Lawenda - aromatyczna roślina: właściwości, zastosowanie, uprawa

LawendaLawenda to znana roślina ogrodowa, o pięknym, fioletowym kolorze kwiatów i wyjątkowym aromacie. Zwykle sadzimy ją ze względów estetycznych ale warto wiedzieć, że lawenda zyskuje na znaczeniu jako surowiec zielarski.

Wszystko za sprawą licznych właściwości rośliny, dzięki czemu staje się cennym naturalnym lekiem, popularnym surowcem kosmetycznym oraz jest uprawiana jako roślina… miododajna!

 

Lawenda i jej rosnąca popularność

Lawenda to aromatyczna roślina z rodziny jasnotowatych o fioletowych kwiatach i przyjemnym zapachu. Jeśli do tej pory ten aromat kojarzył się nam z odstraszaniem moli w szafach oraz aromatem, ułatwiającym zasypianie, pora na zmianę myślenia, a dokładnie dodanie do zalet lawendy kolejnych, wynikających z jej cennych własności. Warto je poznać i dowiedzieć się, jak czerpać z właściwości aromatycznej lawendy. Pomimo, iż pochodzi ona z basenu Morza Śródziemnego, jest powszechna i w naszym kraju. Suszoną lawendę zakupimy w wielu sklepach zielarskich oraz w internecie.

Kwiaty lawendy

Lawenda jako surowiec zielarski - właściwości i zastosowanie

Zioła na uspokojenie

Lawenda powiada wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Nie od dziś znane jest jej działanie uspokajające, a wszystko za sprawą zawartych w olejku lawendowych składników. Lawenda uspokaja, koi nerwy, sprzyja wyciszeniu i relaksowi. Ponadto, ułatwia zasypianie, dlatego poleca się trzymanie ususzonych kwiatów lawendy niedaleko łóżka, np. w płóciennym woreczku. Poza tym odpręża i łagodzi napięcie mięśni, w tym celu zaleca się dodawanie olejku lawendowego do kąpieli.

Co ciekawe, lawenda zawiera także składniki, które… pobudzają do działania, a dokładnie działają stymulująco na procesy poznawcze, sprzyjają pracy umysłowej. Lawenda działa też pozytywnie na układ pokarmowy: poprawia trawienie, usprawnia przemianę materii oraz niweluje różne dolegliwości, w tym bóle brzucha, wzdęcia, kolki, zaparcia. Poza tym, wzmacnia apetyt. W tym celu warto przygotować zdrowotny napar z kwiatów lawendy.

Napar z kwiatów lawendy

Łyżkę suszonych kwiatów lawendy zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 5-10 minut. Napar można lekko osłodzić miodem. Pijemy gorący lub zimny - lawenda doskonale nadaje się do przygotowania orzeźwiających napojów z dodatkiem soku z cytrusów oraz kostek lodu. Tak przygotowany napar wykazuje również działanie moczopędne: skutecznie walczy z infekcjami pęcherza moczowego, szczególnie uporczywego u kobiet. Posiada też działanie przeciwbólowe oraz rozkurczowe. Doskonale łagodzi bóle menstruacyjne, bóle głowy, w tym uporczywe migreny.

Podobne właściwości wykazuje ceniony olejek lawendowy, którym naciera się bolące miejsca, np. skronie w przypadku bólu głowy czy zbolałe mięśnie lub stawy. Olejek działa też oczyszczająco na drogi oddechowe: zwalcza kaszel, wspomaga leczenie chorób oskrzeli, przynosi ulgę w bólu gardła. Można go dodawać do inhalacji. Ponadto, olejek stosuje się zewnętrznie w celu przyspieszenia gojenia się ran. Warto poznać przepis na zdrowotną nalewkę lawendową, która może być stosowana doustnie (jako środek zapobiegający przeziębieniom), jak i zewnętrznie, np. w postaci okładów na bolące miejsca.

Nalewka z lawendy

Nalewka z lawendy przygotowywana jest ze świeżych kwiatów lawendy. Należy zalać je dokładnie czystą wódką i odstawić na około 10-14 dni, codziennie mieszając naczyniem. Po tym czasie przecedzamy płyn i nalewka jest gotowa. Pijemy po łyżeczce dziennie.

Aromatyczna lawenda w kuchni

Lawenda z uwagi na swój aromat używana jest również jako przyprawa, wchodzi bowiem w skład mieszanki ziół prowansalskich. Doskonale podkreśla smak mięsa, w tym dziczyzny. Z kolei suszone kwiaty świetnie nadają się do dekorowania potraw, np. deserów.

Lawenda w przemyśle kosmetycznym

Aromatyczna lawenda znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, zarówno w postaci olejku, jak i odwarów i płukanek. Olejek lawendowy wykazuje działanie oczyszczające oraz kojące dla skóry. Jego stosowanie jest polecane osobom z cera wrażliwą, czy problematyczną, np. trądzikową. Lawenda przyspiesza gojenie się zmian i zmniejsza przebarwienia. Ponadto, działa antyseptycznie oraz bakteriobójczo. Wzmacnia włosy i skórę głowy. Jest więc składnikiem wielu kremów, toników, szamponów czy odżywek. Spotykamy również środki czystości z dodatkiem lawendy, np.: płyny do mycia naczyń. Lawenda używana jest także do aromaterapii, olejek rozpyla się w wielu gabinetach i centrach SPA oraz dodaje do olejku do masażu zabieg dodatkowo wycisza i uspokaja. Całości wyjątkowego charakteru dodadzą świece lawendowe. Warto zafundować sobie odrobinę takiego luksusu we własnym domu, np. jako pomysł na przyjemny wieczór z ukochaną osobą.

Miód pszczeli lawendowy - właściwości i zastosowanie

Poza zielarstwem oraz przemysłem kosmetycznym, lawenda ma również wiele innych zastosowań, w tym jest używana jako roślina miododajna. Miód lawendowy ma przyjemny zapach i łagodny smak. Zawdzięcza swoje cenne właściwości zawartym w kwiatach lawendy olejkom eterycznym oraz garbnikom. Wykazuje działanie odkażające, wzmacnia odporność, uspokaja oraz skutecznie obniża ciśnienie krwi. Można go stosować doustnie, jako środek profilaktyczny w ustrzeganiu się przed przeziębieniami, jako naturalny lek na problemy żołądkowe oraz zewnętrznie. Miód z lawendy jest używany jako maść na problemy skórne, działa bowiem antyseptycznie, przyspieszaj gojenie ran oraz zmian skórnych, takich jak wypryski. Miód lawendowy stosowany jest także jako środek na ukąszenia owadów, skutecznie łagodzi swędzenie i obrzęk. Za kilogram miodu zapłacimy ok. 50 złotych.

Przeciwwskazania do stosowania lawendy

Lawendy oraz jej produktów, głównie olejku, nie powinny stosować osoby, które cierpią na chorobę wrzodową, schorzenie nerek, serca czy krwawienia w przewodu pokarmowego. Kobiety na początku ciąży oraz karmiące piersią powinny skonsultować z lekarzem chęć zażycia produktów z lawendą.

Jak uprawiać lawendę?

Skoro wiemy już, jak cenne właściwości ma lawenda, warto dowiedzieć się, jak można ja uprawiać, aby móc korzystać z jej dobrodziejstw. Lawenda nie ma dużych wymagań, najlepiej jednak rośnie na stanowiskach nasłonecznionych, w glebie zasadowej. Gliniasta ziemia jest dla tych roślin niekorzystna, warto więc dobrze ja przekopać, np dodając do podłoża nieco piasku. Lawendę można rozmnażać z nasion lub sadzonek. Istnieje wiele odmian lawendy, w naszym klimacie najlepiej "czuje się" lawenda wąskolistna oraz francuska. Lawenda wąskolistna jest mrozoodporna, dobrze czuje się w grodzie. Z kolei odmiana francuska powinna być uprawiana na balkonach w pojemnikach lub donicach, gdyż gorzej znosi niskie temperatury. Gdy zrobi się chłodniej, warto wnieść ją do mieszkania. Lawenda kwitnie w okresie letnim: od maja-czerwca do sierpnia, a nawet września. Rośliny w ogrodzie warto jednak wczesna jesienią podsypywać nieco kompostem, a ima okryć, najlepiej zielonymi gałązkami drzewek ilastych. Pamiętajmy również o regularnym wycinaniu, najlepiej wykonywać je dwukrotnie w ciągu roku.

Ocena: 5.0

Komentarze