządzenie nalewki z kaliny koralowej, wyróżniającej się ciekawym smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi. Kilka łyżek specyfiku może pomóc przy dolegliwościach ze strony układu moczowego, stymulować wydzielanie żółci, wspomagając w ten sposób trawienie czy pomóc w walce z bezsennością.

Uprawa kaliny koralowej

Bez względu na to, że dziś kalina koralowa jest kojarzona przede wszystkim z krzewami zdobiącymi przydomowe ogródki, nie można zapominać, że występuje też w naturze. Zasiedla przede wszystkim wilgotne lasy liściaste oraz nadbrzeża rzek. Rośnie w Europie, Azji, północno-zachodniej Afryce oraz na Syberii. W Polsce można ją spotkać w każdym regionie, z wyjątkiem Tatr. Czerwone owoce z pomarańczowym miąższem i niewielką pestką pojawiają się od sierpnia do października. Mają cierpki, gorzki smak, który jednak zanika po obróbce termicznej. Ale uwaga! Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska zalicza kalinę koralową do roślin częściowo chronionych. Oznacza to, że owoce okazów dziko rosnących mogą być zbierane w określonych rejonach lub po otrzymaniu stosowanego zezwolenia.

Uprawa kaliny koralowej

Uprawa kaliny koralowej

Kalina rośnie do paru metrów. Roślina ta uwielbia gleby, które są żyzne oraz wilgotne, a odczyn waha się od lekko kwaśnego do zasadowego. Ponadto znosi różnego rodzaju zanieczyszczenia pochodzące z miast i spalin samochodowych. Jeśli chodzi o podcinanie to powinno się je wykonywać regularnie co kilka lat.

Komentarze