Miód - wybrane odmiany i ich właściwości

Miód pszczeli odmianyPonad dwa tysiące lat temu miód nazywany był przez starożytnych greków skarbem od pszczół. To on według wielu źródeł historycznych miał zapewniać im krzepkość i rześkość każdego dnia. Od wieków miód uważany jest za naturalny produkt, który posiada wiele właściwości leczniczych.

Miód jest doskonałą alternatywą dla leków, które ponad 60 procent ludzi łyka każdego dnia. Miód zawiera naturalne witaminy, które przyswajane są przez nasz organizm znacznie lepiej niż te produkowane przez firmy farmaceutyczne. Nie każdy miód jest taki sam. Rozróżniamy kilkanaście bardziej lub mniej popularnych rodzajów miodu ze względu na ich pochodzenie. Każdy z nich ma inny wpływ na ludzki organizm.

Miód i inne produkty pszczele

Wśród najbardziej popularnych odmian miodu znaleźć można miód akacjowy, lipowy, malinowy, gryczany, rzepakowy, spadziowy, wielokwiatowy. Poszczególne odmiany różnią się właściwościami leczniczymi a także barwą i smakiem.

Poniżej kilka najważniejszych informacji o tych odmianach, które spotykamy najczęściej.

Miód pszczeli - rodzaje, właściwości

Miód akacjowy

Miód akacjowy pozyskuje się w okresie kwitnienia robinii akacjowej będącej doskonałym pożytkiem dla pszczół. Jego kolor i konsystencja przypomina syrop z cukru buraczanego. Uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich odmian miodu. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę od białej do słomkowej. Jego smak jest delikatny, słodki i lekko kwaskowaty. Ten delikatny charakter wpływa na fakt, iż jest on bardzo lubiany przez dzieci. Ma zastosowanie jako środek słodzący w np. napojach czy różnego typu deserach. Odgrywa dużą rolę w procesie regeneracji w stanach zmęczenia umysłowego i fizycznego. Wspomaga również leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, układu moczowego, chorób nerek czy też wrzodów żołądka. Wzmacnia organizm oraz działa uspokajająco.

Miód lipowy

Miód lipowy pozyskiwany jest przez pszczelarzy na przełomie czerwca i lipca z drzewa, jakim jest lipa. Jest uznawany za najlepszy środek pomocniczy w leczeniu chorych dróg oddechowych, przeziębień, stanów gorączkowych i grypie. Ma także zastosowanie w leczeniu bezsenności i niepokoju. Charakteryzuje go jasnożółta barwa, która po skrystalizowaniu staje się bardziej brunatna. Jego smak jest ostry a zapach nieco miętowy.

Miód malinowy

Miód malinowy pozyskiwany jest na początku czerwca. Znakiem rozpoznawczym jest barwa żółta, która po skrystalizowaniu staje się żółto kremowa. Jego smak jest łagodny, lekko kwaśny a zapach lekko malinowy. Jest odmianą miodu bardzo lubianą przez dzieci, u których wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność organizmu. Stosuje się go także do leczenia schorzeń górnych dróg oddechowych, przy stanach gorączkowych i przy przeziębieniach. Zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz niedokrwistości.

Miód gryczany

Miód gryczany pozyskuje się od pszczół pod koniec lipca. Jest jednym z najbardziej wartościowych odmian miodu o kolorze od ciemno herbacianego do brunatnego. Po skrystalizowaniu przybiera barwę brązową. Charakteryzuje go silny zapach kwiatów gryki oraz ostry smak. Jest bogatym źródłem witaminy C, soli mineralnych, olejków eterycznych, hormonów i innych substancji leczniczych. Stosuje się go pomocniczo w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, grypach gorączkowych, nadciśnieniu, zapaleniu nerek, miażdżycy, nadciśnieniu a nawet w stanach wyczerpania nerwowego.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy pozyskuje się zwykle w maju, kiedy rzepak nektaruje. Cechuje się bezbarwnym lub słomkowym kolorem. Po skrystalizowaniu staje się białokremowy. Jego smak jest bardzo słodki. Jest odmianą miodu stosowaną przy chorobach serca, płuc, nerek, przewodu moczowego a także przy zaparciach. Wpływa także na regenerację wyczerpania fizycznego i psychicznego. Przyspiesza gojenie się ran i blizn. Okład z miodu rzepakowego na oparzonej skórze stanowi zabezpieczenie przed powstaniem pęcherzy i zakażeniem.

Miód spadziowy

Miód spadziowy pozyskiwany jest w okresie od maja do czerwca. Pochodzić może z dwóch rodzajów spadzi - iglastej lub liściastej. Pozyskany ze spadzi iglastej ma ciemny, lekko zielony kolor i łagodny smak, natomiast ze spadzi liściastej ma barwę ciemno żółtą a smak ostry. Po skrystalizowaniu zauważa się w nim grudki. Jest miodem dużo bardziej wartościowym od miodów nektarowych a zawdzięcza to dużej zawartości białka i biopierwiastków. Stosuje się go w leczeniu anemii, astmy i kamicy nerkowej. Posiada także właściwości przeciwrakowe. Skutecznie koi stany zapalne i choroby skóry. Przy regularnym zastąpieniu cukru i słodzików tą właśnie odmianą miodu stanowi świetny element diety a także pomaga przy bólach reumatycznych.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy pozyskuje się z roślin wiosennych lub kwiatów letnich. Uzyskany z roślin wiosennych ma barwę jasną, delikatny smak i lekko kwiatowy zapach natomiast z kwiatów letnich jest dużo ciemniejszy, ma bardziej wyrazisty smak i zapach. Jest odmianą miodu stosowaną przy alergiach dróg oddechowych i katarze siennym a także w leczeniu przeziębienia i grypy. Co więcej ma zastosowanie w kosmetyce a mianowicie wpływa na poprawę stanu paznokci i włosów.

Zobacz też: Miód manuka

Komentarze

Karo
Miód manuka ten jest rewelacyjny i uniwersalny w swym działaniu. Warto się pokusić o zakup watson&son (takie charakterystycz ne czarne opakowania) i żyć zdrowiej :)