Majeranek - właściwości lecznicze: na kaszel, katar, bóle. Napar z majeranku

Majeranek - przyprawa, ziołoMajeranek - właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni

Majeranek zna każdy z nas - ot, zwykła przyprawa, która jest w praktycznie każdej kuchni. Nie do końca jest to prawdą ponieważ majeranek , a właściwie: lebiodka majeranek , to zwykła przyprawa o naprawdę niezwykłych właściwościach. Poza kuchnią używany jest jako surowiec zielarski i stosowany w leczeniu wielu schorzeń.

Majeranek - czym jest i skąd pochodzi?

Majeranek pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego i uważany jest za bliskiego "kuzyna" oregano. To przyprawa o delikatnym, ziołowym zapachu, aromat przypomina nam nieco bazylię oraz tymianek. Zawiera olejki eteryczne, witaminę A i C, niacynę, wapń, fosfor oraz sód. Jest znaną i cenioną przyprawą, powszechnie wykorzystywany w naszych kuchniach. Poza walorami aromatyzującymi posiada jeszcze wiele własności zdrowotnych, które sprawiają, że majeranek użytkowany jest jako roślina lecznicza.

Właściwości zdrowotne majeranku

Majeranek na problemy trawienne

Majeranek stosowany jest powszechnie jako surowiec zielarski. Wspomaga prawidłowe trawienie, usprawnia przemianę materii, jest więc doskonałym rozwiązaniem w przypadku wszelkich problemów trawiennych, w tym zgagi, nudności, wzdęć, uczucia pełności i wielu innych. Pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Jest zalecany także przy uporczywych biegunkach. Z majeranku przyrządzić można smaczną i zdrową herbatę. Ma ona właściwości łagodzące dla przewodu pokarmowego ale i uspakajające.

Majeranek na katar i kaszel

Majeranek jest doskonały także jako naturalny lek na przeziębienie. Skutecznie łagodzi katar, ułatwia oddychanie i oczyszcza nos. Stosowany jest najczęściej w postaci maści majerankowej. Bez trudu znajdziemy ja w aptekach ale możemy przyrządzić porcję samodzielnie w domu. Wystarczy wymieszać maść ochronną z dodatkiem witaminy A z dokładnie taką samą porcją suszonego majeranku. Produkt jest gotowy do użycia po upływie około 2 godzin. Nadaje się do smarowania płatków nosa oraz okolicy pod nosem. Można przygotować także specjalne inhalacje majerankowe. Dwie łyżki suszonego zioła zalewamy około pół litra gorącej wody i mieszamy. Następnie umieszczamy głowę nad miską (około 30-40 centymetrów nad poziomem wody), nakrywamy się ręcznikiem lub niewielkim kocem i głęboko wdychamy majerankowe opary. Stosowanie majeranku pomaga oczyszczać zatoki i działa przeciwkaszlowo. Warto poznać przepis na domowy napar majerankowy na kaszel. Wykonujemy go, zalewając łyżkę suszonego majeranku wrzącą wodą, parzymy około 15 minut, osładzamy miodem i pijemy 2 razy dziennie.

Majeranek jako środek przeciwbólowy

Majeranek działa przeciwbólowo: łagodzi bóle brzucha, bóle mięśniowe, stawowe, bóle miesiączkowe, bóle głowy i wiele innych. Jest stosowany w infekcjach gardła w postaci płukanek. Przygotowujemy je poprzez zaparzenie naparu z majeranku i dodanie go niego łyżeczki oliwy. Przygotowanym naparem płuczemy gardło. Taki zabieg działa przeciwbólowo oraz łagodzi stany zapalne. Co więcej, majeranek wzmacnia serce i cały układ krążenia, wzmaga popęd płciowy, jest sprawdzonym domowym lekiem na poranne mdłości w czasie ciąży.

Suszony majeranek

Olejek  majerankowy i jego zastosowanie

Jednym z najpopularniejszych produktów, jakie otrzymujemy z majeranku jest olejek majerankowy. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwtrądzikowe i antybakteryjne. jest stosowany w leczeniu schorzeń skóry, infekcjach gardła, używany w aromaterapii i wszelkich masażach.

Majeranek w kuchni - przykłady zastosowań

Majeranek jako przyprawa jest w kuchni bardzo popularny. Używany jest zwykle jako środek przyprawowy pod koniec gotowania potrawy lub jako dekoracja. Doskonale pasuje do warzyw, w tym fasoli, ziemniaków oraz kapusty. Możemy przyprawiać nim zupy, w tym krupnik czy zupę z brukwi. Nadaje się także do sosów, zarówno tych na bazie masła, jak i sosów rybnych czy pomidorowych. Można przyprawiać nim sałatki, owoce morza oraz duszone warzywa i zapiekanki. Majeranek doskonale podkreśla smak gęsiny, domowych pasztetów i pieczeni. Doskonale nadaje się do przyprawiania kiełbas. Można przyprawiać nim też jagnięcinę oraz ryby przyrządzane na wiele sposobów. Ciekawie smakują doprawione majerankiem mięsa z grilla. Możemy dodawać go do leczo, gulaszu i innych tego typu potraw jednogarnkowych. Co ciekawe, majeranek w wielu kuchniach wypiera lub zupełnie zastępuje sól kuchenną.

Uprawa majeranku

Uprawa majeranku w doniczce

Z uwagi na liczne właściwości kulinarne oraz zdrowotne majeranku, warto mieć go zawsze w swojej kuchni, zarówno w postaci suszonej, jak i… jako zioło w doniczce. Wiele osób rezygnuje z kupowania suszonego majeranku na rzecz samodzielnej jego uprawy, gdyż nie jest ona bardzo skomplikowana. Majeranek dobrze wyrasta z nasionek zarówno w domu, jak i w ogrodzie w porze wiosennej. Należy go regularnie podlewać dopóki nie wykiełkuje. Dobrze rośnie w nasłonecznionym miejscu. W chłodne dni i mrozy przynośmy doniczkę z majerankiem do domu. Wiosną i latem z powodzeniem możemy ponownie umieścić ją na zewnątrz. Pędy ścinamy, gdy będą miały długość od 5 do 10 centymetrów i suszymy w ciepłym miejscu. Co ciekawe, pędy szybko odrastają, wiec zbiór możemy przeprowadzać kilkakrotnie. Ususzone ziele przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach i używamy wedle uznania.

Komentarze