Kwasy hydroksylowe AHA, BHA, PHA w kosmetyce

Kwasy AHA, BHA, PHA w kosmetyceGładka i promienna skóra to marzenie każdej kobiety. Niestety zdecydowana większość spośród płci pięknej zmaga się z takimi przypadłościami jak trądzik młodzieńczy czy też różowaty u osób dorosłych, zmarszczki i bruzdy, przebarwienia hormonalne oraz posłoneczne czy też utrata gęstości i elastyczności skóry. Z wieloma tymi problemami można z łatwością poradzić sobie, stosując odpowiednio dobraną kurację z wykorzystaniem kwasów hydroksylowych - AHA, BHA oraz PHA.

Kwasy hydroksylowe, dzięki swojej dużej różnorodności, mogą być bezpiecznie stosowane u osób w każdym wieku oraz nawet w przypadku występowania cery naczynkowej bądź wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Bez wątpienia warto zapoznać się z kwasami hydroksylowymi i włączyć je do codziennej pielęgnacji skóry.

Czym są kwasy hydroksylowe?

Kwasy hydryksylowe, nazywane niekiedy również hydroksykwasami, pod względem chemicznym należą do dość szerokiej grupy związków organicznych, co oznacza, że ich w budowie znajdują się atomy węgla. Spora grupa kwasów hydroksylowych występuje naturalnie w przyrodzie, jak choćby kwas jabłkowy syntezuje się w dojrzałych owocach jabłek czy też kwas cytrynowy wytrąca się w soku z cytryny bądź pojawia się w owocach cytrusowych, czy też ananasach. W kosmetologii szczególnie chętnie stosuje się kwasy alfa-hydroksylowe - AHA, beta-hydroksylowe - BHA oraz poli-hydroksylowe - PHA. Różnią się one między sobą budową oraz właściwościami chemicznymi, ale generalnie ich cechą wspólną jest działanie silnie złuszczające skórę i znacznie aktywizujące jej regenerację.

Kwasy AHA - idealne do zadań specjalnych

Do grupy kwasów alfa-hydroksylowych zaliczamy takie kwasy jak: migdałowy, mlekowy, glikolowy, winowy, jabłkowy oraz cytrynowy. Spośród wszystkich hydroksykwasów, to właśnie kwasy AHA wykazują się zdecydowanie najsilniejszym działaniem, które niezwykle szybko widoczne jest gołym okiem. Kwasy AHA nie rozpuszczają się w tłuszczach, i z tego powodu nie sprawdzają się przy cerze tłustej, którym problemem jest wyraźna nadprodukcja sebum - cząsteczki kwasu nie przebiją się bowiem przez warstwę łoju i w rezultacie nie dotrą do właściwych komórek naskórka. U osób z aktywnymi zmianami trądzikowymi warto jednak zastosować kurację kwasem migdałowym, który jako jedyny spośród wszystkich kwasów AHA posiada silne właściwości antybakteryjne. Ta grupa kwasów daje wprost fenomenalne rezultaty w walce z przebarwieniami różnego pochodzenia. U kobiet dojrzałych poprzez systematyczne stosowanie kwasów AHA można uzyskać znaczne spłycenie zarówno płytkich zmarszczek mimicznych, jak i głębokich zmarszczek oraz bruzd. Kosmetyki z tego typu kwasami świetnie wspomagają procesy złuszczania się skóry, co znacznie zwiększa podatność skóry na wszelkie kosmetyki pielęgnacyjne. Kwasy AHA mogą być z powodzeniem stosowane także w przypadku problemów z nadmiernych rogowaceniem epidermy. Należy jednak mieć na uwadze, że podczas kuracji kwasami AHA należy cały czas stosować skuteczną ochronę przeciwsłoneczną przy użyciu kremów z wysokimi filtrami. W przeciwnym wypadku możemy nabawić się nowych, nieestetycznych przebarwień. Generalnie nie zaleca się stosowanie kwasów AHA latem, kiedy to nasłonecznienie jest największe - odpowiednim czasem dla takiej kuracji jest okres jesienno-zimowy.

Kwasy BHA - panaceum dla młodej cery z problemami

W kosmetykach znajdziemy tylko jeden rodzaj kwasu BHA - kwas salicylowy. Bywa on syntezowany chemicznie lub też pozyskiwany z naturalnych źródeł, gdyż w przyrodzie można znaleźć, chociażby w korze wierzby. Pod względem budowy i właściwości wykazuje on ogromne powinowactwo do aspiryny, dzięki czemu posiada silnie właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Kwas salicylowy jest wyjątkowo chętnie stosowany podczas walki z trądzikiem oraz u osób z tłustą, skłonną do zanieczyszczeń skórą. Doskonale rozpuszcza się w tłuszczach, dzięki czemu silnie działania także w przypadku cery ze sporą nadprodukcją sebum. Kwas salicylowy wnika głęboko w głąb skóry, gdzie aktywnie oczyszcza pory, minimalizując tym samym problem zaskórników otwartych i zamkniętych. Oprócz tego wspomaga on gojenie aktywnych zmian trądzikowych i zapobiega tworzeniu się nieestetycznych blizn potrądzikowych. Kwas salicylowy w porównaniu z kwasami AHA działa znacznie łagodniej, lecz mimo to podczas kuracji z jego udziałem zaleca się stosowanie filtrów przeciwsłonecznych. Kosmetyki z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na aspirynę oraz kobiety w ciąży.

Kwasy PHA - dla skóry wyjątkowo wrażliwej i delikatnej

Kwasy poli-hydroksylowe to najnowsza generacja kwasów hydroksylowych, cechujących się sporymi rozmiarami cząsteczek. Do grupy tej zaliczamy glukonolakton, glukoheptanolakton oraz kwas laktobionowy. Dzięki temu kwasy te działają znacznie łagodniej i nie wywołują najmniejszych nawet podrażnień. Kwasy PHA są wprost stworzone dla osób z cerą naczynkową oraz wrażliwą i skłonną do podrażnień. Wykazują one działanie wzmacniające kruche i łamliwe naczynka, a oprócz tego zmniejszają one rumień. Kwasy z rodziny PHA nie zwiększają również wrażliwości skóry na promieniowanie ultrafioletowe, dlatego mogą być bezpiecznie stosowane przez cały rok. Oprócz tego łagodnie regulują one procesy złuszczanie się naskórka oraz wykazują działanie przeciwzmarszczkowe. Kwasy PHA nie wykazują działania zwiększającego wrażliwość skóry na promieniowanie UV, dzięki czemu mogą być bezpiecznie stosowane przez cały rok.

Ocena: 5.0

Komentarze