Kopytka inne niż wszystkie

KopytkaKopytka, nazywane także leniwymi, a w województwie wielkopolskim szagówkami (od klasycznej wersji różnią się one tym, że są bardziej miękkie, a do ich przyrządzenia nie używa się sera twarogowego), to popularna potrawa mączna, którą można serwować zarówno jako danie główne, jak i w roli dodatku, na przykład do gulaszu. Równie dobrze smakują okraszone skwarkami, jak i polane sosem grzybowym czy posypane cukrem pudrem. Jeśli macie ochotę na jedną z nich mniej klasycznych wersji, koniecznie zapoznajcie się z poniższymi przepisami.

Kopytka z dyni

Do przyrządzenia takich kolorowych kopytek potrzebne nam będą:

  • 500 g upieczonej dyni bez skórki (najlepiej do tego celu sprawdzi się hokkaido),
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • sól.

Dynię dzielimy na ćwiartki i wyjmujemy z niej pestki. Z wierzchu owijamy ją folią aluminiową i wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, obieramy ją i blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko oraz sól i zagniatamy. Uzyskane w ten sposób ciasto podsypujemy odrobiną mąki. Formujemy cienkie wałeczki i kroimy je lekko pod skosem na niewielkie kuleczki. Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, przez około 2-3 minuty od wypłynięcia. Tuż po wrzuceniu mieszamy, tak by nie przykleiły się do dna. Tak przygotowane kopytka serwujemy identycznie, jak ich klasyczną wersję.

Czekoladowe kopytka z sosem pomarańczowym

Do zrobienia tego typu kopytek potrzebować będziemy:

  • 4 ziemniaków,
  • 1 tabliczki białej czekolady,
  • 3 łyżeczek kakao,
  • 1 jajka,
  • 1 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanki mąki pszennej lub jaglanej,
  • miąższu z ½ pomarańczy,
  • skórki otartej z 1 pomarańczy,
  • ½ szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 szczypty soli.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i zagotowujemy. Po wystudzeniu, miksujemy ją na papkę, a ziemniaki przeciskamy przez praskę. Łączymy ze sobą, dodajemy mąkę, jajko, kakao oraz sól i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego wałeczki, które kroimy na kluseczki o długości około 2 centymetrów. Gotujemy przez około 3 minuty we wrzącej wodzie z odrobiną oleju.

Kolejny etap to przyrządzenie sosu. W tym celu, białą czekoladę rozpuszczamy w mleku oraz soku pomarańczowym w kąpieli wodnej. Z pomarańczy ścieramy skórkę, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki.

Ugotowane kopytka polewamy sosem i dekorujemy skórką oraz miąższem z pomarańczy.

Kopytka wegańskie

Taką wersję kopytek przygotujemy z:

  • 470 g ugotowanych ziemniaków,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 1 łyżki oleju roślinnego,
  • majeranku,
  • czosnku granulowanego,
  • pieprzu,
  • szczypty soli.

Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gdy będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki pszennej. Dzielimy je na dwie części. Każdą z nich rolujemy w wałek, kroimy je na kopytka o długości około 3 centymetrów i wrzucamy na około 3 minuty do wrzącej, osolonej wody. Serwujemy na przykład z podsmażoną cebulką.

Pomysły na kopytka w różnych wersjach znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/dania-maczne/kluski/kopytka.

Komentarze