Kapusta kiszona - właściwości, walory zdrowotne i odchudzające

Kapusta kiszonaKiszona kapusta świetnie smakuje i wykazuje świetny wpływ na zdrowie. Warunkuje rozwój odpowiedniej mikroflory przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność i chroni przed nowotworami. Od wieków jest obecna na polskich stołach.

Co ważne, coraz częściej jest doceniana też w innych krajach, gdzie dotychczas była uważana za produkt niezdatny do spożycia. Dietetycy zgodnie sądzą bowiem, że zasługuje na miano superfood.

Dlaczego warto jak najczęściej zapraszać kapustę kiszoną do swojej kuchni?

Być może trudno w to uwierzyć, ale kapusta kiszona była znana już w starożytności i to wcale nie w Polsce, czy krajach Europy wschodniej. Wzmianki o jej leczniczych właściwościach można znaleźć w zapiskach Hipokratesa pochodzących z IV wieku przed naszą erą. Ojciec medycyny cenił ją przede wszystkim za wysokie stężenie witamin oraz minerałów, a także pomoc w walce z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Ogromną sławę kapusta kiszona zyskała jednak dużo później, za sprawą podróżnika Jamesa Cooka. Warzywo z jednej strony nie nastręczało problemów w przechowywaniu podczas długich wypraw, z drugiej, zawierało dużo witaminy C, przez co świetnie chroniło marynarzy przed szerzącym się wówczas szkorbutem, powodowanym niedoborem na statkach owoców i warzyw. Obserwacje poczynione przez Cooka odnośnie wpływu kapusty kiszonej na zdrowie marynarzy, przyniosły mu w 1776 roku medal Copleya przyznawany przez Towarzystwo Królewskie w Londynie.

Właściwości kiszonej kapusty - bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy

Kapusta kiszona jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera bardzo wysokie stężenie kwasu askorbinowego, który wraz z witaminami A oraz E jest zaliczany do grupy przeciwutleniaczy. To substancje zwalczające wolne rodniki pojawiające się jako uboczne produkty przemiany materii węglowodanów, dostarczanych najczęściej w niskojakościowym pożywieniu, które wykazują szkodliwy wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego oraz mogą stanowić przyczynę powstawania nowotworów. W kiszonej kapuście można znaleźć także bogactwo witamin z grupy B oraz witaminę K dostarczaną do organizmu przede wszystkim dzięki żywności sfermentowanej. W kiszonej kapuście można znaleźć również cynk, wapń, żelazo, mangan oraz potas. Co ważne, produkt poddany fermentacji powoduje, że pierwiastki te są znacznie łatwiej przyswajalne przez organizm.

Nie można też zapominać o występującym w kiszonej kapuście kwasie mlekowym. To właśnie on sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym, chroniąc przed wystąpieniem szeregu dolegliwości. Należy jednocześnie podkreślić, że zdrowszą i łagodniejszą odmianą jest czerwona kiszona kapusta. Warzywo zawiera bowiem bardzo wysokie stężenie antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy warunkujących jej intensywny kolor i wykazujących pozytywny wpływ na zdrowie.

Walory zdrowotne kapusty kiszonej

Kiszona kapusta wywiera bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Redukuje ilość wydzielanego soku żołądkowego, przez co jest zalecana osobom cierpiącym na chorobę wrzodową. Jednocześnie znakomicie odkwasza organizm i przywraca mu odpowiednie pH.

Sposób na prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego

Obecność bakterii kwasu mlekowego pozwala z kolei zadbać o właściwą mikroflorę jelit, warunkując jednocześnie odpowiednią perystaltykę i pasaż treści pokarmowych. W ten sposób produkt przeciwdziała zaparciom. Jest także zalecana osobom po antybiotykoterapii wyniszczającej prawidłową mikroflorę układu pokarmowego. Zwalczając mikroorganizmy chorobotwórcze, pałeczki kwasu mlekowego zapobiegają też stanom zapalnym jelit oraz pomagają zwalczać zatrucia pokarmowe i biegunki. Warto pamiętać także o tym, że pożyteczne bakterie uszczelniają ściany jelit, ograniczając w ten sposób przenikanie toksyn do układu krwionośnego. Co ciekawe, kapusta kiszona jest bogata w mikroelementy, co powoduje, że znakomicie przywraca równowagę elektrolityczną i może być stosowana zarówno w stanach odwodnienia organizmu, jak i w przypadku spożycia nadmiernej ilości alkoholu. Produkt jest ponadto ceniony za walory detoksykacyjne. Kiszona kapusta posiada także właściwości redukujące obrzęki powodowane zastojami wody w organizmie, przez co pośrednio wspomaga jego odtruwanie.

W trosce o zdrowe serce i odpowiedni poziom cukru we krwi

Warto pamiętać także, że kiszona kapusta pozwala utrzymać prawidłową glikemię organizmu. Zapobiega wahaniom poziomu węglowodanów we krwi, dzięki czemu przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy czy zespołu metabolicznego. Może być też spożywana przez diabetyków, ponieważ wykazuje bardzo niski indeks glikemiczny. Duża zawartość błonnika pokarmowego powoduje z kolei, że zastosowanie w diecie kiszonej kapusty ogranicza wchłanianie cholesterolu do krwi, zapobiegając rozwojowi miażdżycy i chroniąc przed wystąpieniem zawału serca. Co ważne, produkt zawiera acetylocholinę - substancję, która znakomicie reguluje ciśnienie krwi. Duża zawartość łatwo przyswajalnego żelaza powoduje z kolei, że kiszona kapusta pomaga walczyć z anemią.

Kiszona kapusta na odporność

Po kiszoną kapustę warto sięgnąć w okresie przeziębień i grypy. Dietetycy sugerują, że powinna stanowić obowiązkowy element diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci, ponieważ wpływa na pracę układu immunologicznego. Wysoka ilość witaminy C znakomicie stymuluje organizm do walki z drobnoustrojami. Kiszona kapusta wykazuje także działanie przeciwzapalne, co z kolei sprawia, że pozwala szybciej uporać się z infekcją. Z kolei bogactwo witamin i minerałów to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu, pozwalające chronić się i walczyć z drobnoustrojami. Ciekawostką jest fakt, że kiszona kapusta znakomicie reguluje ciepłotę ciała. Obniża zbyt wysoką temperaturę i podnosi ją w stanach wychłodzenia organizmu.

Kiszona kapusta w profilaktyce nowotworów hormonozależnych

Warto wspomnieć, że badania prowadzone na przestrzeni ostatnich lat wykazały wpływ kapusty na profilaktykę nowotworów. Odpowiedzialne są za to przede wszystkim zawarte w niej glukozynole. To związki chemiczne powodujące specyficzny, nieprzyjemny zapach kapusty, które podczas krojenia ulegają degradacji. Naukowcy udowodnili, że produkty rozpadu glukozynoli skutecznie hamują rozwój komórek rakowych. Dotyczy to przede wszystkim nowotworów hormonozależnych - sutka, jajnika, macicy oraz prostaty, czyli schorzeń występujących obecnie na szeroką skalę.

Młody wygląd i zdrowa skóra

Ciekawostką jest również to, że kiszona kapusta znakomicie wpływa na wygląd. Wysokie stężenie witaminy A oraz E sprzyja walce z wolnymi rodnikami przyspieszającymi procesy starzenia się komórek. Z kolei kwas askorbinowy bierze udział w syntezie kolagenu, warunkując prawidłową jędrność skóry i zapobiegając pojawianiu się zmarszczek. Warto także pamiętać o tym, że w kiszonej kapuście występuje duże stężenie witamin z grupy B, które wspomagają leczenie trądziku oraz działają wygładzająco na cerę. Zapewniają też odpowiedni stan włosów i zapobiegają łamliwości paznokci. Na ich zdrowy wygląd niebagatelny wpływ ma także zawarta w kiszonej kapuście siarka.

Sposób na poprawę nastroju

Kiszona kapusta pomaga walczyć z objawami depresji oraz stanami obniżonego nastroju. Zawarte w niej substancje chemiczne biorą udział w przemianie tryptofanu w serotoninę, nazywaną potocznie hormonem szczęścia. To właśnie dzięki temu kiszona kapusta przeciwdziała napadom lęku i wpływa na poprawę nastroju. Co ważne, jest także znakomitym produktem wspomagającym pamięć oraz koncentrację, przez co warto zachęcić do jej spożywania dzieci i młodzież. Nie można również zapominać, że po kiszoną kapustę powinny sięgać osoby cierpiące na zaburzenia snu.

Kiszona kapusta na odchudzanie

Po kiszoną kapustę powinny sięgnąć także osoby przebywające na diecie redukcyjnej. Jest to bowiem znakomity produkt pozwalający pozbyć się nadmiaru kilogramów. Duża zawartość błonnika sprawia, że spożycie niewielkiej ilości produktu daje uczucie sytości i jednocześnie dostarcza szereg substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ustroju. Ograniczeniu chęci sięgania po przekąski między posiłkami sprzyja także jej kwaśny smak hamujący apetyt. Co ważne, jest to produkt niskokaloryczny. W 100 gramach kiszonej kapusty znajduje się zaledwie 12 kalorii. Nie można zapominać także o tym, że kiszona kapusta jest lekkostrawna w przeciwieństwie do świeżej, po którą nie powinny sięgać osoby borykające się z problemami ze strony układu pokarmowego. Wszystko przez to, że w procesie fermentacji, część nieprzyswajalnej przez człowieka celulozy zostaje przekształcona w cukry proste, warunkujące z kolei powstawanie kwasu mlekowego.

O czym warto wiedzieć, sięgając po kiszoną kapustę?

Kiszenie kapusty

Sięgając po kiszoną kapustę, warto wybierać produkt robiony w warunkach domowych. W procesie produkcji masowej, proces fermentacji odbywa się przy udziale jednego lub dwóch wyselekcjonowanych szczepów bakterii, przez co kapusta jest mniej wartościowa. Nie można zapominać, że na sklepowe półki trafia często produkt poddany pasteryzacji. Wysokie temperatury powodują z kolei, że kiszona kapusta traci szereg swoich właściwości. Rozpadowi ulega między innymi kwas askorbinowy oraz witamina K.

Do kiszenia kapusty w warunkach domowych najlepiej nadają się jej późne odmiany, dostępne już na początku października. Kapusta ta ma zwarte główki i charakteryzuje się większą zawartością cukrów, niezbędnych do prawidłowego przeprowadzenia procesu fermentacji. Bez względu na to, że kiszona kapusta jest w pełni naturalnym produktem, ostrożność powinny zachować osoby z chorobami układu moczowego oraz nadciśnienie. Wszystko za sprawą dość dużej ilości soli, niezbędnej do prawidłowego przeprowadzenia kiszenia. Warto natomiast wiedzieć, że zmniejszeniu ilości soli sprzyja przepłukanie produktu zimną wodą.