Miechunka peruwiańska (jadalna) - właściwości, wartości odżywcze, uprawa

Miechunka peruwiańskaMiechunka peruwiańska, miechunka jadalna przed dekadami zdobiła okienne parapety. W ostatnich latach zaskarbiła sobie uwagę restauratorów, którzy zdobili nią swoje kulinarne dzieła. Dziś jednak wiadomo, że znakomicie sprawdza się nie tylko jako dekoracja, ale też w charakterze pysznego i zdrowego dodatku do potraw. To roślina, która przeżywa swoją drugą młodość. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Jakie walory prozdrowotne i właściwości odżywcze posiada miechunka?

Miechunka peruwiańska - właściwości

Miechunka peruwiańska, to roślina jednoroczna lub bylina, którą zalicza się do rodziny psiankowatych. Oznacza to, że jest spokrewniona z doskonale znanym pomidorem. Różni się jednak od niego smakiem i wyglądem. Jej pomarańczowe, niewielkie owoce są otoczone mieszkiem. Kiedy dojrzeją, kielich otwiera się i odsłania ukrytą w środku pomarańczową jagodę. W smaku miechunki są słodkie z delikatną kwaskową i goryczkową nutą. Ojczyzną rośliny jest Ameryka Południowa i Środkowa, gdzie do dziś występuje w stanie dzikim. To właśnie dlatego potocznie jest nazywana jagodą Inków.

Owoce miechunki peruwiańskiej

Owoce miechunki peruwiańskiej

Wartości odżywcze miechunki peruwiańskiej

Owoce miechunki nie tylko znakomicie wyglądają i świetnie smakują, ale wykazują bardzo pozytywny wpływ na organizm. Są prawdziwą bombą witaminową. Najwięcej jest w nich beta-karotenu, który wraz z luteiną i zeaksantyna warunkuje prawidłową kondycję wzroku. Nie brakuje też kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B. Na uwagę zasługuje duża ilość minerałów. Miechunka peruwiańska zawiera:

  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • wapń.

Nie można zapominać o substancjach złożonych:

  • pektynach,
  • garbnikach,
  • antocyjanach,
  • flawonoidach oraz kwasach owocowych.

To one wykazują wieloaspektowy wpływ na zdrowie.

Właściwości prozdrowotne miechunki

Medycyna ludowa sięga nie tylko po owoce, ale także po łodygi miechunki. Przygotowywane z nich ekstrakty i odwary od wieków służą do zwalczania wielu chorób. Rdzenni Amerykanie stosowali je do walki z malarią czy rzeżączką. Mikstury pozwalały też łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Były ponadto pomocne w stanach zapalnych wątroby oraz przy hiperglikemii. Ekstrakty z łodyg miechunki peruwiańskiej wykazują działanie przeciwgrzybicze oraz bakteriobójcze. Znane są także z właściwości pozwalających redukować skutki stresu i pomagających przy bezsenności.

Kwiat i łodyga miechynki peruwiańskiej

Kwiat, łodyga miechunki peruwiańskiej

Miechunka to roślina, która skutecznie zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Wszystko dzięki zawartości substancji biologicznie czynnych. Do najważniejszych należą fyzaliny. Związki te wykazują działanie cytotoksyczne na komórki raka szyjki macicy, wątroby, gardła oraz krwi. Dodatkowo działają przeciwzapalnie i zwalczają bakterie, dzięki czemu świetnie wspomagają układ immunologiczny. Warto także wspomnieć o witanolidach. Substancje te pomagają walczyć z nowotworami sutka oraz płuc. Są także znakomitymi antydepresantami. Poprawiają nastrój i pomagają niwelować objawy lękowe.

Pomaga w walce z dolegliwościami trawiennymi

W owocach miechunki są też zawarte alkaloidy tropanowe. To związki chemiczne, które mają silne działanie rozkurczające. Działają na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, a także układu moczowego oraz oskrzeli. To właśnie dzięki nim miechunka peruwiańska jest wykorzystywana jako naturalne lekarstwo przy dolegliwościach ze strony systemu trawiennego. Świetnie hamują odruch wymiotny pojawiający się przy zatruciach. Ograniczają też wydzielanie w żołądku kwasu solnego i pepsyny, chroniąc w ten sposób śluzówkę przed pojawieniem się nadżerek. Owoce miechunki jadalnej słyną ponadto z wysokiej zawartości błonnika. Dzięki temu warunkują rozwój prawidłowej mikroflory jelit.

Zapewnia skuteczną profilaktykę chorób serca

Regularne spożywanie owoców miechunki peruwiańskiej to sprawdzony sposób na zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego. Dzięki obecności błonnika, redukują ilość wchłanianych do krwioobiegu lipidów i pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawarte w nich antyoksydanty to z kolei sposób na walkę z wolnymi rodnikami, będącymi jedną z przyczyn wystąpienia miażdżycy. Co ciekawe, w 100 gramach miechunki peruwiańskiej znajduje się tyle samo potasu, co w trzech bananach. W związku z tym owoce pozwalają regulować ciśnienie krwi i zapobiegać rozwojowi choroby wieńcowej. Miechunka peruwiańska zawiera też wysokie stężenie witaminy C. Kwas askorbinowy jest znany przede wszystkim z doskonałego wpływu na system immunologiczny. Warto jednak pamiętać również o tym, że jest to substancja, która świetnie uszczelnia naczynia krwionośne. Wraz z zawartym w owocach miechunki żelazem, pomaga przeciwdziałać anemii i dba o prawidłową kondycję czerwonych krwinek.

Jest sposobem na stres i dobrą koncentrację

Owoce miechunki peruwiańskiej słyną ponadto z zawartości witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłową pracę układu nerwowego. Dodając je do potraw, można w naturalny sposób poprawić koncentrację czy usprawnić pamięć. Miechunka peruwiańska jest też znakomitym naturalnym lekiem na huśtawki nastrojów czy stany depresyjne. Pozwala także zwiększyć odporność na stres. Pomagają ponadto walczyć z chronicznym zmęczeniem.

Pomaga w stanach zapalnych pęcherza, gardła i jamy ustnej

Przeciwzapalne właściwości owoców miechunki jadalnej sprawiają, że jest wykorzystywana nie tylko w profilaktyce przeziębień, ale także przy bólu gardła czy dolegliwościach ze strony układu moczowego. Wspomaga leczenie pęcherza moczowego, powodując szybsze ustąpienie objawów choroby. Jej właściwości moczopędne przeciwdziałają też pojawieniu się kamicy nerkowej. Można po nią sięgać również przy schorzeniach prostaty. Owoce spożywane regularnie łagodzą też objawy reumatyzmu i są niezastąpione w walce ze stanami zapalnymi jamy ustnej.

Jest cennym składnikiem ze względu na bogactwo białka i wapnia

Owoce miechunki peruwiańskiej są zalecane ponadto osobom będącym na diecie wegańskiej. Wszystko za sprawą wysokiego stężenia białka, będącego podstawowym budulcem kości, który zwykle jest dostarczany do organizmu wraz z produktami pochodzenia zwierzęcego. Nie można zapominać również o obecności wapnia, pozwalającego utrzymać prawidłowa kondycję kości i zdrowe zęby. Owoce miechunki powinny więc spożywać kobiety w okresie menopauzy, które są szczególnie zagrożone osteoporozą.

Miechunka jadalna w kuchni

Owoce rośliny są znakomitym składnikiem deserów. Można dodawać je również do domowych wypieków. Doskonale komponują się z twardymi serami oraz mięsami. Miechunkę można więc dodawać do sosów albo do pieczeni. Świetnie smakuje także w zupie. Miłośnicy trunków mogą wzbogacać nimi domowe nalewki oraz wina. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się suszone owoce miechunki. To doskonała przekąska, mogąca stanowić alternatywę dla słodyczy. Suszoną miechunkę można dodawać do jogurtów czy musli. W smaku przypominają trochę rodzynki. Sięgając po świeżą miechunkę, należy jednak pamiętać, aby wybierać wyłącznie dojrzałe owoce o pomarańczowej barwie. Zielone jagody zawierają alkaloidy, które mogą podrażniać układ pokarmowy i wywoływać nudności oraz biegunki.

Miechunka peruwiańska - uprawa

Uprawa miechunki peruwiańskiej

Uprawa miechunki peruwiańskiej

Miechunka peruwiańska jest jednak coraz częściej uprawiana nie tylko w rodzimych krajach, ale także na terenie Europy, Australii oraz Azji. Roślina dobrze przystosowuje się do nowych warunków środowiska. Najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych, w lekko wilgotnej glebie - zarówno tej bogatej w składniki mineralne, jak i piaszczystej czy wyjałowionej. Jej pędy mogą osiągać wysokość do 100 cm.

Komentarze