Mąka kokosowa - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, cena

Mąka kokosowaMąka kokosowa - smaczna alternatywa w kuchni. Świadomość dotycząca żywienia zdecydowanie wzrasta. Szczególnie młodzi ludzie przywiązują coraz większą wagę do tego, aby odżywiać się nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Dlatego też w kuchni zaczęto stosować produkty najlepsze jakościowo, ekologiczne i odżywcze. Wraz z zapotrzebowaniem na zdrowe jedzenie, pojawiło się całe mnóstwo bardzo interesujących zamienników i alternatyw dla tradycyjnych w polskiej kuchni składników.

W dziedzinie wypieków, przez dłuższy czas brak było ciekawych i wartościowych substytutów - szczególnie dla klasycznej mąki przetworzonej - do czasu, gdy w sprzedaży pojawiła się odżywcza i smaczna mąka kokosowa. Dlaczego warto zainteresować się zmielonym, orzechowym miąższem?

Ten surowiec wytwarzany jest z miąższu kokosa, który zostaje wysuszony i zmielony na bardzo drobny proszek. Mąka kokosowa charakteryzuje się delikatnym zapachem i smakiem orzecha, co też powoduje, że niektórzy dość sceptycznie podchodzą do tego składnika. Nie trzeba jednak obawiać się, że klasyczne potrawy zmienią swoje walory kulinarne - smak i aromat mielonego kokosa jest naprawdę łagodny. Warto uważniej przyjrzeć się właściwościom tego niezwykłego produktu, gdyż jego rosnąca, szczególnie na Zachodzie sława nie jest jedynie wynikiem mody. Wręcz przeciwnie - popularność mąki z kokosa opiera się głównie na tym, że jest idealnym produktem dla osób cierpiących na alergie pokarmowe oraz dla diabetyków. Na półkach księgarni coraz częściej zobaczyć można książki kucharskie, które zajmują się przepisami opartymi właśnie na tym wyjątkowym produkcie.

Właściwości i wartości odżywcze mąki kokosowej

Mąka kokosowa, pomimo tego, że nie zawiera białek glutenowych, cechuje się bogactwem innych cennych białek. 100 gramów mąki pokrywa niemal w 40% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik pokarmowy, a to z kolei oznacza, że jest wyjątkowo dobrym składnikiem dla uzupełnienia diety np. wegan i wegetarian. Duża zawartość białka jest również powodem, dla którego produktem coraz częściej interesują się sportowcy i kulturyści.

Ważną właściwością mąki kokosowej jest zerowa zawartość glutenu. Wydawać by się mogło, że ten problem dotyczy jedynie osób cierpiących na nietolerancję tej mieszanki białek, są to jednak tylko pozory. Roślinne białka w postaci gluteniny i gliadyny, występujące powszechnie w pszenicy, życie i jęczmieniu, mogą być niezdrowe także dla osób, u których nie stwierdzono alergii pokarmowych. Spożywanie wypieków opartych na zbożowych mąkach może być przyczyną wzdęć, uczucia ciężkości, otępienia i innych nieprzyjemnych dolegliwości. To jeden z powodów, dla których każdy powinien unikać produktów zawierających gluten lub chociaż mocno je ograniczać. Mąka kokosowa jest w takich wypadkach idealną alternatywą. Ma ona znacznie więcej pozytywnych właściwości. Zaliczyć można do nich dużą zawartość błonnika. Ten komponent pokarmowy jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Dzięki błonnikowi flora bakteryjna w jelitach może skutecznie pracować, a to przekłada się na lepszą sprawność całego organizmu. Spożywanie błonnika reguluje pracę jelit i pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu. Dodatkowo jest to jeden z ulubionych składników osób na diecie, gdyż powoduje uczucie sytości i mocno spowalnia wchłanianie węglowodanów. Mąka kokosowa zawiera dużo błonnika - w 100 gramowej porcji jest go aż 39 gramów, czyli niemal dwukrotnie więcej niż np. w otrębach.

Używanie mąki z kokosa to także okazja do tego by skorzystać z innych dobrodziejstw ukrytych w tym orzechu. Do jej produkcji wykorzystywany jest miąższ, który zawiera całe bogactwo cennych tłuszczów. Po zmieleniu większość z nich zostaje zachowana - zarówno tłuszczy nasyconych jak i nienasyconych (odpowiednio 8,7g i 8g na 100 g produktu). Szczególnie dużo jest w niej trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT). Mają one silne działanie ochronne, przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Tłuszcze MCT silnie pobudzają również przemianę materii, co sprawia, że w połączeniu z błonnikiem stanowią doskonałe uzupełnienie diet odchudzających. A to oznacza, że wypieki z mąką kokosową mogą być doskonałą alternatywą dla tuczących ciast - szczególnie gdy zastąpimy w nim cukier innym niskokalorycznym słodzikiem. Ten surowiec idealnie nadaje się także do wszelkiego rodzaju naleśników i muffinów, co pozwala ludziom na diecie cieszyć się słodyczami i łakociami.

Z dobrodziejstw sproszkowanego miąższu kokosa korzystają też diabetycy. Kolejny raz zbawienną rolę odgrywa tu błonnik, ale znaczenie ma też fakt, iż mąka kokosowa nie zawiera dużych ilości łatwostrawnych cukrów. W porównaniu z tradycyjnymi surowcami do wypieków produkowanymi z żyta, pszenicy czy jęczmienia, stosowanie mąki z kokosa nie powoduje silnych zmian w poziomie cukru we krwi. Osoby ciepiące na cukrzycę mogą bezpiecznie korzystać z tej alternatywy, nie obawiając się o bardzo mocny wzrost stężenia cukru we krwi.

Cena

Cena jednego kilograma mąki kokosowej kształtuje się w granicach 5-10zł. Nie jest to zatem produkt drogi.

Na podstawie wymienionych właściwości, łatwo wyciągnąć odpowiednie wnioski - mąka kokosowa to bardzo dobra alternatywa klasycznych produktów ze zbóż. Komu można ją polecić? Absolutnie każdemu miłośnikowi zdrowego żywienia, ale w pierwszej kolejności zainteresować się nią powinni diabetycy i osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie pokarmowe - głównie ludzie z nietolerancją glutenu. Mąki kokosowej używać można do wypiekania bułeczek, naleśników, ciast i ciasteczek. Jest też nieocenionym składnikiem bezglutenowego chleba, a jej ostatnim - ale niekoniecznie najmniej ważnym - walorem jest fakt, że charakteryzuje się bardzo przyjemnym smakiem. A to powoduje, że jest nie tylko zdrowym, ale także pysznym zamiennikiem tradycyjnych produktów ze zbóż.

Ocena: 5.0