Mięta - właściwości, zastosowanie, odmiany. Mięta pieprzowa

MiętaMięta - roślina o przyjemnym aromacie i wielu cennych właściwościach

Miętę pieprzową zna każdy z nas: jej delikatny aromat i smak, jeśli zalejemy ją wrzątkiem i przyrządzimy pyszną herbatę. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, jak cenne właściwości ona posiada i jak jeszcze można ją wykorzystywać w naszym życiu i to nie tylko w kuchni!

Mięta i jej odmiany

Mięta to roślina z rodziny jasnotowatych, wieloletnia, rośnie w ziemi. Jej liście są lekko jajowate, eliptyczne. Istnieje ponad trzydzieści odmian mięty, nam najbardziej znana jest mięta pieprzowa (ang. peppermint, łac. mentha piperita), wykorzystywana jako roślina lecznicza, kosmetyczna, przyprawa. Mięta pieprzowa to mieszaniec międzygatunkowy mięty zielonej oraz nadwodnej. Mięta zielona (ang. spearmint łac. mentha spicata) wykazuje podobne właściwości i jest wykorzystywana między innymi do produkcji gum do żucia i cukierków. Popularna jest też mięta polna (ang. wild mint, łac. mentha arvensis) stosowana jako roślina lecznicza w problemach trawiennych, aromatyczna i orzeźwiająca.

Co ciekawe, nazwa "mentha" pochodzi od imienia nimfy (Menthe, Mintho, Mente), która - według legendy - została przemieniona właśnie w roślinę.

Mięta polna

Mięta polna

Mięta zielona

Mięta zielona

Odmiany mięty

  • pieprzowa,
  • zielona,
  • nawodna,
  • polna,
  • cytrynowa,
  • kosmata,
  • okręgowa,
  • okrągłolistna,
  • długolistna,
  • inne.

    Mięta pieprzowa

    Aromatyczna mięta pieprzowa zawiera olejki etyczne, mentol, flawonoidy, karoten, witaminę A i C oraz rutynę. Z uwagi na swoje właściwości znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i kosmetyce oraz jest wykorzystywana jako surowiec zielarski. Jednym z najpopularniejszych produktów, pozyskiwanych z mięty jest olejek miętowy.

    Mięta pieprzowa

    Mięta pieprzowa

    Zastosowanie mięty pieprzowej w kuchni

    Mięta pieprzowa używana jest w kuchni jako surowiec do sporządzania smacznej i aromatycznej herbaty. Wrzątkiem zalewamy zarówno świeże listki mięty, jak i gotowe mieszanki sklepowe. Można ją pić na ciepło ale i na zimno, jako zdrowy i orzeźwiający napój. Latem doskonale gasi pragnienie! Doskonale wiemy, jak wiele napojów z dodatkiem mięty znajduje się na sklepowych pólkach. Mięta stosowana jest też jako przyprawa, dodajemy ją zapiekanek, farszów, sosów i zup ale i do napojów, w tym lemoniady, do koktajli i drinków. Z pomocą mięty pieprzowej możemy estetycznie udekorować danie, w tym desery, koktajle, sałatki czy ciasta. Z kolei mięta spożywana "na surowo" doskonale odświeża oddech. Zaleca się więc żucie liści osobom, które mają problem z nieświeżym zapachem z ust lub nałogowo palą papierosy.

    Gdzie kupić i jak hodować miętę pieprzową?

    Miętę możemy zakupić w wielu sklepach w niewielkiej doniczce i hodować ją w kuchni na parapecie. Możliwe jest też rozmnożenie jej z nasionek. W miarę wzrostu, będzie potrzebowała większej doniczki. Miętę hodować można też w glebie, we własnym ogrodzie. Wtedy zawsze będziemy mieć dostęp do świeżych i aromatycznych listków. Zebrane przechowujemy w zacienionym miejscu, można je także ususzyć. Z kolei olejek miętowy możemy zakupić w sklepach zielarskich, aptekach oraz w Internecie. Jest też dostępny w postaci aerozolu.

    Mięta jako surowiec medyczny i zielarski

    Mięta od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, korzysta się zarówno z liści  mięty, jak i sporządzanego z nich olejku miętowego. Stosowana jest w profilaktyce i leczeniu zaburzeń trawienia, w  tym wzdęć, biegunek, zaparć i innych. Wykazuje też działanie przeciwbólowe oraz rozkurczowe, polecana jest więc w przypadku bolesnego miesiączkowania. Mięta wykazuje działanie wykrztuśne, wspomaga ochronę górnych dróg oddechowych, ułatwia oddychanie oraz pomaga oczyścić nos z wydzieliny w przypadku kataru. Stosowana jest jako składnik wielu tabletek na ból gardła. Posiada właściwości antybakteryjne oraz antyseptyczne, skutecznie wspomaga gojenie ran, koi podrażnioną skórę, również po oparzeniach. Skutecznie walczy z uporczywą opryszczką; przyspiesza gojenie zmian i zapobiega tworzeniu się nowych. Ma też działanie przeciwświądowe, doskonale koi skórę po ukąszeniach owadów czy poparzeniu pokrzywą.

    Zioła na uspokojenie

    Mięta wykazuje także działanie uspokajające, koi nerwy, pomaga zapanować nad emocjami, działa relaksująco, ułatwia zasypianie. Mięta pomaga przy bólach głowy oraz nerwobólach; ulgę przynosi posmarowanie bolesnych miejsc maścią z odrobina olejku miętowego.

    Mięta w kosmetyce i pielęgnacji

    Mięta wykorzystywana jest jako składnik wielu kosmetyków oraz jako surowiec w codziennej pielęgnacji. Zawiera mentol, co sprawia, że wykorzystywana jest do produkcji past do zębów, płynów do płukania ust, proszków do prania, płynów do mycia naczyń i innych. Ponadto, mięta staje się składnikiem szamponów do włosów: doskonale odświeża skórę głowy oraz zapobiega powstawaniu łupieżu. Warto wiedzieć, że wmasowanie w skórę głowy niewielkiej ilości olejku miętowego skutecznie przyspiesza wzrost włosów, sprawiając, że będą one mocniejsze i bardziej lśniące. Ponadto, mięta i pozyskiwany z niej olejek są składniami wielu perfum, wód kolońskich i toaletowych. Są dodatkiem do mydeł i kremów do rąk, jak i ochronnych pomadek do ust; nawilżają oraz regenerują suche i spierzchnięte wargi. Dodawane są też do mgiełek, balsamów do ciała czy płynów do kąpieli. Kosmetyki te wykazują właściwości odświeżające, relaksujące oraz lekko chłodzą. Są doskonałymi propozycjami na lato.

    Olejek miętowy

    Olejek miętowy

    Mięta wykorzystywana jest też do produkcji świeczek zapachowych, odświeżaczy powietrza oraz produktów do odstraszania owadów.

    Ocena: 5.0

    Komentarze