Lubczyk ogrodowy - właściwości, zastosowanie, uprawa

Lubczyk ogrodowyLubczyk kojarzy się nam z przyprawą, której używamy w kuchni ale tak naprawdę to z pozoru zwyczajna roślina ma wiele cennych właściwości. Jest wykorzystywana jako surowiec zielarski, roślina kosmetyczna oraz przyprawowa.

Warto poznać zalety lubczyku i ciekawostki z nim związane, by móc w pełni korzystać z jego dobrodziejstw.


Lubczyk znany i nieznany

Lubczyk to bylina z rodziny selerowatych, roślina zielna, surowiec przyprawowy oraz kosmetyczny. Jest też cenioną roślina ozdobną, dorasta do nawet 2 metrów. Pochodzi z terenów Azji, a dokładniej z Iranu oraz Pakistanu ale obecnie powszechny również w Europie, w tym w Polsce: to gatunek uprawny oraz rosnący dziko. Najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych, na glebie przepuszczalnej, lekkiej, dobrze spulchnionej. Lubczyk kwitnie w okresie wakacji, zbiera się go w sierpniu i wtedy możliwe jest rozmnażanie rośliny poprzez wysiew nasion.

Lubczyk jako surowiec zielarski - właściwości i zastosowanie

Surowcem zielarskim jest przede wszystkim korzeń rośliny oraz jej kłącza, które wykazują różnorodne właściwości, w tym działanie moczopędne oraz wiatropędne. Lubczyk skutecznie zwiększa ilość wydalanego moczu, co pomaga w schorzeniach układu moczowego.

Zobacz - inne zioła moczopędne

Działa wykrztuśne, dzięki czemu używany jest jako naturalny lek na infekcje górnych dróg oddechowych. Łagodzi uporczywy kaszel oraz chrypę. Wykazuje działanie przeciwbólowe, szczególnie ceniony jest przez kobiety, gdyż skutecznie łagodzi dolegliwości menstruacyjne. Pobudza także seksualnie, zwiększa popęd płciowy. Ponadto, wykorzystywany jest też jako naturalny lek na problemy trawienne. Zwiększa ilość soku żołądkowego, dzięki czemu skutecznie pobudza trawienie, eliminuje wzdęcia, gazy, niestrawność. Z lubczyku przygotować można szereg domowych leków, w tym napar oraz mieszankę na lepsze trawienie. Wszystkie regulują trawienie oraz działają moczopędnie. Z lubczyku można przygotować także zdrowotną nalewkę oraz wino.

Napar z lubczyku

Aby przygotować napar, zalewamy 40 gramów sproszkowanego lubczyku przegotowaną woda i odstawiamy, najlepiej na noc. Następnie podgrzewamy i pijemy niewielkimi łykami w celach leczniczych. Napar doskonale działa na układ trawienny.

Mieszkanka na trawienie z lubczykiem

Mieszankę przygotowujemy z lubczyku, jałowca oraz liści czarnej porzeczki. Wszystko zalewamy wrzątkiem i parzymy kilkanaście minut pod przykryciem. Napar dzielimy na części i wypijamy 3 porcje po pół szklanki.

Lubczyk - liście

Przepis na nalewkę z lubczyku

Do przyrządzenia nalewki potrzebujemy 50 gramów lubczyku, czy to sproszkowanych liści czy też korzenia. Zalewamy go spirytusem (około pół litra) i odstawiamy w chłodne miejsce na około tydzień. Najlepiej, aby naczynie było z ciemnego szkła. Pamiętajmy, aby codziennie lekko zamieszać naczyniem. Nalewkę zlewamy i jest ona gotowa do spożycia. Jej kolor jest lekko zielony. Nalewkę pijemy w małych dawkach 3 razy dziennie z niewielką ilością wody w celach profilaktycznych oraz leczniczych. Doskonale wzmacnia ona układ krwionośny oraz serce. Znana jest także jako kordiał.

Przepis na wino z lubczyku

Aby otrzymać zdrowotne wino z lubczyku potrzebujemy również 50 gramów sproszkowanego lubczyku ale zalewamy całość białym winem (około 1 butelki wina). Wino powinno postać 7-10 dni, codziennie lekko mieszajmy naczyniem. Gotowy napój przecedzamy i jest on gotowy do spożycia. Wino pijemy profilaktycznie w celach zdrowotnych 3 razy dziennie po jednej łyżce. Najlepiej spożywać je tuż po posiłku. Wino wykazuje pozytywne działanie na układ pokarmowy, wspomaga trawienie, ma własności moczopędne oraz wiatropędne.

Lubczyk jako przyprawa

Lubczyk jest znany jako surowiec przyprawowy już od czasów starożytnej Grecji i Rzymu, uprawiany był w średniowieczu przez zakonników. Obecnie uprawia się jako na skalę przemysłową oraz na własny użytek w gospodarstwach domowych. Surowcem są liście, które ze względu na zawartość olejków eterycznych używane są do przyprawiania wielu potraw. Lubczyk wchodzi w skład popularnej przyprawy w płynie Maggi, poza tym jest składnikiem kostek bulionowych, można go znaleźć w postaci sproszkowanej do przyprawiania zup, sałatek, dań mięsnych, zapiekanek. Nasiona lubczyku z kolei używane są do sporządzania słodkiej, smacznej herbaty. Można je też dodać do wypiekania chleba czy bułeczek. Nadadzą produktom słodkawego smaku. Liście można oczywiście mrozić i używać według uznania.

Lubczyk jako roślina kosmetyczna

Ze względu na swoje właściwości lubczyk jest także cenioną rośliną kosmetyczną. Wchodzi w skład wielu perfum oraz kosmetyków do kąpieli. Ma własności pielęgnacyjne oraz nadaje specyfikom przyjemnego aromatu.

Ciekawostki na temat lubczyku

Lubczyk do dawna uważany jest za afrodyzjak, przypisuje się mu ogromną moc dawania szczęścia. Wierzono, że przyczepiony do sukni ślubnej panny młodej zapewni małżonkom dostatnie i szczęśliwe życie. Z kolei olejek lubczykowy dodany do pierwszej kąpieli dziewczynki ma jej zapewnić w przyszłości wielką miłość. Czy warto wierzyć w ludowe przekonania? Każdy musi sobie sam odpowiedzieć na to pytanie sam. Nie mniej jednak warto lepiej poznać lubczyk, by móc wykorzystywać jego zalety na co dzień.

Komentarze