Kolorowe kasze - tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu

Kolorowa kaszaKasza w kuchni polskiej od wieków ma swoją ugruntowaną pozycję. Wydaje się, że nic nie może zaszkodzić dobrej sławie, jaką cieszy się zbożowa potrawa. Tymczasem zwolennicy nowoczesnej kuchni nie zawsze umieją w pełni wykorzystać jej potencjał. Serwowana wyłącznie jako dodatek do obiadu nie ukaże swojej krasy i smaku. Chyba że uczynisz z niej królową na talerzu i podasz w nieoczywistym wydaniu.

Przygotuj składniki

Nasza propozycja tylko z pozoru jest trudna. Kolorowanie kaszy w rzeczywistości może okazać się łatwiejsze niż myślisz, jeśli sięgniesz po barwniki. Oczywiście polecamy Ci wyłącznie te naturalne, jak choćby Różdżki Smaku. To wygodne saszetki z pyłkiem pozyskiwanym z liofilizowanych owoców lub warzyw. Pełnia smaku i elektryzujące barwy, które sprawią, że w Twojej kuchni zadzieją się czary!

Nie masz tych sprytnych pomocników? Możesz sięgnąć po alternatywę w postaci sezonowych owoców czy mrożonych warzyw (w zależności od tego, czy tworzysz danie słodkie, czy wytrawne).

Zadbaj o estetykę dania

Wygląd dania ma duże znaczenie dla oceny, jaką wystawi mu Twoja rodzina. Trzeba przyznać, że brązowa kasza gryczana czy jej niezbyt atrakcyjny wizualnie kuzyn kuskus, na pierwszy rzut oka nie zachęcają do jedzenia. W restauracjach prawdziwą sztuką jest podanie tych potraw w sposób estetyczny, w domu również musisz się nagłowić, jak zachęcić do jedzenia kaszy szczególnie najmłodszych. Rozwiązaniem jest wspomniane już kolorowanie potrawy, a więc zabawa w kuchni i wstęp do pysznego posiłku.

Dodanie daniu kolorów za pomocą liofilizowanych owoców w proszku:

  • pozwala uatrakcyjnić wygląd potrawy,
  • czyni gotowanie i jedzenie bardziej pasjonującymi,
  • poprawia wygląd, smak, ale przede wszystkim wartości odżywcze dań (dodatek warzyw i owoców w takiej formie, która nie zniechęca dziecka do jedzenia),
  • sprzyja rozwojowi kreatywności,
  • buduje więzi rodzinne - gotowanie z dziećmi to świetna nauka i zabawa w jednym.

Wybieraj dobre produkty

Nie każda kasza, którą znajdziesz na sklepowej półce, jest godna polecenia. Zdecydowanie zrezygnuj z produktów instant, które kuszą szybkim przygotowaniem, a w rzeczywistości nie są smaczne, ani wartościowe. Zazwyczaj są wytwarzane z dodatkiem chemicznych ulepszaczy. Tymczasem skład kaszy powinien być maksymalnie prosty i składać się, tak jak w przypadku Helpy (https://www.helpa.pl), wyłącznie z nieprzetworzonego zboża.

Warto dokładnie prześledzić, z czego składa się kupowany produkt. Najlepiej wybierać wersje bezmleczne, przeznaczone dla wegan, surowe, które następnie należy gotować na mleku tradycyjnym lub roślinnym. To klasyczne dania, które dzięki połączeniu z liofilizowanymi owocami i warzywami zyskują nowoczesną, atrakcyjną wizualnie oraz zdrową formę.

Jeżeli nie jest Ci obojętne, co gotujesz dla bliskich, sięgnij po produkty polskie. Rozsądnym wyborem jest wspieranie lokalnych gospodarstw, szczególnie tych, które mogą pochwalić się rolnictwem ekologicznym, świadomymi uprawami bez szkodliwych oprysków. Takie wyselekcjonowane produkty trafiają właśnie do kaszek Helpa.

Komentarze