Masa cukrowa - jak z nią pracować? Do czego wykorzystać?

Tort z masy cukrowejWszelkie torty okazjonalne, np. urodzinowe, imieninowe, weselne czy z okazji chrzcin bądź komunii, potrzebują gustownego ozdobienia, adekwatnego do danego wydarzenia. Bardzo często stosowanym wariantem jest masa cukrowa, która pozwala na wiele ciekawych wariacji. Jak z niej korzystać w domowych warunkach? Co zrobić, aby pięknie się prezentowała? Do czego dokładnie możemy ją wykorzystać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Czym jest masa cukrowa?

Inaczej nazywana lukrem plastycznym czy fondantem, masa cukrowa jest produktem, który powstaje z żelatyny połączonej z cukrem pudrem. Wykorzystuje się ją w cukiernictwie, głównie do dekoracji tortów, ale i ciast czy nawet małych ciasteczek. Odpowiednio przygotowany lukier plastyczny ma formę jednolitej, gładkiej tafli, która może stanowić ciekawy wariant zdobniczy. A połączona z wybranymi barwnikami spożywczymi może przybierać każdy kolor tęczy.

Jak zrobić masę cukrową?

Stworzenie masy cukrowej wymaga odrobiny pracy i kilku składników. Potrzebna jest oczywiście żelatyna i cukier puder, ale także glukoza w proszku, planta (tłuszcz w kostce), woda oraz odpowiedni aromat.

Rozpuszczoną żelatynę należy zmieszać z rozpuszczoną plantą i glukozą. Następnym krokiem jest stopniowe dosypywanie cukru pudru do momentu, w którym całość stanie się gęsta. Wtedy należy zacząć wyrabiać powstałą masę ręcznie, jednocześnie dosypując cukru pudru do czasu, aż stanie się bardzo plastyczna.

Należy jednak bardzo uważać, aby nie przesadzić z ilością dosypywanego produktu. Zbyt wiele cukru pudru sprawi bowiem, że masa będzie się kruszyć, a tym samym nie sprawdzi się przy ozdabianiu wypieków. Jeśli więc dopiero rozpoczynasz przygodę z tego typu produktem, lepszym rozwiązaniem może okazać się gotowa masa cukrowa. Unikniesz w ten sposób stresu związanego z łączeniem składników w odpowiednich proporcjach, a praca dekoracyjna stanie się zdecydowanie łatwiejsza. Zajrzyj do oferty sklepów internetowych, takich jak sklep.polmarkus.com.pl, i sięgnij po wymarzony kolor gotowej cukrowej masy.

Tort dla dziecka

Masa cukrowa: do czego ją wykorzystać?

Masa plastyczna cukrowa najczęściej wykorzystywana jest do dekoracji tortów. Odpowiednio rozwałkowana może bowiem pokryć całą jego powierzchnię, nadając mu jednolitą, gładką strukturę, którą następnie można dodatkowo przystroić. Wystarczy, że przygotowana w ten sposób masa cukrowa na tort zostanie na nim umieszczona i delikatnie dociśnięta do jego brzegów. Po dopasowaniu wystarczy odciąć nadmiar masy z brzegów i gotowe!

Poza całkowitym pokryciem tortu, masę można wykorzystać do częściowego przystrajania wypieków. Na przykład, może posłużyć do zrobienia pięknych koronek, które następnie przyozdobią boki ciasta. Sprawdzi się także do stworzenia ciekawych obramowań czy kokard, które zostaną umieszczone na torcie.

Lubisz wyzwania i eksperymentowanie przy ozdabianiu ciast? W takim razie musisz spróbować także tworzenia figurek z masy cukrowej. Mogą być to misie, postaci z bajek czy znani superbohaterowie na torty najmłodszych, jak również postaci prezentujące dany zawód czy hobby na wypieki dla dorosłych. A jeśli lukier plastyczny pragniesz wykorzystać tylko w niewielkim stopniu, może posłużyć Ci do stworzenia małych ozdób tematycznych, np. serduszek na Walentynki, płatków śniegu na Boże Narodzenie bądź drobnych kwiatków lub biedronek do wypieków okazjonalnych.

Bez względu na to, w jakiej ilości czy na jaką okazję użyjesz fondantu, z pewnością podniesie on estetykę Twojego wypieku. Postaw na ozdobność dopasowaną do upodobań solenizanta, a przygotowany tort z pewnością stanie się niezapomnianą niespodzianką.

Komentarze