Kawa palona, czy nie palona - którą wybrać?

Kawa palonaNie każdy zapewne wie, ale kawa może być również niepalona. Ten rodzaj ziaren nazywa się "kawą zieloną", a jej smak nie może się bardziej różnić od małej czarnej, choćby nawet była poddawania procesowi palenia przez bardzo krótki czas i w niższej temperaturze.

Różnice pomiędzy tymi dwoma rodzajami kawy widać również podczas jej mielenia. Z ziarnami kawy palonej jest sobie w stanie poradzić każdy, nawet najzwyklejszy młynek, niepalona jest jednak o wiele twardsza, więc kupując ją warto najpierw zapoznać się ze specyfikacją swojego ekspresu ciśnieniowego, gdyż może on nie podołać zadaniu, a szkoda żeby stracić sprzęt za kilka tysięcy złotych z powodu zbyt twardych ziaren (lepszy do ich zmielenia będzie moździerz). Którą jednak wybrać? Cóż, każda ma do zaoferowania odrobinę inne zalety, więc rozstrzygnięcie tej rywalizacji na pewno nie będzie łatwe.

Najważniejsze cechy obu kaw

Zacznijmy może od kawy zielonej. Wiemy już, że nie jest ona poddawana procesowi palenia, dlatego można śmiało powiedzieć, że jej smak jest bardzo naturalny – nie uwalniają się tu olejki, aromaty i inne substancje, które pojawiają się podczas niemal każdego procesu palenia. Kawa niepalona posiada w sobie również spory zapas kofeiny, dlatego jest współcześnie tak popularna wśród ludzi aktywnych. Przede wszystkim zmniejsza zmęczenie fizyczne oraz psychiczne, pobudza, redukuje stopień odczuwalności zmęczenia podczas wysiłku oraz poprawia wydolność oraz wytrzymałość ciała. Oczywiście kawa palona również jest w stanie pobudzić, jednak im ciemniejsze są jej ziarna, tym mniejsza dawka takiej kofeinowej energii. Warto również nadmienić, że ziarna zielonej kawy pochodzą z gatunku robusta, podczas gdy kawa palona jest bardziej różnorodna (mamy tu nie tylko wyrazistą robustę, która tworzy charakterystyczna piankę na wierzchu kawy, ale i łagodną i subtelną arabice, uznawaną za najbardziej wymagającą i też jedną z najszlachetniejszych odmian świata).

Dlaczego wybrać kawę paloną?

Zalet picia czarnej kawy jest całkiem sporo, a pierwszą z nich jest klasyczny i o wiele bogatszy smak. Podczas gdy zielona herbata ma niemal zawsze wyczuwalne nuty zapachowe przypominające groszek, mała palona dysponuje bukietem przeróżnych aromatów (od czekoladowego i karmelowego, przez ziołowy i kwiatowy, a na owocowym kończąc). Sprawia to również, że lepiej podkreśla smak deserów, gdyż nawet mało palona posiada charakterystyczną goryczkę. Poza tym:

  • hamuje odkładanie się cholesterolu w żyłach i innych naczyniach krwionośnych,
  • spowalnia starzenie się komórek ciała,
  • obniża prawdopodobieństwo doznania udaru, miażdżycy, czy zawału serca,
  • posiada pewne właściwości przeciwbólowe,
  • podnosi ruchliwość plemników (idealna opcja dla par starających się o dziecko),
  • wpływa na dobre samopoczucie (intensyfikuje wydzielanie serotoniny, dopaminy i adrenaliny).

Dlaczego warto wybrać kawę niepaloną?

Czasem to smak, który jest tak odmienny od kawy palonej, potrafi przekonać nas do sięgnięcia po zieloną kawę. Zdecydowanie jednak bardziej warto zwrócić uwagę na jej inne właściwości, które mogą mieć zbawienny wpływ na ludzki organizm:

  • wpływa na przyspieszenie procesu odchudzania (reguluje metabolizm składników odżywczych),
  • ma właściwości redukujące wystąpienie nowotworu,
  • poprawia odporność ciała,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo oraz doskonale radzi sobie z zabijaniem bakterii i wirusów,
  • przydatna w profilaktyce wielu chorób.

Autor: www.swiezopalona.pl.

Komentarze